Ässät pieksi Kärpät päätöserässä

LIIGA / Raportti
Mika Toivolan liigadebyytti kotiyleisön edessä ei olisi voinut sujua juuri paremmin. Ennakkokaavailuissa sarjan kärkiryhmiin povatun Oulun Kärppien nylkeminen oli Toivolan miehistöltä komea suoritus, joka ei lopulta jättänyt selityksille sijaa. Ässien 4-1-voitto yksilöiden voimalla pyristelleistä oululaisista tuli tasapainoisen pelin jälkeen, jossa pääroolin otti loistava maalivahti Scott Langkow.

Ässien kotiavaukset ovat viime vuosina olleet yhtä murhenäytelmää, joten ei ollutkaan ihme, että nytkin porilaisyleisö saapui Isomäkeen hieman pelonsekaisin tuntein, parasta toivoen ja pahinta peläten. Ensimmäinen peli Lukkoa vastaan nostatti toiveita, mutta jätti toisaalta yhtä lailla kysymysmerkkejä äkkinäisen romahduksen myötä. Kun vastustajaksi saapunut Kärpätkään ei ole sieltä helpoimmasta päästä, ilmassa leijui paljon varauksellisuutta.

Paljon vauhtia, vähän järkeä

Ässät lähti alusta alkaen poistamaan katsojiensa varauksellisuutta pyrkimällä vauhtipeliin. Ensimmäiset vaihdot painettiinkin patapaitojen tahdissa, mutta mitään valmista ei aikaiseksi saatu. Kärpät pystyi vastaamaan Ässien vauhtiin varsin keveästi, ja aivan alkuminuuttien jälkeen oululaiset alkoivat lievästi hallitsemaan tapahtumia ja porilaisilla oli pienoisia vaikeuksia omassa päässään.

Peli aaltoili nopeaan tahtiin päästä päähän ja jokusia puolivaarallisia tilanteitakin nähtiin, mutta kovin lähellä avausmaalin syntyminen ei kuitenkaan ollut. Molemmilla joukkueilla kuviot olivat vielä pahasti hakusessa, joten Kärppien tilanteiden kehitteleminen oli taitavien yksilöiden varassa, kun Ässät puolestaan turvautui taisteluun.

Mitä pidemmälle erä eteni, sitä enemmän peli pyöri Ässien päädyssä. Muutamaan otteeseen Kärpät pääsi hyviin vetopaikkoihinkin, mutta Ässien Scott Langkow torjui maalillaan eleettömän varmasti.

Lopulta Ässät kykeni rikkomaan kuparisen ylivoiman turvin. Richard Rochefort järjesteli peliä ja haki syötöllään maalin kulmalta Tomi Pöllästä. Aivan perille asti kiekko ei tietään löytänyt, mutta Rochefort taisteli tilanteen loppuun saakka nappaamalla irtokiekon ennen Kärppien puolustajaa ja maalivahti Markus Korhosta. Kanukkisentteri kykeni kaatuessaankin vääntämään väkisin Ässille erävoittoon oikeuttaneen 1-0-maalin.

Kaiken kaikkiaan koko avauserää leimasi melkoinen kohellus, eivätkä maltti ja järki olleet tällä kertaa valttia. Jos tilanteiden lukumäärää lasketaan, Kärpät olisi ansainnut maalin-pari, mutta kun viimeinen röyhkeys puuttui, eivätkä hyökkäysten päätökset olleet muutenkaan kovin laadukkaita, ei kotijoukkueella lopulta ollut suuriakaan vaikeuksia pitää maaliaan puhtaana.

Petr Tonin kädet kohmeessa

Toisessa erässä joukkueiden vauhti hieman laantui, mutta järkeä ei silti juurikaan tullut tilalle. Niinpä keskimmäinen erä jäi anniltaan illan vaatimattomimmaksi.

Kärpät oli edelleen näennäisesti hallitsevampi osapuoli, mutta mitään erityistä tahtoa kunnon maalipaikkojen luomiseen ei löytynyt, vaan kärppäläisten pelaaminen oli jokseenkin päämäärätiedotonta. Ikään kuin kiekollisen pelin kontrollointi olisi heille riittänyt. Todellisuudessa Ässät pääsi toisessa erässä jopa helpommalla kuin ensimmäisessä, vaikka toki jälleen omalla puolustusalueella oli omat vaikeutensa.

Kärppien paras tilaisuus tasoitusmaalin värkkäämiseen tuli Ässien pelatessa ylivoimalla. Tuona aikana Petr Tonille siunaantui Ässien huolimattomuuden seurauksena kaksi maalipaikkaa. Ensin Ton pääsi puolittain irti, mutta laukaus ei ollut paras mahdollinen ja Langkow torjui. Heti perään Ässät hukkasi kiekon hyökkäyssiniviivalla jälleen Tonille, eikä Jarkko Gladkaan pystynyt millään estelemään entisen seurakaverinsa matkantekoa pahat mielessään kohti Ässien maalia. Tshekkitaituri ajautui läpiajossaan vempauttelemaan ehkä vähän liiankin lähelle hyvin peittänyttä Langkowia ja Tonin yritys meni ohi maalin.

Ässien ainoa huippupaikka avautui nuorisoketjun toimesta. Joose Lipponen tarjoili Janne Mäkelälle hienon poikittaissyötön b-pisteiden väliin, jonne Mäkelä oli unohdettu aivan yksin. Nuorukaisen maila kuitenkin tärisi vielä sen verran, että yritys laukoa suoraan syötöstä epäonnistui.

Kiilholma siivitti Ässät voittoon

Kolmannen erän alku sujui vielä samoissa merkeissä kuin toinen erä. Ässät turvasi maalin johtoaan kurinalaisesti, eikä Kärppien takaa-ajo ollut missään vaiheessa mitenkään raivokasta.

Nuoren miehen loppuun asti pelaaminen sytytti Ässät kuitenkin hurmokseen ja käänsi ottelun lopullisesti punapaidoille. Juha Kiilholma lähti yksinäiseen hyökkäykseen ja kaikki taisivat perusvarmaa kiekko päätyyn ratkaisua. Kiilholma päätti kuitenkin lähteä haastamaan Kärppä-puolustajaa ja se kannatti. Vaikka harhautusyritys hieman epäonnistui, kiekko jäi pyörimään vapaasti ja Kiilholma painoi hullun kiilto silmissä väkisin sen perään. Puolustaja esteli sen verran, että Kiilholma menetti tasapainonsa, mutta taistelu jatkui vielä silloinkin ja mies kykeni törkkäämään limpun verkkoon juuri ennen kuin Korhonen syöksyi paikalle.

Tuosta suorituksesta Ässät sai todellisen draivin päälle ja oululaisia vietiin. Pientä mahdollisuutta vierailijoille tarjottiin vielä ylivoiman muodossa, mutta tuokin mahdollisuus tuotti maalin vain kotijoukkueelle. Scott Langkow purki kiekon keskialueelle Timo Hakaselle, joka ensin menetti sen, mutta jatkoi taisteluaan vääntämällä vastustajan vielä pihteihinsä. Takaa tuli sähäkkään tyyliinsä Kärppä-kasvatti Tuomo Harjula, joka kiisi läpiajoon ja päätti sen harhautuksen jälkeen hallittuun nostoon ohi Korhosen. Myös Langkow sai tuosta maalista syöttöpisteen.

Eikä Ässien vapautunut hurmos päättynyt vielä tuohonkaan. Pistepörssin ykkösnimi Samu Wesslin purjehti laitaansa pitkin täysin vapaasti läpi kentän ja huudatti kauniilla maalillaan Isomäkeä vielä kertaalleen.

Vielä tuonkin jälkeen Ässät jaksoi painaa pari minuuttia ja Scott Langkowin upea nollapeli oli jo kovin lähelle. Viimeisillä hetkillä Ässien ote herpaantui hieman samalla tavalla kuin Raumalla tiistaina ja Kärpät pääsi luomaan pari vaarallista tilannetta. Aikansa Langkow kesti, mutta lopulta hänenkin oli antauduttava. Andrei Potaitchuk ja Jussi Jokinen tarjoilivat hienolla sommitelmalla Brett Lieversille maalin eteen namupaikan, eikä Langkow voinut mitään Lieversin saadessa häärätä aivan yksin.

Kärpät oli päästä kaventamaan vielä 4-2:eenkin, mutta sen verran Ässien kenttäpelaajat jaksoivat auttaa Langkowia, että irtokiekko siivottiin liki maaliviivalta vähän turvallisimmille seuduille. Näin ollen 4-1 jäi pelin lopputulokseksi ja Ässät otti iloisella ilmeellä kauden avausvoittonsa.

Toivola tyytyväinen, Heikkilä manasi maalineduspeliä

Lehdistötilaisuudessa Kärppien valmentaja Kari Heikkilä tunnusti Ässät paremmaksi ja harmitteli omiensa vaisuutta maalineduspelissä.

- Valmistautuminen meillä meni hyvin ja me pelattiin 46 minuuttia
tätä peliä ihan hyvin. Meillä oli ihan hyvä liike ja kiekko
liikkui mallikkaasti. Maalin edessä vain oltiin pehmeitä
kummassakin päässä. Me luotiin jonkin verran maalipaikkoja,
muttei saatu kiekkoa maaliin.

- 2-0-tilanteessa tuli pieni kömmähdys ja heti perään Ässät
teki alivoimalla sellaisen maalin, mitä valmentajana ei voi
hyväksyä missään nimessä. Viisikko antoi periksi ja antoi
vastahyökkäyksen, Heikkilä kritisoi.

- Tulos ei välttämättä kerro koko pelin kulkua, mutta parempi
joukkue voittaa, ja yleensä parempi joukkue on se, joka tekee
enemmän maaleja.

- Viime ottelun tapaan me tehtiin tänäänkin vastustajan
maalivahdista sankari, Kärppä-koutsi jatkoi. Se on hyvä merkki, että me luodaan paljon maalipaikkoja,
mutta kakkoskiekkoihin käsiksi pääsemiseen ei vielä riitä
munaa, Kärppä-koutsi jatkoi.

Ässien valmentaja Mika Toivola oli luonnollisesti tyytyväinen, mutta ei lähtenyt sen enempää paukuttelemaan henkseleitään.

- Totta kai nyt tuntuu hyvältä, mutta huomenna ei enää tämän takia hymyillä, vaan aletaan keskittymään seuraavaan peliin.

- Joukkue esiintyi viimeistä kahta minuuttia lukuunottamatta
sillä tavalla, kuin oli sovittukin. Onneksi oltiin siihen
mennessä tehty riittävästi maaleja, ettei tullut mitään
paniikkiloppua, Toivola kertoi.

- Tarkoituksena oli tänään jättää kaikki hienoudet pois.
Meidän peli tulee tällä kaudella paljolti perustumaan hyvään
maalivahtipeliin. Olen tyytyväinen, jos jokaisen ottelun
jälkeen vastustaja on tehnyt meidän maalivahdista hyvän.
Tosin Langkowilla on nyt alla kaksi hyvää peliä, joten
tuskin homma pelkästään kiinni vastustajista on ollut, mies kehui maalivahtiaan.

- Kärpät hallitsi ensimmäistä erää ja pääsi laukomaan
luvattoman paljon maalintekosektorista. Toiseen erään
noiden paikkojen määrä puolittui ja viimeisessä me
pystyttiin pelaamaan niillä aseilla, joilla oli tarkoituksin.
Me pelattiin koko ottelu neljän ketjun voimin ja saatiin
sen myötä pidettyä loppuun asti hyvä liike, Toivola päätti.

Harjula nautti maalistaan

Ässiin täksi kaudeksi juuri Kärpistä siirtynyt vikkelä laitahyökkääjä oli tyytyväinen iltaan, vaikka pientä harmittelun aihettakin löytyi.

- Kyllähän tämä ilta ihan putkeen meni kokonaisuudessaan.
Peli ei ehkä ollut kovin kaunista, mutta pisteet lämmittävät
mieltä. Voitto oli kaiken kaikkiaan tosi tärkeä ja luo
varmasti uskoa tekemisiin, kun vastassa kuitenkin oli
tuollainen ennakkosuosikki.

- Maalin tekeminen tuntui kieltämättä hyvältä. Hakanen blokkasi
hyvin Kärppien pakin ja kiekko ajautui jotenkin minulle. Tilanne
tuli äkkiä, joten en ehtinyt sen tarkemmin ajatella mitä tehdä.
Vaikka Korhonen on tuttu maalivahti, niin en tuossa tilanteessa
saanut siitä sen suurempaa hyötyä. Voihan tosin olla niinkin, että
Korhonen odotti minulta tilanteessa jotain muuta, Harjula mietti.

- Langkow pelasi hyvän ottelun ja piti meitä kyllä pystyssä.
Itse olin kentällä Kärppien maalin aikana ja tietenkin se
harmittaa, että nollapeli tuolla lailla lopussa hukattiin.
Pieni vaihtovirhe siinä taisi tulla, Harjula manasi.

Scott Langkow putsasi palkintopöydän

Kaukalon ehdoton kuningas oli Ässien kanukkimaalivahti Scott Langkow, joka veikin täysin ansaitusti kaikki palkinnot mukaansa. Langkow piti varmoilla torjunnoillaan Ässiä pystyssä vaikeina hetkinä ja venyi myös muutamaan todella upeaan pelastukseen. Langkowsta Ässät on saanut eleettömän, hyvin peittävän maalivahdin ja aktiivisesti peliin osallistuvan maalivahdin eli juuri sellaisen mitä joukkue markkinoilta hakikin. Jo tässä vaiheessa onkin helppo ennustaan, että tällä kaudella Ässät ei tule kaatumaan ainakaan maalivahtiin.

Kenttäpelaajista ei yksilötasolla kummemmin kukaan erottunut toisista. Hyvää taistelua löytyi joka paidan sisältä, eikä tällä kertaa myöskään nähty sellaisia hasardeja kuin vielä tiistaina Raumalla. Puolustuspelaamisessa oli tälläkin kertaa ajoittain omat vaikeutensa, mutta edellispeliin verrattuna joukkue selvisi kuitenkin huomattavasti paremmin. Viisikkopelaamisessa ja hyökkäysten rakentelussa on odotetusti edelleen paljon parantamista. Toistaiseksi peli tahtoo mennä kiekon räiskimiseksi tai sitten se tyrehtyy jo keskialueelle. Toisaalta Ässien tehot tuntuvat olevan aika hyvin kohdallaan. Kahdessa pelissä kahdeksan maalia, vaikka todellisia maalintekotilanteita ei ole ollut juuri kymmentä enempää.

Ässien uskottavuudelle voitto oli ensi arvoisen tärkeä. Yleisö viihtyi vauhdikkaassa kamppailussa ja ennen kaikkea Ässien päätöserässä tarjoilema huipennus jätti sen verran hyvän maun, että todennäköisesti patapaitojen uudistunutta ilmettä saapuu tiistaina katsomaan isompikin ihmismäärä HIFK:n saapuessa Poriin.

Oulun Kärppien nimekäs nippu jätti itsestään vaisun kuvan. Joukkuepelaaminen oli kehnoa, mutta yksilöt pitivät Kärppiä aikansa pystyssä. Kohuttu Petr-kaksikko Tenkrat-Ton pysyi helposti pimennossa. Tenkrat ei saanut koko pelin aikana oikein mitään aikaiseksi ja Tonkin vaipui täysin varjojen epäonnistuutuaan toisessa erässä läpiajossaan. Jokinen-Lievers-Potaitchuk nouskin oululaisten parhaimmaksi osaksi, mutta tietty päämäärttömyys vaivasi näitäkin miehiä. Maalissa Markus Korhonen pelasi tyydyttävästi.

Kärpät yrittää avata voittotiliään seuraavaksi lauantaina, kun Raksilaan saapuu Lahden Pelicans. Lintulaumakin saattaa nokkia Kärppiä kipeästi, mikäli koko joukkueen peli ei kohene. Mutta ehkäpä nimekäs hyökkäyskaarti avaa hanansa viimein lauantaina.

Porilaiset matkaavat lauantaina Jyväskylään, jossa pelataankin siis kärkiottelu JYPin ja Ässien välillä, niin oudolta kuin se kuulostaakaan. Mika Toivola tuntenee hyvin JYPin kuviot ja mies osannee punoa sopivat juonet tuohonkin peliin. Ja jos vielä Scott Langkowkin jatkaa huippuesityksiään, saattavat porilaiset hyvinkin valloittaa Hippoksen toisen kerran viikon sisällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle