Maalin tappio valovuoden päässä maalin voitosta

LIIGA / Ennakko
Itsenäisyyspäivän aaton uusintaottelukierroksella Tampereella kohtaavat Tappara ja Lukko. Joukkueiden aikaisemmat kohtaamiset ovat olleet maalimäärällisesti tasaisia, mutta raumalaiset eivät ole kuitenkaan todellisuudessa pystyneet haastamaan Tapparaa.

Jo kauden ensimmäisessä kohtaamisessa syyskuussa Lukko pelasi aggressiivisesti, taisteli hyvin, mutta vaatimattomista 1-0-lukemista huolimatta, eivät kettupaidat olleet oikeastaan lähelläkään voittoa. Hyvä kaksinkamppailupelaaminen ja pärjääminen fyysisesti Tapparalle ei ole riittänyt. Lukon ongelmana on tuntunut olevan maalipaikkojen luomisen vaikeus. Hyvästä taistelusta huolimatta raumalaiset eivät yksinkertaisesti pääse kunnon tekopaikoille riittävän usein ottelussa.

Vähämaalinen tahti jatkuu?

Jos Lukolla on ollut vaikeuksia maalinteon kanssa, ei helppoa ole ollut Tapparallakaan. Maajoukkuetauolta palaamisen jälkeen tamperelaisten peli on ollut melko nihkeää. Puolustuspelaaminen on onnistunut vielä pääsääntöisesti hyvin, mutta Timo Vertala ja Quinn Hancock eivät ole olleet alkukauden vertaisessa vedossa. Sen sijaan viime otteluissa Tapparan syömähampaaksi on noussut ykkösketju Teemu Nurmi - Janne Ojanen - Petri Kontiola ja joukkueen ylivoimapeli.

Tapparan tehokas ylivoimapeli koitui myös Lukon turmioksi lauantain ottelussa. Tappara iski kaikki kolme maaliaan juuri ylivoimalla, ja myös edellisessä ottelussa HIFK:ta vastaan joukkueen molemmat maalit syntyivät ylivoimalla. Ratkaisevaksi kysymykseksi voikin nousta tuomarilinja, sillä erikoistilannepelaamisessa Tappara on selvästi Lukko edellä.

Lukon onkin pysyttävä poissa jäähyaitiosta. Lauantaina tunteet kuumenivat molemmin puolin ja suurimpana esimerkkinä tästä Jamie Wrightin ja Quinn Hancockin nyrkkitappelu. Molemmat pelaajat huilaavatkin uusintaottelu lauantaina tuomittujen ottelurangaistusten takia. Tämä nujakka oli kuitenkin vielä harmiton Lukon kannalta, mutta lauantain matsi ratkesi käytännössä Levokarin keihästysjäähyyn ja Hagelbergin väkivaltaisuusjäähyyn. Vastaavaan ei ole varaa Hakametsässä, jos Lukko mielii ottelun voittaa.

Tuoko Toporowski tehoja?

Lukon kokoonpanosta puuttui lauantaina Shayne Toporowski, Teemu Normio ja Tuukka Mäkelä sekä pitkäaikaispotilas Toni Porkka. Mäkelä on loukkaantumisen takia sivussa maanantainkin kamppailussa ja Normion pelaaminen on epävarmaa, mutta Toporowski tekee paluun kaukaloon kärsittyään pelikieltonsa. Toporowskia tarvitaankin, mikäli Lukko meinaa ottelun kääntää edukseen. Erinomaisen alkukauden keskushyökkääjänä pelannut Toporowski pelannee laidalla, kun ykkösketjun sentterinä viilettää tuore hankinta Tomas Kucharcik. Kucharcik on vielä ilman tehomerkintöjä, joten Wrightin pelikiellon takia katseet kohdistuvat Toporowskiin. Positiivista Lukon kannalta on myös Pasi Saarelan herääminen viime otteluissa.

Tapparan loukkaantumislista on selvästi lyhyempi. Käytännössä ainoa poissaolija Quinn Hancockin lisäksi on kauden loppuun saakka sivussa oleva Teemu Virkkunen. Nämä poissaolot jättänevät kuitenkin pahan aukon Tapparan kokoonpanoon, sillä hyökkääjiä joukkueella on niukasti. Ykkösketjun lisäksi tarvitaan ratkaisijoita. Hancockin poissa ollessa esiintuloa voi odottaa viime kauden Tappara-hahmoon Stefan Öhmaniin, joka on pelannut kohtalaisesti kolmosketjun keskellä ja viimeistellyt peräti yhdeksän maalia, mutta kokonaisuudessa Öhmanin vitjan peli on ollut vaisua.

Älä päästä Tapparaa johtoon

Tapparan ja Lukon kohtaaminen on siis todennäköisesti fyysinen, kuuma ja ratkeaa todennäköisesti erikoistilanteisiin tai niiden puuttumiseen. Yksi asia on kuitenkin varma. Lukko ei saa lähteä kolmanteen erään tappioasemassa, jos mielii voittaa. Tappara on pitänyt Lukon täysin aisoissa päätöserässä, kun on päässyt maalin johtoon. Ennen sitä on raumalaisjoukkue pystynyt haastamaan kirvesrintoja varsin mallikkaastikin. Voitto on kuitenkin ollut vielä kaukana. Lukko tarvitsee kärsivällisyyttä. Kärsivällisyyttä pysyä poissa jäähyltä, kärsivällisyyttä puolustaa kurinalaisesti, kärsivällisyyttä odottaa omaa etsikkoaikaa ja ennen kaikkea kykyä käyttää etsikkoaika hyödyksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle