Jääkiekon sairas kannattajakulttuuri ei ole katoamassa, JYPin pelleily sakenee ja viikon muut kuumat väitteet

LIIGA / Artikkeli
"Meidän piti mennä eteenpäin".
Kuva © Timo Savela
Viikon kuumissa väitteissä ei vältytä JYP-aiheelta tälläkään kertaa. Lisäksi käsittelyssä ovat tappouhkaukset ja siirtotakarajan merkitys tai merkityksettömyys. Väitetäänpä myös viime kauden finaalien toistuvan, Pelicans ja Tappara taas kultapeleissä?

On taas maanantai, ja Liigan kiinnostavimmat aiheet ovat jälleen Jatkoajan liigatoimituksen syynissä. Väitteitä käsittelevät tällä kertaa Riku Isokoski, Juha Oinonen, Markku Hänninen, Matti Koski ja Antti Wennström.

Ilves-pelaajan ja Markus Nurmen saamat tappouhkaukset ja Raumalla kuullut rasistiset uhkailut alleviivaavat sitä, että jääkiekon sairas kannattajakulttuuri ei ole katoamassa – sen pimeimmät ilmentymät pahenevat

Oinonen: Yksittäiseen Ilveksen pelaajaan ja hänen perheeseensä kohdistettu tappouhkaus sekä TPS:n Markus Nurmelle lähetetyt väkivallalla uhkaavat ja itsemurhaan kehottavat viestit eivät ole jääkiekon erityispiirre, vaan ne heijastelevat koko yhteiskuntaa.

Katsomoistakin on huudeltu törkeyksiä vähintään niin kauan kuin muistan, mutta huutelun kohdistuessa alaikäiseen etnisen vähemmistön edustajaan, on muiden paikalla olijoiden pystyttävä puuttumaan.

Nimenomaan reagointi on oleellisessa asemassa. Pelaajaan ja tämän perheeseen kohdistuneesta tappouhkauksesta rikosilmoitus oli ainoa oikea tapa toimia. Toivon todella, että tämän netissä oksennetun uhkausviestin virkavalta pystyy jäljittämään, ja tekijä joutuu vastuuseen.

Tässä on lopullisen herätyksen paikka koko kotimaisella kiekkoyhteisöllä!

Kun mennään asian ytimeen, jääkiekko on leikkiä yhteisesti sovituilla säännöillä. Lajista työllistyville se on leipää, meille katsojille taas sirkushuveja. Yleisöllä on totta kai oikeus ilmaista tyytymättömyytensä sirkuksen viihdyttävyydestä tai suosikkijoukkueen pelaamisesta.

Sanon tämän nyt niin yksiselitteisesti kuin mahdollista: tappouhkaus, solvaus tai muu nettihäirintä EI OLE kritiikkiä.

Jääkiekon parhaita puolia ovat lajin aiheuttamat voimakkaat tunnereaktiot. Niistä ei tarvitse luopua, vaikka opettelisi hallitsemaan käytöstään. Jos ottelutapahtuma alkaa kiihdyttää, lähde syömään höyrymakkara tai kotona katsellessa vaihda leffaan tai kirjaan.

Legendaarisen valmentajan Hannu Jortikan mainosrepliikkiä siteeraten: "Ei tää voi olla niin vaikeeta".

Wennström: Olen yhtä lailla pessimistinen väitteen kanssa. Kaikkea voitavaa ei ole vielä tehty, ja etenkin Jääkiekkoliiton reagointi tapauksiin on ajoittain ollut sanalla sanoen höveliä. Missä ihmeessä on ollut liiton johtajien johtajuus tai esiintulo? On pistettävä kaikki peliin. Olen hyvilläni, että Nurmi ja Antti Pennanen ovat Liigan puolella antaneet vastustukselle kasvoja. Olisin kaivannut tätä jo enemmän ja pitkään myös Leijonilta.

Nyt peräänkuulutan yhä myös koko yhteisön vastuuta. Vaikka kuinka kyse on useinkin yksittäisistä mätämunista, ei jatkossakaan yksikään "eivät kaikki kiekkofanit" -selitys mene läpi. Lisäksi on turha ihmetellä sitä, jos joku Ilves-fani uhkailee omaa pelaajaa. Se väkivallan ihannointi ja sytykkeen hakeminen vastustajien pelaajista ei ole yhtään parempi. Mikään ei tee ylilyöntejä hyväksyttäväksi, ei mikään.

Oinosen tavoin kyllä tunnen, kuinka yhteiskunnallisen pahoinvoinnin sekä jakaantumisen lisääntyessä − sen, kun heikommin pärjäävillä menee yhä heikommin ja hyvin pärjäävillä yhä paremmin − myös sairaat piirteet tällaisessa lisääntyvät. Pitäisikö vielä sanoa, että muistakaa äänestää ja huolehtikaa läheisistänne?

JYP käsittelee katastrofiaan juuri niin kuin ei pitäisi, pelleily sakenee viikko viikolta

Isokoski: Never stop the madness ja kohta vedetään taas. Ymmärtääköhän etenkään JYPin seurajohto, millaiselta hevonpaskateatterilta loputtomalta vaikuttava toikkarointi näyttää ulospäin?

Jukka Rautakorven ja Ville Niemisen kohupotkuista tulee tällä viikolla kuluneeksi jo kuukausi, mutta totaalinen farssi ottaa uusia kierroksia viikko toisensa perään. Menneen viikon käänteitä olivat JYPin faniyhdistyksen toiminta seuran tiedotuskanavana ja potkittujen valmentajien arvostelijana, tähtipuolustaja Sami Nikun jääminen kotiin ja viimeisimpänä päätös hyllyttää jo nauhoitettu urheilujohtaja Mikko Viitasen haastattelu seuran virallisessa podcastissa.

JYPin juhlakauden koomisuudelle vetää vertoja Liigan lähihistoriassa vain lähinnä Ilveksen ja Ässien sekoilut viime vuosikymmenen puolelta. Koko kaaos näyttää olevan seurausta etenkin umpisurkeasta viestinnästä. JYPissä jos jossain olisi tarvetta jämäkälle kriisiviestinnälle, mutta sen sijaan seura on päättänyt olla hiljaa.

Yhdeksän peräkkäisen tappion jälkeen voisi olla ryhdikästä nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi ja todeta valmentajapotkujen olleen täydellinen virhearvio. Kauden pelastaminen vaatisi jo melkoisen täyskäännöksen, ja tällä viikolla saatetaan kuulla uutisia pelaajaliikenteestä ulospäin. Varsinkaan Nikua on vaikea nähdä JYPissä enää tällä kaudella.

Wennström: TV2 on lähettänyt Kummelin uusintoja, mutta pitäisiköhän ne pistää tauolle, ja...

Sama tunne kuin Rikulla. Juuri kun tuntuu, että kaikki farssista on jo sanottu, tulee uusia kierroksia. No ei siinä mitään, antaa tulla vain. Sanon kuitenkin tiiviisti, mitä JYPin olisi pitänyt tehdä.

Yksi, kun oli tarve antaa potkut, niin antaa potkut ja perustella sitä sillä, että joukkueen sijoitukseen ei olla tyytyväisiä, sijoitus näyttää vain heikkenevän, ja ottaa sitä tukeva data esille. Kaksi, hankkia valmiiksi paikalle sellainen valmentaja, jolla on selkeä todennäköisyys parantaa joukkueen peliä ja sijoitusta.

Eihän varmaa onnistumista voi kenellekään luvata. Vaan on se nyt niin, että kokeneen ja meritoituneen valmentajan kanssa se on todennäköisempää.

Tapparalle liigakärkeen auennut paikka ja Pelicansin kova vire enteilevät viime kauden finaalien toisintoa

Hänninen: Viime ja toissakaudella Tappara on voittanut runkosarjan 115 ja 116 pisteellä. Pelicans on kuitenkin marraskuun maajoukkuetauosta lähtien pitänyt parasta pistetahtia ja jos tahti jatkuu samanlaisena, Pelicanskin tulee yltämään yli 110 pisteeseen. Ja tahtihan on tämän vuoden puolella parantunut, Pelicans ei ole vielä jättänyt vastustajilleen pistettäkään tapaninpäivän jälkeen.

Tapparan kone on taas viime kierroksilla yskähdellyt, joulun jälkeen se on voittanut kuudesta ottelustaan ainostaan yhden. Tapparan asema on edelleen vankka, koska myös Ilveksellä on ollut heikompi jakso.

Runkosarjaa on kolmannes jäljellä, tamperelaisten on parasta palata alkukauden tasolleen tai takaa voidaan tulla ohi. Pelicansin lisäksi myös Jukurit ja KalPa ovat olleet reilun kahden pisteen tahdissa viime kierrokset. Jukureilla on muuten nyt piste enemmän kuin heillä olisi samassa vaiheessa kaudella 2021–22. Silloinhan mikkeliläiset nousivat lopulta runkosarjan toiseksi.

Koski: Esittämäsi data on kerrassaan mielenkiintoista ja kertoo Pelicansin erinomaisesti talvikunnosta, mutta myös sarjan tasaisuudesta. Harva enää muistelee, millaista kärsimysten taivalta Pelicansin syksy oli ja kuinka rakettimaisen nousun lahtelaiset tekivät sydäntalven aikana. Kevään nosteen jatkumista tukee se, että lahtelaisten kalenterissa on vielä runsas määrä kotiotteluita ja muutama vierasottelu sarjan häntäpään edustajia vastaan.

Tapparan ja Pelicansin kevätjuhlien sijaan kääntäisin huomiota vielä alemmas sarjataulukossa. Lukko on nimittäin osoittanut kerrassaan kiitettävää virettä viime aikoina, ja raumalaisten kurssi on vankasti kohti pitkää kevättä.

Erityisesti viikon sisään kairatut voitot Kärpistä, Ilveksestä ja Tapparasta unohtamatta myöskään CHL-välieräottelussa väännettyä tasapeliä Genève-Servetteä vastaan kertovat raumalaisten erinomaisesta vireestä. Lukko on ollut maalien ohella myös maaliodottaman osalta hallitseva osapuoli viime viikkojen otteluissa.

Liiga on tänä keväänä avoinna uusille menestystarinoille, eikä yksikään joukkue ole ilmeinen mestaruussuosikki. Mikäs sen herkullisempi tilanne spekuloinneille ja pohdiskeluille.

Liigan tyhjennysmyynneiltä on turha odottaa runkosarjan ja mestaruustaiston kannalta mitään merkittävää

Koski: "Pack your shit" -väitteiden paluu uudella sävytyksellä? Kuulen jo kuinka kollega Wennströmin kierrokset nousevat! Huikkaanpa sitä ennen vielä muutaman sanasen.

Liiga on tällä hetkellä erittäin tasainen ja mestaruus on monen ulottuvilla. Tilanne on tyystin eri kuin viime kaudella. Lisäksi moni sarjan varakkaimmista seuroista kilpailee kiivaasti pudotuspelien kotiedusta, ja luvassa on näillä näkymin kiivaat ja mielenkiintoiset pudotuspelit.

Siirtotakarajasta tullee varsinainen koettelemus kärkiseurojen urheilujohdoille, sillä todennäköisyydet kilpailuedun kohentamiseen nousisivat jo yhdellä onnistuneella hankinnalla, mutta toisaalta pelaajamarkkinat ovat tällä hetkellä ilmeisen niukat. Riski kevään hankinnan paljastumiselle täydeksi rivimieheksi on merkittävä.

Yksi asia on jo käytännössä varmaa. HIFK on kevään voittaja saadessaan Leo Komarovin vihdoin pelaavaan kokoonpanoon. Siinäpä vahvistus, jonka seura jos toinenkin ottaisi ilomielin pudotuspeleihin.

Wennström: "Kyllä" siihen, mitä enimmäkseen tapahtuu, "ei" sille, mitä voisi tapahtua. Siirtotakarajan merkitystä on liioiteltu täällä ja NHL:ssä. Runkosarjan ja mestaruuden kannalta merkityksellisiä siirtoja tapahtuu haavekuvia pienemmässä mittakaavassa. On turha odottaa ihmeitä, olkoonkin että se viime viikkojen spekulointi olisi kiva tehdä isommassa mittakaavassa myös täällä, jos Suomessa tehtäisiin myös kunnon pelaajakauppoja vähän enemmän. Tai edes niitä siirtoja.

Tänä vuonna näyttää myös siltä, että viivan alle selkeästi jäävien joukkueiden määrä on vähäinen. JYP on nyt tosiaan yhä kovemmin tyrkyllä SaiPan seuraksi. Nikun kohtalo mietityttää, mutta miettikääpä miten kovan lisävoiman hän voisi antaa vaikkapa kiekollisuuden kanssa painivalle TPS:lle? No, TPS ei ole lainkaan Nikulle todennäköinen osoite, mutta ymmärrätte yskän.

Sen poikkeuksen omaan samanmielisyyteen kyllä sanon, että arkojen paikkojen sairauksiin varautuminen on mestaruustaistossa tärkeää. Tuoreessa muistissa ovat HIFK:n tötöilyt maalivahtiasiansa kanssa, kun loukkaantumisia paukkui tärkeimmälle pelipaikalle. Kyllä sinne kannattaa ottaa vaikka katsomon puolelle yksi lisää, ettei homma varmasti kaadu pudotuspelien alkaessa siihen.

Viime kaudella yritettiin kyllä vielä kovemmin. Michael Jolystä olisi tarjottu satoja tuhansia HPK:lle. Kyse ei siis ole Liigassakaan enää vain nappikaupasta. Luulen Tapparan, Ilveksen, HIFK:n, Kärppien ja Lukon olevan tämän(kin) kevään hankkijat. Pelicans sitten, jos joku menee rikki ennen siirtotakarajaa, he ovat olleet muutenkin aktiivisia.

» Lähetä palautetta toimitukselle