Mielipide

JYP on epäonnistunut viestinnässään jopa raskaammin kuin urheilullisesti − Vanhoja virheitä paikattu härskisti uusilla

LIIGA / Kolumni
Tähtipelaajien syyttelystä alkanut viestintäsotku on sittemmin eskaloitunut urheilujohtajan vaientamiseen ja Sami Nikun poissaolon syiden kaunisteluun.

Vajaan kuukauden aikana JYP on erottanut päävalmentaja Jukka Rautakorven ja apuvalmentaja Ville Niemisen joukkueen ollessa pistekeskiarvolla kuudentena, hävinnyt päävalmentajaksi nostetun Mikko Heiskasen alaisuudessa kaikki yhdeksän otteluaan ja vajonnut sarjataulukossa toiseksi viimeiseksi.

Ei ole helppoa epäonnistua urheilullista mahalaskua pahemmin, mutta JYP on viestinyt valmentajapotkuista ja kaikesta sen jälkeen tapahtuneesta täysin ala-arvoisesti.

Kerrataan. Kolmen ottelun päävalmentajakokemuksella Heiskanen ilmaisi Kärpät-ottelun lehdistötilaisuudessa tyytymättömyytensä joukkueen kärkipelaajiin ja kehotti katsomaan peiliin.

Meritoituneeltakin valmentajalta olisi röyhkeää kaataa likasanko joukkuetta tähän asti kannatelleiden tähtien niskaan, mutta käytännön märkäkorvalta tällainen ylimielisyys on järkälemäisen noloa.

Eikä varmasti auttanut joukkuetta yhtään.

On aika olla avoin ja aika jättää asioita sanomatta – JYP onnistui epäonnistumaan kummassakin ajoituksessa.

Pian tämän jälkeen JYPin kannattajayhdistys Hurrikaanisydän Ry julkaisi X:ssä koosteen keskustelusta, joka oli käyty muun muassa hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppäsen ja urheilutoimenjohtaja Mikko Viitasen kanssa.

Julkaisussa kerrotaan, että Rautakorpi ja Nieminen eivät olleet oikeita henkilöitä valmentamaan JYPin Liiga-joukkuetta. JYP-johdon mukaan valmentajakaksikon palkkaaminen oli ollut virhe, eivätkä he pystyneet noudattamaan JYPin strategiaa, vaikka siitä oli keskusteltu.

Lisäksi mainittiin, että valmentajakaksikko ei kohdellut pelaajia heidän ansaitsemallaan tavalla. Puheenjohtaja Seppänen kiisti tällaisten sanojen käytön ja väitti faniryhmän tehneen omia tulkintojaan.

Hurrikaanisydän Ry:n  puheenjohtajan Riina Frimanin mukaan tulkinnanvaraa ei ollut ja Seppänen pyrki puheitaan pyörtämään.

− No sanoisin, että aika suoraa puhetta on palaverissa ollut. Kyllä me kaikki tiedetään, mitä palaverissa on käyty läpi. 

Avoimuus oli JYPin osalta siinä, mutta rehellisyyden nimissä nimenomaan erottamisen yksityiskohtaisia taustoja ei olisi pitänyt julkisuuteen levitellä.

JYPin strategiaan sitoutumisen vaatiminen lähes 30 vuotta valmentaneelta konkarilta ja julkinen nöyryyttäminen joulun alla ja pian 60-vuotisjuhlallisuuksien jälkeen annettujen potkujen syillä eivät takuulla houkuttele ketään menestynyttä valmentajaa Jyväskylään.

"Emme olleet tyytyväisiä tuloksiin, eivätkä näkemykset seuran tulevaisuudesta kohdanneet. Toivomme Jukalle ja Villelle kaikkea hyvää jatkoon". Jotain tämänkaltaista tiedotteeseen ja eteenpäin.

Mutta ei, monttua syvennettiin seuraavaksi vetämällä liinat kiinni avoimuuden kanssa. Urheilutoimenjohtaja Viitanen oli vieraana seuran omassa Hurrikaanin Pyörteissä -podcastissa, ja jaksossa oli puhuttu valmentajavaihdoksen taustoista.

Podcastin Instagram-päivityksessä mainittiin, että "JYP kuitenkin linjasi, että valmentajavaihdoksen ympärillä pyörivää keskustelua ei enää kommentoida. Näin ollen jakso on päätetty jättää julkaisematta.".

On aika olla avoin ja aika jättää asioita sanomatta – JYP onnistui epäonnistumaan kummassakin ajoituksessa.

Valmentajapotkujen taustat olisi alun perin pitänyt jättää median ulkopuolelle, mutta virheen paikkaaminen toisella virheellä ei mitätöi sitä ensimmäistä, vaan näyttäytyy jopa määräänsä isompana mokaryppäänä.

Toistaiseksi tuorein – vaan tuskin viimeinen – viestintämoka liittyy seuran suurimpaan tähteen, Sami Nikuun. Puolustajien pistepörssin kärki penkitettiin kesken perjantaisen HIFK-ottelun ja lauantain Jukurit-ottelussa Niku ei ollut kokoonpanossa.

Ensimmäinen kommentti päävalmentaja Heiskaselta oli lauantain ottelun jälkeen: "Tänään mentiin tällä kokoonpanolla ja katsottiin, että se on paras kokoonpano tälle päivälle. Ei onnistuttu siinä.".

on häikäilemätöntä seurajohdolta kalastella säälipisteitä riepoteltavana olleen pelaajan suru-uutisella.

Maanantaina JYP julkaisi sosiaalisessa mediassa tiedotteen, että "Nikun lähisuvusta kantautui viikonlopun aikana suru-uutinen". Myöhemmin Niku on medialle vahvistanut, ettei hän ollut lauantaina kokoonpanon ulkopuolella suru-uutisesta johtuen, vaan Niku oli jo perjantaina saanut Heiskaselta viestin "Älä tule hallille huomenna".

Otan osaa Nikun suruun.

Mutta paheksun myös, kuinka häikäilemätöntä on seurajohdolta kalastella säälipisteitä valmennuksen ja koko organisaation ammattitaidottomuuden takia riepoteltavana olleen pelaajan suru-uutisella.

Sama seurajohto väitti Rautakorvesta ja Niemisestä, ettei valmentajakaksikko kohdellut pelaajia heidän ansaitsemallaan tavalla.

Tietämättä enempää erotettujen valmentajien toiminnasta, uskallan väittää, että nykyinen päävalmentaja Heiskanen ja muu seurajohto on paljon pahemmin syyllistynyt kaltoinkohtelemaan Nikua – eikä muidenkaan kärkipelaajien syyttely lähes ensi töinään asianmukaiselta kohtelulta vaikuta.

Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas, kuten suomalainen sananlasku esittää.

JYP-johto on täyttänyt pahoilla kelloillaan ilmatilan niin totaalisesti, että hyviä kelloja saa valmistaa liukuhihnalla vielä pitkään ennen kuin tämän hurrikaanin tuhot on korjattu.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös