Liigan syyskauden top 5 -laitahyökkääjät: "Parhaiden laitahyökkääjien listalle nousi yllättävä katras taitavia pelaajia"

LIIGA / Artikkeli
Tapparan kultakypärä, Anton Levtchi, pelaa uransa parasta kautta.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Jatkoajan toimituspäälliköt Matti Koski ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen mielestään viisi syyskauden parasta laitahyökkääjää. Syksyn listalla Kärppien laiturikalustoa nostettiin jalustalle, mutta puolivälin listalle ei mahtunut yhtäkään oululaisjoukkueen pelimiestä. 

1. Anton Levtchi, Tappara

Koski: Tapparan ailahtelevasta syksystä voi olla montaa mieltä, mutta yksi asia on päivän selvä: Anton Levtchi on Liigan mittapuulla kirkas tähti, jonka peliotteet ja kultakypärän loiste häikäisevät yleisöä Nokia Arenan yläkatsomossakin.

Jo edeltävillä kausilla mittavat tehopisteet takonut 26-vuotias hyökkääjä tuntuu nostaneen pelinsä vielä pykälää korkeammalle, minkä myötä hyökkääjä johtaa Liigan pistepörssiä ja on maalipörssin jaetulla kärkisijalla. Enempää ei voi pyytää pelaajalta, joka myös debytoi maajoukkueessa Venäjän EHT-turnauksessa.

2. Jiří Smejkal, Pelicans

Iilomo: Smejkalin viime kausi Tapparassa oli kaksijakoinen. Toisaalta tšekkipelaaja väläytteli osaamistaan, mutta kauden loppua kohden tulos Liigassa jäi täydellisen piippuun. Kausi kuitenkin päättyi mm-kisoihin Tšekin paidassa. 

Tällä kaudella tähdet ovat osuneet kohdilleen ja tulos on ollut huimaa. Maanmiehensä Lukáš Jašekin kanssa Smejkal on siivittänyt Pelicansin lentoa kohti kärkikuusikkoa. Pistepörssissä Smejkal on tällä hetkellä kolmantena, mutta pistetahti on ollut vieläkin kovempaa kuin kärkinimi Levtchillä. 

3. Petrus Palmu, Jukurit

Koski: Jukureiden alkukauden voitokas vire ruumillistuu pitkälti joukkueen kapteeniin, Petrus Palmuun. Saksasta takaisin Liiga-kentille palannut hyökkääjä on ollut joukkueensa vaarallisimpia hyökkääjiä koko kauden. Myös tehopisteitä on syntynyt joukkueen vaikeinakin aikoina.

Sähäkästi liikkuva ja ennakkoluulottomasti vastustajan puolustusta haastava Palmu on kuin luotu Jukureiden suoraviivaiseen ja nopeaan hyökkäyspelisapluunaan. Olli Jokisen joukkueessa Palmu pystyy pelaamaan vahvuuksillaan, mikä näkyy suoraan tehotilastoista ja peli-ilosta.

4. Joakim Kemell, JYP

Iilomo: Liigan alkukauden komeetta nousi tuntemattomuudesta kaikkien Liigaa seuraavien huulille. Ennen kauden alkua nuorukaisen tilillä oli vain yksi Liiga-ottelu, mutta se ei Kemellin menoa haitannut. Syys- ja lokakuun aikana Kemell pelasi 16 ottelussa 12 maalia ja 18 tehopistettä. 

Lennon katkaisi Kristián Pospíšilin taklaus, joka vei Kemellin kuukaudeksi pois pelikentiltä. Paluun jälkeen JYPin nuorella tähdellä on ollut vaikeampaa, sillä viidessä pelissä tehopisteitä ei ole syntynyt yhtäkään ja tehotilasto on kuusi pykälää pakkasella. Vaikeuksista huolimatta Kemell ansaitsee alkukauden esityksillään paikan listalla. 

5. Joose Antonen, KooKoo

Koski: Maiseman vaihto tekee toisinaan hyvää. Tästä todisteeksi käy Joose Antonen, joka on noussut entistäkin laadukkaammaksi pelaajaksi muutettuaan Tampereelta Kouvolaan. Vaikka 26-vuotias hyökkääjä olikin kolme kautta yksi Ilveksen avainpelaajista, KooKoossa hän näyttäisi löytäneen jälleen uuden vaihteen peliinsä. Vastaava tehopisteiden määrän kasvu nähtiin, kun Antonen vaihtoi Lukon Ilvekseen.

KooKoon sisäistä pistepörssiä ennen Heikki Liedestä ja Kim Strömbergiä johtava Antonen on tehnyt kauden 34 ottelussa tehot 6+17. Tämä on enää kuusi pistettä vajaa 26-vuotiaan hyökkääjän henkilökohtaisesta ennätyksestä, joka murenee vielä kevään kierroksilla.

Kommentit valinnoista yleisesti

Iilomo: Laitahyökkääjien kohdalla kirkkain kärki oli aika selvä ja toisin kuin vaikkapa keskushyökkääjien kohdalla, lopulliset valinnat tehtiin pienemmästä määrästä kärkipelaajia. Osiltaan tähän vaikuttaa myös ailahtelut, joita laiturien kohdalla on nähty. 

Koski: Levtchiä lukuun ottamatta Liigan parhaiden laitahyökkääjien listalle nousi yllättävä katras taitavia pelaajia. Tämä ei suoranaisesti tarkoita, etteivätkö vaikkapa Kristian Kuusela ja Mika Pyörälä ole vieläkin merkittäviä yksilöitä seuroilleen kuin Liigallekin. On pikemminkin koko sarjan etu, että sarjan pienemmistä seuroista löytyy tähtistatuksen taitureita ratkomaan otteluita.

» Lähetä palautetta toimitukselle