Kärpät vahvisti asemiaan

Oulun Kärpät löi Tampereen Tapparan taistelussa viimeisestä pudotuspelipaikasta. Tappara nousi päätöserässä jo maalin päähän, kunnes Ivan Huml lopetti kirvesrintojen pyristelyn upottamalla 5-3-päätöslukemat tyhjään maaliin.

Oulun Kärpät vahvisti asemiaan viimeisen pudotuspelipaikan suhteen. Tampereen Tappara joutui aluksi pahasti alakynteen tiukaksi äityneessä ottelussa. Ottelun suuria hetkiä oli niin avausmaali, Kärppien toisen erän tulitus kuin Tapparan kolmannen erän nousu maalin päähän.

– Peli jännäksi vielä, kun valmentaja keksii laittaa joukkueen parhaan aloittajan aloitukseen, joka kaapii aloituksen ja menettää kiekon maalintakana, hassutteli kärppäkäskijä Hannu Aravirta Tapparan nousua.

– Aika hyvin kuitenkin pystyttiin pitämään Tappara tilanteiden ulkopuolella, summasi Aravirta voittoa.

Pettynyt tapparaluotsi Sami Hirvonen oli vaitonainen ottelusta.

– Hyvä taistelu meidän pelaajilta eikä yrityksen puutteesta voi ketään syyttää, Hirvonen huokasi.

– Kärppien ykkösmiehet oli tänään parempia kuin meidän ykkösmiehet ja heidän ylivoima oli parempaa kuin meidän ylivoima, löysi Tapparan päävalmentaja syitä tappioon.

Atte Ohtamaa teki kauden avausmaalinsa.

Kuskin paikalle

Ottelu alkoi melko varovasti ja Kärpät vei pelin alkua hienokseltaan. Tappara kuitenkin tarjoili kylmää vettä kotijoukkueen niskaan ensimmäisen erän puolenvälin jälkeen. Vierailijat karkasivat vastahyökkäykseen Kevin Doellin johdolla, jonka maalintekoyrityksen kärppävahti Ville Hostikka pomputti yläilmoihin. Hyökkäystä tukenut Niclas Lucenius oli paikalla ensimmäisenä ja kajautti kiekon korkeuksista verkon perukoille. Hetken näytti jo siltä, että maali hylättäisiin korkean mailan seurauksena, mutta erinomaisesti sijoittunut tuomari muutti käsinäyttönsä maalin merkiksi.

– Joskus valmistautuminen otteluun onnistuu niin hyvin, että tuomarivirheet ei ottelua pysty ratkaisemaan eikä ne jää kaivamaan, Aravirta kommentoi osumaa.

Avausosuma toi otteluun heti sähköä lisää ja varovaisuus loittosi. Kotijoukkue jatkoi ottelun hallintaa ja tasoitti erän päätteeksi lukemat Kimmo Koskenkorvan ylivoimamaalilla. 1-1-tasoitukseen syöttäjiksi merkattiin Kamil Kreps ja Kristian Kuusela.

Ratkaisun makua

Toiseen erään saapui latautunut kotijoukkue. Tapparan maalilla torjunut Harri Säteri venyi kiekon tielle erässä 13 kertaa, mutta siitä huolimatta punalamppu syttyi maalin merkiksi kolmesti.

Maalinteon aloitti kärppäpuolustaja Atte Ohtamaa heti tapparapuolustaja Jussi Halmeen jäähyn päätteeksi. Ohtamaan kauden ensimmäiseen osumaan teki vahvan esityön Juho Kerästä paikkaamaan nostettu Julius Junttila. Osumaan merkittiin toiseksi syöttäjäksi Ville-Matti Koponen.

3-1-osuma oli Ivan Humlin käsialaa. Huml käänsi peliä keskialueella vierailijoiden harhasyötön seurauksena ja pääsi 2-1-hyökkäykseen Pavel Rosan kanssa. Huml pääsi nousemaan vapaasti maalin edustalle ja painoi ranteella kiekon Säterin kainalosta maaliin.

Kärppien vahvan toisen erän osumat päättyivät ylivoimamaaliin. Minuutin kestäneen pyörityksen jälkeen alkoi tapparanelikko näyttämään väsymisen merkkejä ja Joonas Donskoi pääsi maalinkulmalta kääntämään irtokiekon rystyltä maaliin. Voittomaaliksi jääneen osuman syöttäjinä olivat Ilkka Mikkola ja Kimmo Koskenkorva.

Tappara nousee haastamaan

Vierailijat pääsivät aloittamaan ratkaisevan erän ylivoimalla. Ottelun kannalta erittäin tärkeän maalin pamautti välittömästi ylivoimalla tapparakapteeni Pekka Saravo. Takaa-ajon lähtölaukaukseen juonikkaan esityön kärppämaalin takaa teki Kim Strömberg, jonka syöttö maalineditse pääsi läpi Saravolle asti. Toinen syöttäjä 4-2-osumaan oli Timo Koskela.

Tappara sai osumasta luistimiinsa lisää liukua, mutta ottelun hallintaa se ei kyennyt ottamaan itselleen. Isäntäjoukkue oli päättänyt pitää tärkeät pisteet kotiluolassaan ja jatkoi päätöserässäkin hyökkäämistä. Joukkue tuhlasi muutaman erinomaisen maalipaikan kolmannessakin ja suurimpana tuhlarina hääräsi kotijoukkueen kultakypärä Petr Tenkrat, joka ei pystynyt ottelussa puolesta tusinasta maalipaikkoja osumaan kertaakaan vastustajan maaliin.

Vierailijat puolestaan olivat päättäneet yrittää loppuun saakka ja pelikellon näyttäessä aikaa 50:53 uurastus palkittiinkin. Strömberg oli jälleen pahanteossa, kun hän riisti kiekon Antti Kangasniemen kanssa Kamil Krepsiltä kärppämaalin takana. Strömberg tarjoili limpun Koskelalle, joka pamautti toisen tehopisteensä otteluun maalin muodossa.

Taistelu loppuun asti

Tappara pysyi päätöserän loppuun asti yritteliäänä, mutta maalipaikkoja se ei pystynyt lopulta enempää luomaan. Vierailijat painoivat kiekkoa kärppäpäätyyn sitkeästi viimeiselle minuutille saakka, mutta laukaukset maalia kohti puuttuivat.

Lopulta kirvesrintojen tasoitushaaveet kariutuivat Kärppien ykkösvitjan toimesta. Rosa kaivoi siniviivan pinnasta kiekon kärppien pakkaskuningas Timo Helblingille, joka palautti kiekon keskialueelle Humlia tavoitellen. Huml nousi keskiviivalle ja neppasi kiekon tyhjään maaliin.