Avausvoitto mielessä

LIIGA / Ennakko
Isomäen kiekkokauden avausottelussa uudistuneen Ässien koti-ilmeen saapuu katsastamaan Oulun Kärpät. Ensimmäisellä kierroksella molemmat joukkueet selviytyivät tahoillaan jatkoajalle, joten pistetilit on avattu. Nyt tähtäimessä onkin ensimmäinen merkintä voittosarakkeeseen.

Ässien ja Kärppien avauspisteet tulivat kovasti toisistaan poikkeavilla tavoilla. Ässät oli Raumalla pelillisesti alakynnessä, mutta rynni silti jo 3-0-vierasjohtoon. Toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla Ässien ote omassa päässä herpaantui ja Lukko teki vajaassa 12 minuutissa neljä maalia. Kolmannessa erässä Lukon tehot jälleen hiipuivat ja Ässät kykenikin tekaisemaan jatkoajalle oikeuttaneen maalin. Siellä tulikin sitten noutaja, mutta joka tapauksessa pistetili tuli avattua heti ensimmäisessä pelissä.

Kärpät puolestaan hallitsi tapahtumia kotihallissaan Espoon Bluesia vastaan, mutta nimekkäästä hyökkäysmateriaalista huolimatta maalinteko tökki pitkään. Blues näyttikin marssivan voittoon, kun kolme minuuttia ennen pelin loppua Raksilan valotaululla loisti lukemat 0-2. Kärpät kuitenkin taisteli loppuun saakka ja se myös palkittiin, kun ensin Petr Ton kavensi ja vain seitsemän sekuntia ennen loppua Sakari Palsola survoi ylivoimalla tasoituksen.

Kärpät kiri voittoon harjoituspelissä

Illan taistelupari iski yhteen myös kaksi viikkoa sitten, kun joukkueet ottivat yhteen harjoitusottelussa Oulussa. Varamiehisenä pelannut kärppälauma oli hätää kärsimässä Ässien karatessa siinäkin taistossa 3-0-johtoon. Mutta niin vain patapaitojen oli silloinkin nöyrryttävä Kärppien kiriessä ylivoimapelinsä turvin 5-4-voittoon. Silloin Kärpät värkkäsi tasoituksen vajaa neljä minuuttia ennen loppua ja voittomaalin kaksi minuuttia ennen päätössummerin ujellusta.

Tässä valossa paljonkaan ei siis ollut muuttunut kauden avauksiin verrattuna, Ässien menettäessä selvän johtonsa, ja Kärppien puolestaan kiriessä viime hetkillä tuloksekkaasti.

Mika Toivolan mukaan Ässät hävisi tuon taannoisen harjoituspelin pitkälti jäähyjen takia, kuten kävi myös Raumalla. Tosin Kärpät-pelissä tuomarit saivat Toivolalta sapiskaa, kun taas Lukkoa vastaan mies myönsi Ässien ansainneen jäähynsä. Toivola kuitenkin pitää Oulun kokemuksia Ässien kannalta hyvinä.

- Me teimme tänään videon Kärppien pelistä. Katsotaan nyt, mikä hyöty siitä sitten on. Jos Kärpillä on Bäckström maalissa, täytyy saada maskia ja ampua ylös, hän kun on jäissä saman tien, kun maila nousee.

- Harjoitusottelussa Kärppiä vastaan en peluuttanut Scott Langkowia enkä muutamaa kenttäpelaajaakaan. Ketjut olivat sen myötä tarkoituksella vähän sekaisin, Toivola muistelee.

Tshekit kuriin fyysisyydellä

Tervakaupungin miehistössä katseet kääntyvät ennen kaikkea viime kevään kohuhankintoihin, tshekkikaksikko Petr Toniin ja Petr Tenkratiin. Ässäpiiskuri uskoo kuitenkin joukkueensa pystyvän pysäyttämään tuonkin parivaljakon.

- Se kenellä huomenna tuntuu luistin liikkuvan, saa pitää
Kärppien tshekit kurissa. Siinä pitää luistella ja käyttää
vähän fysiikkaakin, Toivola kertoo.

- Kärpillä on muutenkin hyvä ryhmä, joten meidän täytyy huomenna katsoa
kuka pelaa mitäkin ketjua vastaan. Kotijoukkueena meillä onkin
huomenna viimeinen vaihto-oikeus, kotiavaukseensa valmistautuva tulokasvalmentaja jatkaa.

Tiistaista otettu opiksi?

Vaikka Mika Toivola olikin melko tyytyväinen Raumalta otettuun pisteeseen, on tiistain notkahdus kuitekin analysoitu ja siitä on luonnollisesti pyritty ottamaan opiksi. Liikkeen loppumisesta ja toisaalta yliyrittämisestä johtuneet jäähyt, huono purkupeli, tulokseton ylivoima sekä Richard Rochefortin johtaman ketjun epäonnistuminen, siinä Toivolan mukaan syitä jotka vei Ässät lupaavan alun jälkeen tappion tuskaiselle tielle.

- Suurin ongelma tiistaina oli se, että me emme tehneet
yhtään ylivoimamaalia. Ongelmana on se, että ylivoimaa ei
loukkaantumisten takia olla päästy harjoittelemaan oikeilla
koostumuksilla. Toisaalta totuus on myös se, että Fandulin puuttuminen heikentää selkeästi iskukykyämme ylivoimalla.

- Purkupeli meillä oli tiistaina huonoa, paljon reilummin olisi
pitänyt vetää kiekkoa lämärillä ulos alueelta. Tämän takia
samat pelaajat joutuivat pelaamaan alivoimaa pitkään ja se
näkyi taululla, Toivola vuodattaa avauspelin ongelmista.

- Rochefortin ketjun kanssa on Lukko-peliä käyty läpi. Kavereiden
pitäisi tehdä maaleja, mutta omissa heiluu koko ajan. Heidän
pelisysteemiään muutettiin vähän ja toivotaan, että
samanlaisia virheitä ei enää tehdä.

- Sachl ja Korpisalo saavat painaa hullunkiilto silmissä ja Rochefort pelaa keskenkuntoisena enemmänkin pakkien tukena. Ei mies huonossa kunnossa ole, muttei
optimaalisessakaan. Rochefort on varmasti yksi liigan parhaista aloittajista. Kaveri sanoi ekan erän jälkeen että jalat on hapoilla, mutta
pakko se oli aloituksia laittaa kotiin kaivamaan, Toivola kertoo pakkansa uusimmasta kortista.

Luisteleeko Kärpät karkuun?

Ennakkoon ajatelleen Kärppien pitäisi olla pelissä selvästi niskan päällä, sen verran suuri joukkueiden materiaaliero on. Varsinkin jos vertaa Kärppien hyökkäystä Ässien puolustukseen, niin on helppo tehdä olettamus, että kotijoukkue ei saa nopeita ja taitavia oululaisia mitenkään kuriin ja nuhteeseen. Kärppien vahvuus eli liikkuva ja juonikas hyökkäys on ehkä pahinta myrkkyä Ässien heikkoudelle, kankeahkolle ja yksipuoliselle puolustukselle.

Isomäki ja Scott Langkow saattavat kuitenkin olla ne tekijät, joilla itseluottamusta uhkuvien ja ehkä hieman uhoavienkin oululaisten mielet ovat masennettavissa. Jos Mika Toivolan suojatit olisivat vihdoinkin se patalauma, joka löytää kotiluolaan kauan kadoksissa olleen hurmoksen ja jos maalivahti Langkow ottaa Kärppien tähtisikermältä luulot pois, niin kenties vierasjoukkue joutuu sittenkin lähtemään pitkälle kotimatkalleen nolla edelleen voittosarakkeessaan.

Oulusta Poriin siirtyneen Tuomo Harjulan mietteistä ennen kasvattajaseuransa kohtaamista voit lukea täältä.

Ässien kokoonpano

Ässät lähtee taistoon samoilla miehillä kuin Lukkoa vastaan. Ketjuissa Tuomo Harjula ottaa Tomi Pölläsen paikan ja Janne Mäkelä puolestaan nousee Harjulan tilalle.

1.kenttä

Timo Salonen - Markku Tähtinen - Samu Wesslin

Pekka Kangasalusta - Jarkko Glad

2.kenttä

Petr Sachl - Richard Rochefort - Jari Korpisalo

Pasi Peltonen - Steve Shirreffs

3.kenttä

Tuomo Harjula - Timo Hakanen - Pasi Tuominen

Mika Rontti - Timo Ahmaoja

4.kenttä

Janne Mäkelä - Joose Lipponen - Juha Kiilholma

Antti Boman - Tomi Pöllänen (13.h.)

Maalissa

Scott Langkow

(Antti Jokela)

Kärpien kokoonpano

1.kenttä

Petr Ton - Sakari Palsola - Petr Tenkrat

Topi Jaakola - Mikko Lehtonen

2.kenttä

Andrei Potaichuk - Brett Lievers - Jussi Jokinen

Kimmo Lotvonen - Joni Pitkänen

3.kenttä

Antti Aarnio - Mika Pyörälä - Sami Mettovaara

Lasse Kukkonen - Mikko Myllykoski

4.kenttä

Juha-Pekka Haataja - Pekka Saarenheimo - Juho-Tuomas Appel

Mikko Palomäki - Henrik Juntunen (13.h.)

Maalissa

Markus Korhonen

(Niklas Bäckström)

» Lähetä palautetta toimitukselle