KalPa joutui ylitöihin, mutta venytti silti putkeaan

Paikallispelin vääntöä. Vehviläinen kesti tämänkin Davisin lähentelyn.
Kuva © Teemu Soini - teemu.soini@jatkoaika.com
Kuopiossa nähtiin pyhäinpäivän iltana kahden tasaisen ja virheitä välttämään pyrkineen joukkueen taisto, joka kääntyi lopulta kotijoukkue KalPalle voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 2-1.

Voittoputki, viime viikonlopun tyylikäs Sami Kapasen juhlailta ja pyhäinpäivä olivat houkutelleet Niiralaan hieman yli 3300 katsojaa. Ennen ottelun alkua muistettiin pyhäinpäivän teemaan sopien hiljattain poisnukkunutta entistä KalPa-vaikuttaja Mauno Repoa.

Niukkamaalisessa ottelussa tahkottiin kaksi erää vastustajan virheitä kyttäillen. Maalipaikkoja siunaantui vähän, ja harvat tilanteet huippuvireiset maalivahdit KalPan Eero Kilpeläinen ja JYPin Veini Vehviläinen hoitivat tyylikkäästi.

− Kilpeläinen oli todella hyvä, ja piti meitä pystyssä kahden ensimmäisen erän vaikeilla hetkillä, KalPan valmentaja Tommi Miettinen kertasi.

JYP puolusti kaksi erää tiiviisti

KalPa hallitsi avauserän paria ensimmäistä vaihtoa, mutta varsin pian ote siirtyi vierailijoille. Otteen siirtymistä edesauttoi kaksi peräkkäistä KalPa-jäähyä. JYP-ylivoima oli aktiivista sekä liikkuvaa ja se sai rakenneltua muutamia maalipaikkoja miesylivoimalla Kilpeläisen maalille.

Avausmaalin jälkeen JYP nosti karvaustaan ja vaikeutti täten selkeästi KalPan avauspelaamista. Kuopiolaispuolustus vaikutti voimattomalta, kun aikaa ja tilaa olikin vähemmän.

JYP teki KalPan hyökkäyspelin vaikeaksi tiiviillä viisikkopuolustamisellaan. Se tukki keskialueen tiiviisti, jolloin KalPalta loppui tila hitaasti keskialuetta ylittäessään.

Myös omassa päädyssä JYP puolusti viisaasti eikä päästänyt KalPaa maalintekosektoriin: KalPalle ei kirjattu kahden ensimmäisen erän aikana yhtään laukausta parhaalta maalintekoalueelta, hyökkäysalueen keskikaistalta maalin läheisyydestä.

JYP-päävalmentaja Marko Virtanen oli tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen tappiostakin huolimatta.

− Olemme hyvällä tiellä. Tämä oli meille hyvä vierasottelu. Saimme onnistumisia laajalla rintamalla.

Nihkeän alun jälkeen rinnalle ja ohi

Kotijoukkueen valmennus ei sen sijaan ollut tyytyväinen ottelun alkuun.

− Jostain syystä henkinen latautuminen otteluun epäonnistui, Miettinen pohti.

− Avauserä oli huono, ja varsinkin kaksinkamppailuissa olimme huonoja. Varmasti fyysistä rasitustakin on, mutta tänään emme olleet valmiita otteluun henkisesti, analysoi Miettinen KalPan suoritusta tuoreeltaan.

KalPa panosti voimakkaasti kolmannen erän alkuun hakien vimmaisesti tasoitusta. Peräti 17 kertaa erässä torjunut Vehviläinen kannatteli JYPiä tuolloin venymällä muutamaan erinomaiseen torjuntaan. Alkurynnistyksen aikana KalPa painoi pelin painopisteen väkisin JYP-päätyyn, mutta maaliviivaa lähemmäksi kiekkoa ei saatu.

Lopulta Janne Keränen vapautti kotiyleisön piinasta kuutisen minuuttia ennen kolmannen erän loppua. Erän viime minuutit tahkottiin päästä päähän kotijoukkueen hallitessa tapahtumia.

Vauhdikkaan, mutta maalittoman jatkoajan jälkeen, ratkaisua haettiin vielä voittomaalikilpailusta. Lopulta jossa eräs kotijoukkueen hahmoista, Mikael Ruohomaa, sai ainoana kiekon maaliin.