Tapparan tasonmittausviikko jatkuu

LIIGA / Ennakko
Tiistaina tappion kärsineet Tappara ja Kärpät saavat tilaisuuden kurssiensa korjaamiseen torstaina Hakametsässä. Tapparalla on menossa haastava peliviikko, joka tuo vastaan sarjan kärjessä olevia tai sinne povattuja joukkueita. Kärpät pelaa toisen peräkkäisen vierasottelun. Joukkueen tämän kauden vieraspelaaminen hakee edelleen uomiaan. Illan otteluun lähdetään avoimen mielenkiintoisesta alkuasemasta. Yksi olennainen asia on kuitenkin varma. Pisteet kiinnostavat molempia.

Kuntokäyrät

Tapparan tiistainen 1-3-kotitappio sarjakärki JYP:lle ei ollut katastrofi. Vierasjoukkue esitti suvereenia viisikkopeliä, joka oli liian haastava pala Tapparalle. Pelissä oli silti havaittavissa niitä alkukauden pelillisiä instrumentteja, joilla hankittiin mm.neljä peräkkäistä voittoa.

Tapparan peliesitysten perusteella hyvä yleisilme jatkuu. Samalla tasolla toimiessaan joukkueella on mahdollisuus jokaisessa pelissä. Kaukalossa peli kuitenkin ratkaistaan. Kirvesrintojen hyvä terveystilanne antaa suhteellisen kapealla materiaalilla toimivalle joukkueelle mahdollisuuden oman pelin tasapainoiseen eteenpäinviemiseen.

Kärpät nostettiin liigan ennakkospekulaatioissa suosikkien kastiin. Sarjan alku on ollut kuitenkin mollivoittoinen. European Trophyn rasitus, pakkikaluston loukkaantumiset ja joukkueen rosterin keskeneräinen rakennustyö ovat vaikuttaneet kokonaiskuvaan. Vaikutukset ovat ulottuneet sekä pelaajiston fysiikkaan että mentaalipuoleen.

Kahden hienon kotivoiton jälkeen Kärpät lähti kahden peräkkäisen vierasottelun turneelle. Tiistaina Porissa Isomäen hornankattilassa oli kyyti kylmää. Ässät oli selvästi paremmin valmistautuneena kovassa vireessä ja otti ansaitun 4-1-kotivoiton.

Pistemenetyksen ohessa Mikko Haapakosken valmennustiimille aiheutti verenpaineen nousua useiden profiilipelaajien alisuorittaminen. Pelin jälkeinen palaveri kopissa oli paikallaan. Vaikutukset ovat nähtävissä torstaina Hakametsän jäällä. Kurssinmuutosta tarvitaan, se on selvä. Kovalla budjetilla ja suurin odotuksin operoiva Pohjois-Suomen ylpeys esiintyy kovien paineiden alla.

Ratkaisun paikat

Tappara pyrki JYP:ä vastaan kiekonhallintaan ja sitä kautta kontrolloituun hyökkäyspeliin. JYP:n keskialueen trappi oli kuitenkin vedenpitävä. Samaan pelitapaan pyrittäneen myös torstaina. Samanlaista miinaa ei ole nyt vastassa.

Kärppä-puolustajilla on ollut kauden aikana vaikeuksia omalla alueella, kun sitä on karvattu korkealta ja paineistettu aktiivisesti. Samanlaisella taktiikalla on Tapparallakin paikka luoda hämminkiä hyökkäyspäässä.

Tapparan maalivahtitilanne on liigan parhaita. Vastassa on jälleen liuta vaarallisia hyökkääjiä sekä hyvin laukova puolustaja Mikko Lehtosen hahmossa. Onnistunut maalivahtipeli on jälleen kovassa arvossa.

Erikoistilannepelaaminen on nykykiekossa se osa-alue, jolla pelit usein ratkotaan. Tapparan alivoima on toiminut melko mukavasti. Ylivoima vaatii tarkennusta JYP-ottelusta. Liika kiekonhieronta olisi saatava miksattua ratkaisuaktiivisemmaksi. Vetoja enemmän ja miestä maalille irtokiekkoihin mustelmista välittämättä - pohjoisamerikkalainen lätkätermi ei vanhene koskaan.


Tomi Pekkalalla on edessään mahdollisuuksien iltapuhde
Daniel Cfir Levi - www.daniellevi.fi

Kärppien on syytä olettaa olevan paremmassa vireessä kuin Porissa. Mikko Haapakoski on varmasti teroittanut gladiaattoreilleen hyvän alun merkitystä. Tappio saattoi olla petopaidoille herättävä signaali kahden maukkaan kotivoiton ja niitä seuranneen mahdollisen hyvänolon-tunteen jälkeen.

Tuomas Tarkin siirtyminen Örnsköldsvikiin jätti ison loven Kärppä-maalin suulle. Petri Koivisto on ottanut haasteen vastaan ja onkin pelannut mallikkaasti. Samanlaista onnistumista häneltä toivotaan Hakametsässäkin.

Kärppien takalinjoilla on ollut ongelmia. Loukkaantumiset ja materiaalin kapeus ovat asettaneet valmennusjohdon haastavaan tilanteeseen. Puolustuksen epävarmuuus on saattanut viedä palasia hyökkäyspelistä, kun olemassaolevaa puutetta on pyritty korjaamaan toisen kustannuksella. Mikko Lehtoselta ja Ilkka Mikkolalta odotetaan jälleen roolinottoa. Vladimir Sicak hankittiin profiilirooliin, mutta alkukausi loukkaantumisen ohessa on ollut vaisu. Eilinen Porin peli tuotti tilastoihin -3-lukeman tshekin todistettua Ässien rynnistystä.

Kamil Krepsin johtamalta ykkösvitjalta odotetaan johtajuutta. Viime kauden maalilinko Marko Luomala kuuluu alisuorittajiin, joiden heräämistä odotellaan. Nuoriso-osasto on ollut parasta Kärppää tällä kaudella. Julius Junttila, Joonas Donskoi ja Miikka Salomäki ovat pelanneet energisesti ja vastuuntuntoisesti.

Ylivoimapeliin on Kärpillä asettaa laadukkaita pelimerkkejä. Löytyy käsiä ja jalkoja sekä ratkaisutaitoa.

Kokoonpanot

Tappara pääsee pistetaistoon hyvistä lähtökohdista. Koko alkukauden missannut puolustaja Harri Ilvonen tekee paluuta kaukaloon. Puolustaja Jussi Halmeen tilannetta seurataan päivittäin.

Kärppien surullinen Porin reissu tuotti murheita myös rosterin saralla. Hienosti pelannut 17-vuotias Miikka Salomäki loukkaantui kesken pelin. Kuulopuheiden mukaan myös puolustaja Vladimir Sicak sai tärskyn palattuaan juuri tositoimiin edellisen loukkaantumisen jäljiltä. Molempien herrojen tilanne torstain pelin suhteen oli keskiviikkona hämärän peitossa. Varmuudella on sivussa puolustaja Juho Jokinen. Erittäin tärkeä pelillinen johtaja Jari Viuhkola käy piinaavaa taistoa selkävammansa kanssa, joka on peräisin kahden vuoden takaa Pohjois-Amerikan kaukaloista. "Pikun" paluu kaukaloon on avoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle