HIFK ansaittuun voittoon kyseenalaisella maalilla

HIFK jatkoi kotivoittojensa sarjaa
Kuva © Miro Pesonen
Vaisusti viime otteluissa esiintynyt HIFK katkaisi syöksykierteensä ja kaatoi TPS:n lukemin 3-2. Jari Sailio ohjasi luistimellaan ottelun voittomaaliksi jääneen kyseenalaisen osuman vain reilut kolme minuuttia ennen loppua.

Helsingin Jäähalliin näytti saapuneen vain yksi joukkue, niin ylivoimainen oli HIFK ottelun alussa. TPS ei päässyt omalta alueeltaan pois ensimmäisen kahden minuutin aikana. HIFK-hallinta loppui kuitenkin Ville Varakkaan estämisjäähyyn. Turkulaisten ylivoima ei ottanut käynnistyäkseen, kunnes Tapio Laakso syötti viivassa poikittain Veli-Matti Vittasmäelle, jonka laukaus painui verkon perukoille ohi HIFK:n maalia vahtineen Joni Ortion.

Maalin jälkeen HIFK otti jälleen ottelun hallinnan itselleen ja vyörytti peliä neljän ketjun voimin TPS-alueelle. Helsinkiläisten aktiivinen karvaus aiheutti vastustajalle ongelmia, mutta yli-innokkuus oli kostautua, kun TPS sai ensimmäisen erän aikana lukuisia ylivoimahyökkäyksiä sekä puolittaisia läpiajoja. Myöhemmin ensimmäisessä erässä pirteästi pelannut Brian Willsie onnistui jo ohittamaan Ortion, mutta Jari Sailio pelasti kiekon maaliviivalta.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla TPS:n pelaaminen herpaantui ja joukkue keskittyikin kuluttamaan jäähypenkkiä. Ensimmäisenä aitioon komennettiin Roope Talajaa kaltoin kohdellut Niko Karhu. Karhu ei ehtinyt istua minuuttiakaan jäähyaitiossa, kun liigan tehokkainta kotiylivoimaa pelaava HIFK rankaisi. Ville Peltonen lähetti kiekon siniviivan tuntumasta kohti maalia ja paikalla oli Lennart Petrell, joka ohjasi kiekon TPS-maaliin.

TPS lamaantui maalista ja HIFK käytti tilanteen hyväkseen. Vain kaksitoista sekuntia edellisestä, Kyle Klubertanz otti pelivälineen hyökkäysalueella ja pujotteli läpi seisovan puolustuksen ja siirtää HIFK:n 2-1 -johtoon. TPS otti erässä vielä kolme jäähyä ja kilpipaidat pääsivät yrittämään lisämaaleja kahden miehen ylivoimalla, muttei onnistunut lisäämään johtoaan.

- Ensimmäinen erä oli meiltä heikko, ensimmäinen viisiminuuttinen oli meiltä ok, mutta sen jälkeen jäimme omaan päähän jumiin. Syöttöpelaaminen oli huonoa ja otimme hölmöjä jäähyjä, tuskaili TPS-käskijä Juha Pajuoja.

TPS rinnalle, HIFK kuittaa

Toiseen erään TPS oli kasannut rivinsä ja sai kotijoukkueen avustuksella ottelun hallintaansa. HIFK:n ensimmäisessä erässä nähty aktiivinen karvaus oli muuttunut selvästi varovammaksi ja TPS-puolustajille jäi enemmän aikaa avata oman joukkueen peliä. Karvauksen passivoituessa kotijoukkue otti keskikentän haltuunsa ja sai ohjattua vierailijoiden hyökkäykset pois parhaalta maalintekosektorilta.

Ottelun edetessä kolmanteen erään HIFK otti jälleen ottelun täydelliseen hallintaansa. Vierailijat pääsivät HIFK:n kenttäpuoliskolle lähinnä nopeilla vastahyökkäyksillä. Helsinkiläiset eivät kuitenkaan onnistuneet lukuisista paikoistaan ratkaisemaan ottelua, vaan kolmannen erän puolessa välissä TPS onnistuu tasoittamaan ottelun.

Ilari Melartin istuessa jäähyaitiossa jo kertaalleen senttien päähän maaliviivasta pelivälineen lähettänyt Willsie onnistui viimein Ville Vahalahden loistosyötöstä ohittamaan Ortion. HIFK ei kuitenkaan lannistunut maalista, vaan jatkoi hyväksi havaitulla kaavalla ja painoi peliä turkulaisten päätyyn.

Lopulta yrtitys palkittiin reilut kolme minuuttia ennen ottelun loppua, kun Sailio ohjasi luistimellaan Mikko Jokelan ampuman kiekon ohi hölmistyneen Atte Engrenin. Tilannetta tarkisteltiin pitkään videolta ja lopulta tuomaristo päätti hyväksyä maalin. TPS-miehistö ja -valmennusjohto oli tilanteesta vahvasti eri mieltä.

- Täydellinen oikeusmurha. Jos tuo ei ollut potkumaali, en ymmärrä enää yhtään mitään jääkiekosta. Sääntökirjassa sanotaan, että jalalla saa ohjata, kun jalka on jäässä kiinni. Tämä oli selkeä potku. Mielestäni surkeaa, että peli päättyi tällä tavalla, puhisi Pajuoja.

Vierailijoille oli avautua vielä tilaisuus kavennukseen ylivoimalla, mutta samassa ajassa tasoitusmaalin iskenyt Willsie hölmöili itselleen kaksiminuuttisen huitomisesta Jokelan suotuisalla avustuksella. Myös tämä tilanne herätti ihmettelyä TPS-päävalmentajassa.

- Willsielle jäähy, kun Jokela hyppää polvilleen ja filmaa, jatkoi Pajuoja.

Sormunen tyytyväinen omiinsa

Voitto oli helsinkiläisille viides perättäinen kotihallissa ja seitsemäs peräkkäinen pisteottelu petoluolassa. Päävalmentaja Pasi Sormunen oli syystä tyytyväinen omiensa otteisiin.

- Erittäin hyvä peli meiltä tähän paikkaan. Jatkoi hyvien kotipelien sarjaa. Etenkin viimeiseen erään olen tyytyväinen, yhtä maalia koko erä. Yksi paikka oli TPS:llä ja sen vastustaja käytti hyväkseen. Joukkueen usko ei hiipunut, vaan sama ja paikkoja tuli solkenaan. Varmaan kymmenen paraatipaikkaa viimeisessä erässä, se kertoo hyvin pelin kuvan.

- Olisi ollut täydellinen oikeusmurha, mikäli olisimme tämän pelin hävinneet, lopetti tyytyväinen Sormunen.