Stadin herruus jaossa

LIIGA / Ennakko
Kauden seitsemäs ja samalla toiseksi viimeinen kohtaaminen paikallisvihollisten välillä tuo vihdoin stadin mestaruuden katkolle. Jos vierasjoukkue HIFK voittaa tiistaina Hartwall-Areenassa Jokerit, lunastaa valmentaja Hannu Aravirta lupauksensa ja kiikuttaa varsinkin entiseen aikaan arvostetun stadin mestarin tittelin tältä kaudelta Nordenskiöldinkadulle.

Kuudesta aiemmasta keskinäisestä väännöstä Jokerit ovat voittaneet yhden ja HIFK kaksi. Loput kolme ovat päättyneet tasan. Joukkueet kohtaavat kaiken kaikkiaan kahdeksan kertaa runkosarjassa.

HIFK:n lähtökohdat otteluun ovat hiukan ongelmalliset kokoonpanon suhteen, sillä kissapetojen miehistöstä poissa ovat pelikieltoiset puolustaja Jere Karalahti ja hyökkääjä Roman Vopat sekä loukkaantuneet puolustaja Jarno Kultanen ja hyökkääjät Juha Fagerstedt ja Jermu Porthen. Lisäksi hyökkääjä Eetu Holma on vuokralla Kirkkonummella. Tämänkin vuoksi HIFK jatkoi Hyvinkään Ahmojen hyökkääjä Janne Lehtisen Try Out –sopimusta HIFK:ssa ainakin vielä Jokereita vastaan.

HIFK pelasi edellisen kerran lauantaina Turussa, josta kissalauma palasi murskanumeroiden 1-5 tahdittamana Helsinkiin. Samalla HIFK kuittasi vierasotteluistaan kauden ei-toivotun uuden ennätyksensä eli neljännen peräkkäisen vierastappion. Edellinen HIFK:n vierasvoitto tuli joulukuun 30. päivä Porissa lukemin 3-2.

Lindfors lupaa raatelevia kissapetoja

Viime otteluissa HIFK:n tehonyrkki on ollut mikäpäs muukaan kuin Brett Harkinsin tahdittama ykkönen laidoillaan Kimmo Kuhta ja Timo Pärssinen. Ketjun takana luutivat Toni Söderholm ja Jere Karalahti (poissa tästä ottelusta) ovat hekin onnistuneet pisteiden valossa myös edellispeleissä loistavasti, mutta niin ykköskentän kuin koko joukkueenkin ongelmana on se, että oman maalin tai johtoaseman puolustaminen ei aina ole niin seksikästä että sitä raaskisi harrastaa.

HIFK:n riippuvuus ykköskentästään on hiukan hellittänyt, sillä viime otteluissa maaleja on jos ei nyt sentään ladottu, niin ainakin hiukan sipaistu myös muiden viisikkojen toimesta. Tosin Roman Vopatin maalijyvän löytyminen ei nyt auta, sillä hän on poissa. Toni Häppölä, Turo Järvinen ja Antti-Pekka Lamberg ovat tehneet yhteensä neljä maalia HIFK:n viidessä edellispelissä. Määrä on kuitenkin auttamatta liian pieni kevään haasteita ajatellen ja sen vuoksi HIFK hakee edelleen ainakin kakkossentteriä.

HIFK:n mahdollisuudet kellistää Jokerit Areenassa lepäävät sen varassa, että joukkue ja valmennusjohto löytävät jostain sellaiset eväät ja nuotit, joiden avulla peli ja myös pelinjohto pysyy kasassa täydet 60 minuuttia. Sellaisia otteluita HIFK ei ole montaa vielä pelannut koko kaudella. Esimerkiksi edellisvierailullaan Areenassa HIFK pelasi hyvin 54 minuuttia, mutta hukkasi käsikirjoituksen toisen erän alussa ja päästi Jokerit rokottamaan viidessä ja puolessa minuutissa kaksi maalia.

- Meidän puolustuspelaaminen on viime otteluissa pettänyt kun jokainen on ajatellut vain niitä omia maalejaan ja pisteitään. Nyt tähän tulee muutos ja HIFK lähtee pelaamaan tiistaina voittoa kovan puolustuksen kautta, HIFK:n joukkueenjohtaja Sakari Lindfors kertoili maanantai-iltana. Hän myönsi, että Turun 1-5 tappio vieraissa ennätyksellisen fanilauman edessä vaatii nyt hyvitystä:

- Haluan nähdä kissapedon hampaiden raatelua, haluan nähdä taklauksia, haluan nähdä heittäytymisiä ja todellista taistelua, Lindfors linjaa HIFK:n lähtökohdat.

Jokereiden valmennusjohto osaa nuotit

Jokereiden kokoonpano muistuttaa vierailijoitaan siinä mielessä, että myös heiltä on useita avainpelaajia sivussa. Pelikieltoa ei kärsi kukaan, mutta loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat hyökkääjät Marko Jantunen, Timo Vertala, Todd Warriner, Jussi Pesonen ja Mikko Ruutu. Heistä Timo Vertala saatetaan saada pelikuntoon jo IFK-otteluun, mutta asia ratkeaa vasta tiistain aamujäillä.

Jokerit esittelevät jälleen HIFK-ottelussa uuden pelaajan tai oikeastaan parikin kun HPK:sta loppukaudeksi Jokereihin siirtynyt Anders Burström pukeutuu ensimmäistä kertaa narrikuosiin. Suhteellisen tuote tuttavuus on myös Jypistä muutama viikko sitten Jokereihin siirtynyt Pierre-Claude "PC" Drouin, joka tekee ensiesiintymisensä uudelle kotiyleisölleen.

Vaikka Jokereiden peli ei vieraissa ole kulkenut kuin hetkittäin, kotiotteluissa Hannu Jortikka ja Valtteri Immonen ovat antaneet vastustajien koutseille sellaiset työnäytteet pelin tuloksellisesta johtamisesta, että siinä on useammankin vierasvalmentajan syytä ottaa hattu nöyränä kouraan ja pokata kiitokset oppitunnista. Tosiasia on se, että kenttäpelaajien ja maalivahti Pasi Häkkisen lisäksi myös Jortikka ja Immonen ovat voittaneet otteluita.

Siksi mitään häpeämistä ei jäänyt Espoossa Hannu Virrallakaan, jonka joukkue menetti 2-0 johtonsa 2-5 tappioon Jortikan ja Immosen käskyttäessä Jokereita karvaamaan erittäin ylhäältä hetkittäin jopa kahdella hyökkääjällä ja yhdellä puolustajalla. Muistissa on myös sitä edeltänyt vieraspeli HIFK:n petoluolassa, joka sujui pitkät pätkät Jortikan ja Immosen rakentamin ehdoin…Kun Jokereilla on kotiotteluissaan viimeinen vaihto-oikeus, eipä tarvitsisi edes vilkaista sarjataulukkoa arvatakseen sen, että Jokerit on SM-liigan yksi parhaista kotijoukkueista. Pitää paikkansa, 20 kotiottelun pistekeskiarvolla 1.65.

Immonen vaatii maalinedustan puhtaaksi vihollisista

Jokereita on oikeastaan jo useampana kautena vaivannut yksi helmasynti ja se on maalin tekeminen. Paikkoja joukkue rakentaa siinä kuin muutkin SM-liigan joukkueet, mutta varsinkin vierasotteluissa Jokerit tekee maaleja erittäin harvoin eli keskiarvolla kaksi maalia per ottelu. Kotona on päästy sentään yli kolmen maalin keskiarvoon, mutta silti Jokerit kisaavat yhdessä Pelicansien, SaiPan ja Jypin kanssa SM-liigan vähiten maaleja tehneen joukkueen kunniattomasta palkinnosta.

Tällä kaudella Jokerit eivät ole pelanneet niin puolustusvoittoisesti, että maalittomuus johtuisi siitä. Osaselitys onkin se, että nuorille pelaajille on annettu aikaa ja tilaa kokoonpanossa ja heidän parhaat onnistumiset maalin edessä nähdään vasta tulevina kausina.

Jokereiden viime otteluiden onnistujat ovat yksi liigan parhaista ellei paras keskushyökkääjä Glen Metropolit sekä hieman yllättäenkin Martti Järventie, Tommi Turunen, Petri Pakaslahti, Markus Kankaanperä ja Teemu Laine, jotka kaikki olivat ratkaisuasemissa Espoon 5-2 kaadossa sekä 3-3 vierastasapelissä HIFK:ta vastaan.

Jokereissa on pantu merkille se, että tappio tiistain derbyssä merkitsisi stadin herruuden siirtymistä naapurille. Siksi valmennusjohto terästi pelaajia otteluun hyvinkin tiukasti.

- Liikettä on saatava ehdottomasti lisää, samoin kamppailuhalukkuutta. Näissä meillä on parannettavaa HIFK:ta vastaan, jonka erikoisosaaminen meidän keskinäisissä peleissä on ollut kovaa luokkaa, Jokereiden valmentaja Valtteri Immonen sanoo.

- IFK:n maalille on saatava ruuhkaa, sinne on yksinkertaisesti mentävä. Ja oma maalinedusta on nyt siivottava puhtaaksi, sillä siitähän HIFK on maalinsa Jokereita vastaan tehnyt, Immonen linjaa ottelun kuviot.

» Lähetä palautetta toimitukselle