Tutut kiistakumppanit kohtaavat taas

LIIGA / Ennakko
Oulussa pelataan lauantaina varsin mielenkiintoinen liigaottelu, kun vastakkain asettuvat kotijoukkue Kärpät sekä vierailija Lahden Pelicans. Joukkueilla on pitkä yhteinen historia aina divarista liigakarsintojen kautta liigaotteluihin. Tämä historia luo varmasti oman lisämausteensa normaaliin runkosarjaotteluun.

Tuskainen kotijoukkue

Kärppien taival ei ole kahden kierroksen jälkeen ollut sellainen, jota etukäteen odotettiin. Joukkueen parhaimmaksi osa-alueeksi mainittu hyökkäys ei ole saanut itsestään mitään irti, joten tulokset ovat olleet sen mukaisia. Kahden kierroksen jälkeen pistepussissa on ainoastaan tasapeli kotiavauksesta Bluesia vastaan.

Vaikka pisteitä ei enempää olekaan ei kärppäleirissä kannata vaipua synkkyyteen. Joukkue on hallinnut molempia pelaamiaan otteluita, mutta se viimeinen rutistus maalintekopaikoissa on puuttunut. Samanlaisia ongelmia joukkueella oli myös vuosi sitten. Kun ongelma helpotti aukesi myös Kärppien peli. Tällaista"ketsuppipullo"-ilmiötä odotetaan Oulussa myös tällä kaudella. Joukkueen rosterissa on niin paljon taitoa ja potentiaalia, että kauaa ei tuloksellisesti laihoja otteluita enää katsota.

Kärppien parjattu puolustus näytti heikot puolensa eilisessä Ässät-ottelussa. Kolmannen erän ratkaisuvaiheissa sai ässä-hyökkääjät hillua aivan liian vapaasti Markus Korhosen maalin edessä. Kokonaisuudessaan kaikki kotijoukkueen tekemät neljä maalia voidaan laittaa vieraiden puolustuksen piikkiin. Huomenna otteen on oltava reilusti agressiivisempi, jotta voitosta voidaan edes unelmoida. Parannettavaa löytyy kovasti myös erikoistilannepelaamisessa. Molemmissa otteluissa on Kärpät ollut valovuoden vastustajaa jäljessä juuri tällä osa-alueella.

Uudistunut vierasjoukkue

Viime kaudella viidenneksi liigassa sijoittunut Pelicans on uusiutunut viime kaudesta merkittävästi. Joukkue menetti kahta lukuun ottamatta kaikki viime kauden tehokkaimmat pelaajansa. Ehkä kaikista suurin menetys oli kuitenkin valmentaja Kari Elorannan lähtö Sveitsiin Rapperswillin käskijäksi.

Lähtijöiden jättämät aukot lahtelaiset paikkasivat pääasiassa muiden liigaseurojen pelaajilla. Uutta potkua uralleen tulivat Lahdesta etsimään mm. Tomi Hirvonen ja Martin Cech JYP:stä sekä Teemu Sainomaa Jokereista. Merkittävin vahvistus oli kuitenkin oman kasvatin Jari Kauppilan paluu kotikonnuille. Valmennuksesta vastaa Elorannan kakkosmiehenä viimeiset kaudet toiminut Petteri Hirvonen.

Hirvosen ideologian mukaisesti Pelicans pyrkii tällä kaudella aktiivisemman jääkiekon pelaamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lahtelaiset pyrkivät entistä avoimempaan peliin. Ja mikäli Hirvosen sanomisia on uskominen nähdään tällä kaudella aikaisempaa fyysisempi Pelicans. Huominen vierailija on sarjataulukossa Kärppien kanssa tasapisteissä, sillä avausottelu tuotti tappion HPK:n vieraana ja eilisessä kotiavauksessa seura taipui jatkoajalla IFK:lle.

Jotain spekulaatiota lauantaille

Pelicans on tässä vaiheessa ehkä pahin mahdollinen vastustaja Kärpille. Lahtelaiset perustavat pelinsä perinteisesti hyvään viisikkopuolustukseen sekä nopeisiin vastaiskuihin. Myös erikoistilanteet ovat perinteisesti Pelicansin vahva alue. Maalinteko-ongelmista kärsivälle kotijoukkueelle se on pelifilosofialtaan siis erittäin vaikea vastus. Lahtelaisten ykköskenttä Jääskeläinen-Kauppila-Jämsen on erittäin taitava ja vaarallinen, joka pitää saada kuriin.

Materiaalin puolesta Kärpät on ottelussa selvä suosikki. Juuri tässä piilee myös Pelicansin mahdollisuus. Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilällä on suuri työ joukkueen motivoimisessa sekä valmistamisessa otteluun, koska ensimmäiset ottelut eivät ole menneet tuloksellisesti putkeen. Pelin peruselementit ovat kylläkin kunnossa ja onnistumiset on pienestä kiinni. Mikäli Kärpät saa ottelussa avausmaalin tulee se olemaan paha pala voitettavaksi. Oulun jäähalliin odotetaan ennakkotietojen mukaan paljon yleisöä, joten tunnelmaa ei tule puuttumaan.

Kärpiltä poissa Jari Viuhkola, Pelicansilta Jaako Niskavaaran pelaaminen epävarmaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle