Mielipide

Ässien maestroista nuorempi tähtää korkealle

LIIGA / Kolumni
Sakari Salmista on nuoresta iästään huolimatta pidetty jo vuosia Ässien seuraavana tähtenä. Keväällä mies oli livetä jo muihin seuroihin, mutta porilaisseura sai ainakin vielä sorvattua vuoden jatkon kultakimpaleelleen. Jatkoaika tapasi Salmisen ja kyseli kuulumiset tulevan kauden alla.

Ässät on juuri päättänyt viimeisen harjoitusottelunsa Helsingin IFK:ta vastaan. Porilaisjoukkueen pelaajat poistuvat yksitellen verryttelemään. Sakari Salmista ei vain näy missään.

– Sakke meni vielä puntille, Marko Kivenmäki naureskelee ohi mennessään.

Tiedossa siis on, että nuoremman pistehain olisi tarvetta hankkia muutama lisäkilo lihaksien muodossa. Lopulta Salminen tulee lenkkivaatteet niskassaan ulos. Salilla ei nyt kuitenkaan tällä kertaa ole käyty, mutta kesän aikana on massaa hankittu.

– Pikkuhiljaa sitä on lisää yritetty saada, muutama kilo kerrallaan, Salminen kertoo.

Joukkue ennen pisteitä?

Ässien harjoitusotteluiden pistepörssin kärkinimi ei ole kenellekään enemmän porilaisjoukkueen pelaamista seuranneelle mikään yllätys. Salminen kokosi 11 ottelussa mukavat 9 tehopistettä. Mies itse ei kuitenkaan rupea vielä tällä tiedolla liikaa tuulettelemaan.

– No, harjoitusotteluiden pistepörssi. Se nyt on yksi ja sama, ei näillä ole kyllä mitään merkitystä, Salminen täräyttää suoraan.

Viime kaudella runkosarjassa tasan 30 tehopistettä (16+14) nakuttanut Salminen sijoittui joukkueen sisäisessä pörssissä neljännelle sijalle. Parhaan pistemiehen kultaista kypärää ei porilaiskasvatin kutreilla kuitenkaan vielä nähty, toisin saattaa olla tulevan sesongin aikana.

– Ei se oikeastaan ole niin tärkeää. Pisteitä tulee jos on tullakseen. Tärkeintä on, että joukkue menestyy, Salminen latelee joukkueurheilun tutut latteudet, mutta virne naamalla paljastaa, ettei kultakypärä aivan toissijainen asia ole.

Hyökkäysorientoituneena pelaajana tunnettu Salminen on pyrkinyt myös parantamaan puolustuspelaamistaan. Tulevalla kaudella Veli-Matti Savinaisen ja Matti Kuparisen kanssa pelaava laituri on itsekin sitä mieltä, ettei viime kauden teholukema, -15 saa toistua.

– Kyllä se aika karmea luku on. Toisaalta Kuparisen kanssa pelatessa luulisi olevan helppo parantaa, sillä Matti on niin loistava kahden suunnan sentteri, Salminen kehuu.

Maajoukkue mielessä

Salmisen ketjun sentteri Kuparinen korkkasi viime syksynä maajoukkue-edustukset Ruotsia vastaan pelatuissa maaotteluissa. Taannoisessa Ässien ja Lukon harjoitusottelussa paikalla ollut Jukka Jalonen harmitteli, ettei päässyt näkemään tuolloin sivussa ollutta kaksikkoa tositoimissa.

Sen isompaa kontaktia ei maajoukkueesta kuitenkaan ole Salmiseen otettu.

– Ei sieltä mitään ole kuulunut, mutta uskon kyllä, että voin päästä EHT-turnauksiin mukaan, mikäli oma peli lähtee kulkemaan heti alusta alkaen kunnolla.

Omaan asiaansa uskovalle, mutta tiukasti jalat silti maassa pitävälle Salmiselle uskaltaa luvata liigakauteen vauhdikasta starttia. Rento, mutta tekemiseen perustuva ilmapiiri porilaisjoukkueessa näyttää juurtuneen kovimpiinkin taiteilijoihin. Salmisen kanssa turistessa kului sen verran aikaa, että vanhempi maestro Kivenmäki on jo ehtinyt palata lenkiltään takaisin.

– Kato nyt. Ei se mitään salia enää edes tarvitse, Kivenmäki kuittaa ja saa aikaan hersyvän naurun.

Ässien maestrot ovat valmiina kauteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle