Maksaako Kärpät kalavelkoja KalPalle?

LIIGA / Ennakko
Oulun Kärpät saa härkäviikkonsa toisessa ottelussa vastaansa sarjakärkeen kurkottelevan KalPan Kuopiosta. Joukkueiden edellinen kohtaaminen oli todella kaksijakoinen ottelu jonka KalPa voitti, mutta Kärpät on tuskin ottelua unohtanut.

Kuntokäyrät

KalPa on kivunnut hätyyttelemään JYPin sarjajohtoa, eikä viimeaikaisten otteiden perusteella voi odottaa kuin tiukentuvaa taistoa runkosarjan voitosta ja täten paikkaa ensi kauden CHL:n osallistumiseen. Vierailija on napsinut pisteitä tasaiseen tahtiin, jääden vain kerran pisteittä kotonaan Ässiä vastaan. KalPa palautui tuosta tappiosta seuraavaan peliin, kaataen Jokerit kotonaan voittolaukauskilpailussa.

Kotijoukkue sai katkaistua orastavan tappioputkensa viime torstaina TPS:n kustannuksella. Kärppien viime aikojen otteluiden kuvana on ollut kurittomuus ja keskittymisen herpaantuminen. Kolme edellistä ottelua ovat kuitenkin osoittaneet, että tuosta navigointivirheestä on kuitenkin kyetty luotsaamaan laivaa oikeaan suuntaan. Liekö joukkueen sisäinen palaveri vaiko "Buddhan" opit tuoneet tasaisuutta, mutta pelaajat keskittyvät nyt pelaamiseen. Maanantain IFK-ottelussa ote oli herpaantua, mutta lopulta oululaiset onnistuivat säilyttämään johtonsa ja ottamaan täydet pisteet.

Ratkaisun paikat

Vierasjoukkueen otteet ovat olleet Ässiä vastaan kärsittyä tappiota lukuunottamatta sarjasijoitusta vastaavia. KalPan veteraaniketjun kärsiessä loukkaantumisista ovat muut pelaajat nostaneet tasoaan kuten asiaan kuuluu. Hyökkäyspeli on ollut niin tasakentällisin kuin ylivoimallakin toimivaa, vaikka niin sanotun ykkös-YV:n tehot eivät ole loukkaantumisten vuoksi enää aivan samalla korkealla tasolla. KalPa ei kuitenkaan tee edelleenkään niin paljoa maaleja, mitä se luo paikkoja. Pieni kauneusvirhe vierailijan hyökkäämisessä on edelleen laukausten laatu, joiden parantuessa maalimäärät kasvaisivat nopeasti.

KalPa ei perusta peliään pelkästään hyvään hyökkäykseen, vaan pikemminkin hyvään koko kentän peliin. Tässä paketissa toimii viimeisenä niittinä hyvä maalivahtipeli, joten kumman tahansa maalivahdin aloittaessa Oulussa voidaan odottaa vain erinomaisia otteita hyvän viisikon takana.

Kärppien peli kärsi vielä viime viikolla kurittomuudesta, ellei peräti haluttomuudesta ja asenteen puutteesta. Kärpät oikaisi kurssinsa kuitenkin ja nyt niin viisikkopeli kuin ylivoimat ovat näyttäneet paremmalta. Alivoiman kanssa joukkueella riittää edelleen tekemistä, mutta pakiston vahvistukset niin siirtomarkkinoilta kuin sairastuvalta auttanevat tässäkin.

Kärppien ongelmana on ollut pitkin kautta vahvan karvauksen alla pelaaminen, jonka KalPa kyllä taitaa. Tähän ongelmaan tai mahdollisuuteen keskittyminen on iso osa voittoa tiistaina. Mikäli Kärpät kykenee löytämään vapaat pelaajat nopeasti omassa päädyssään venyttämättä etäisyyksiä, Kärpillä on muuten hyvän viisikkopelin vuoksi mahdollisuudet ottaa pisteet pois kuopiolaisilta. Mikäli taas KalPan karvaus toimii sellaisena häiriötekijänä Kärppien pelille kuin se on koko kauden ollut, päässee vierailija helpommin maalipaikkoihin.

Kokoonpanot

Vierailijoiden kanssa viiden ottelun tryout-sopimuksen tehnyt Peter Öberg ei saanut KalPan seurajohtoa vakuutettua, joten häntä ei Oulussa kentällä nähdä. KalPan sairastuvalla on tungosta tällä hetkellä, kun poissaolleiden listalla ovat edelleen puolustajat Jussi Timonen ja Juha Alastalo, sekä hyökkääjistä Timo Salo ja ykkösketjun tärkeä lenkki Toni Mäkiaho.

Kärppien osalta tilanne on parempi, sillä myös pitkäaikaispotilas Martti Järventie palaa jo kaukaloon. Sivussa lienee Juho Jokinen, joka kärsii aivotärähdyksen jälkioireista. Laitahyökkääjä Antti Aarnio puolestaan jännittää kurinpitäjän päätöstä pelikelpoisuudestaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle