NHL: Pyattille ja Adamsille hattutemppu, Edmontonissa ilotulitus

NHL-kierroksella Buffalossa ja Carolinassa nähtiin hattutemput, Ottawassa kolmannen erän maalijuhlat ja Edmontonissa jatkoaikavoitto. Jatkoaika sai tuoreita kommentteja Edmontonista toimittajaltamme Jouni Niemiseltä.

Edmonton –Detroit 6-5 ja.

Edmontonissa käytiin yleisöystävällinen ja monivaiheinen ottelu, joka päättyi Jarret Stollin jatkoaikamaaliin. Varsinkin ottelun kolmas erä sisälsi kaikki draaman ainekset ja vielä vähän lisää. Shawn Horcoff syötti neljä maalia kolmannessa erässä, mikä sivuaa Oilersin ennätystä. Myös Ales Hemsky oli pelipäällä, tuloksena pisteet 1+3. Ottelu oli Edmontonin paluuottelu seitsemän pelin vieraskiertueelta. Detroit taas päätti Länsi-Kanadan minikiertueensa kolmanteen tappioon.

Edmonton

Tunnelmia paikan päältä
[lue lisää]

Ales Hemsky vei Oilersin avauserässä johtoon. Hemsky siirsi 5-3-ylivoimalla Chris Prongerin syötön maaliin. Vain hetken kuluttua Detroit kuitenkin tasoitti. Mikael Samuelsson katkaisi Prongerin pitkän syötön ja pääsi maalintekoon. Ruotsalaishyökkääjä ohitti Oilers-maalille yhden pelin tauon jälkeen palanneen Jussi Markkasen.

Toisessa erässä Pavel Datsjuk ja Johan Franzen veivät Detroitin kahden maalin johtoon. Franzenilla oli paikka maalata toisenkin kerran, mutta Oilersin onneksi kiekko osui ylärimaan. Kolmatta erää oli pelattu jo yli viisi minuuttia, kun pelissä alkoi todenteolla tapahtua. Ensin Marc-Andre Bergeron kavensi ja sitten kapteeni Ryan Smyth toi Oilersin tasoihin. Tämän jälkeen ei kestänyt kauan, kunnes kotijoukkue meni jo johtoon. Ethan Moreau teki Oilersin neljännen maalin alivoimalla. Tehotuokio päättyi Ryan Smythin ylivoimamaaliin, jonka jälkeen Oilersin uskottiin jo karanneen.

Brendan Shanahan kuitenkin ohjasi nopeasti kavennuksen ja hetken kuluttua tästä asialla oli Steve Yzerman, joka hurjan painostuksen päätteeksi pääsi tasoittamaan pelin. Näin vuorossa oli jatkoaika. Oilers pääsi pelaamaan jatkoaikaa ylivoimalla. Jarrett Stoll sai Ales Hemskyltä vapauttavan syötön ja lämäsi voittomaalin.

Tellqvist ja ylivoima Toronton aseina

Boston-Toronto 1-4

Leafs jätti isännät pisteittä ja vei sarjapisteet rajan pohjoispuolelle. Maalittoman ensierän jälkeen joukkueet tekivät maalin mieheen toisessa erässä. Nik Antropov teki johtomaalin Torontolle maalin edustalta, mutta kotijoukkue tasoitti 13 sekuntia ennen erän loppua. Tasoitus oli onnekas, sillä maali syntyi Brad Isbisterin luistimen kautta.

Kolmannessa erässä Toronto pisti tuulemaan ja teki kolme maalia reilun viiden minuutin sisään. Voittomaalin teki Eric Lindros. Tämän jälkeen Mats Sundin ja Darcy Tucker tekivät ylivoimalla kolmannen ja neljännen osuman. Toronton paidassa Tomas Kaberle pelasi yli 30 minuuttia ja kaksi syötöpistettä saanut Brian McCabe 28 minuuttia. Kahteen syöttöön ylsivät myös Jason Allison ja Eric Lindros.

- Kolmas erä oli kauden paras erämme tänä vuonna, Mats Sundin kertoi pelin jälkeen.

Pyatt rankaisi Washingtonia kolmesti

Buffalo-Washington 8-5

Taylor Pyatt teki kauden kolme ensimmäistä maaliaan samaan otteluun. Hattutemppu oli miehen uran kolmas. Maalinteon aloitti Brian Campbell ottelun avausminuutilla. Caps tasoitti ottelun neljän minuutin jälkeen, kun Chris Clark toi vieraat tasoihin. Tämän jälkeen maalisaraketta päivitti Buffalo. Ales Kotalik teki toisen maalin ja Pyatt kolmannen ja neljännen. Toisen erän alussa Sabres teki luvuiksi 4-1 ja 5-1 puolustajien toimesta, kun Dimitri Kalinin ja Brian Campbell onnistuivat maalinteossa.

Siinä missä Sabres dominoi ensimmäisen erän loppua, Capitals teki saman toisessa. Cassels, Sutherby ja Ovechkin toivat vielä toivoa Caps-leiriin ja maalien myötä eroa oli vain kaksi maalia lähdettäessä kolmanteen erään. Taylor Pyatt teki erän loppuvaiheilla kolmannen maalinsa, Capitalsien Brian Muirin ja Chris Clarkin ensin osuttua Buffalon maalin tolppaan. Ben Clymer kuittasi maalin puoli minuuttia myöhemmin, mutta Tim Connollyn maali kaksi minuuttia ennen loppua katkaisi Capsien rypistelyn.

Teppo Numminen ja Toni Lydman saalistivat tehot 0+1. Numminen oli tehotilastossa kolme maalia plussan puolella. Lydman pelasi 23 minuuttia, eniten koko joukkueesta.

Adams tekaisi kierroksen toisen hattutempun

Carolina-NY Rangers 5-1

Kevyn Adams ei itsekään muista koska teki viimeksi kolme maalia yhdessä ottelussa. Muistikuvat veivät aikaa taaksepäin noin kymmenen vuotta.

- Tiedän roolini, tiedän pelitapani. Minun täytyy pelata kovalla asenteella joka ilta, kertasi alivoimaspesialisti ja jarrumies Adams omaa rooliaan.

Maalinteon aloitti kauden sensaatio, Eric Staal. Erän lopulla syntynyt ylivoimamaali ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi, sillä Michael Nylander toi Rangersin tasoihin erän loppuvaiheessa. Toisessa erässä Adams teki kaksi maalia ja vei Carolinan 3-1 johtoon lähdettäessä kolmanteen erään. Adams teki puhtaan hattutempun kolmannen erän puolivälissä ja Justin Williamsin alivoimamaali erän lopussa viimeisteli loppulukemat 5-1:een.

Carolinan toinen sankari Adamsin ohella oli maalivahti Martin Gerber, joka torjui ottelussa 28 kertaa. Eric Staal loukkasi selkäänsä viimeisessä erässä ja poistui kaukalosta. Ville Nieminen pelasi vajaat 13 minuuttia ja istui yhden kakkosen.

Ottawa voitti kolmannessa erässä

Ottawa-Florida 4-1

Florida vajosi tappion myötä 10 ottelun mittaiseen tappioputkeen. Senatorsin pahasti tökkinyt ylivoima oli avainasemassa, kun Senators nousi 0-1 tappoista 4-1 voittoon.

Olli Jokinen teki avauserässä Floridan ainokaisen osuman. Toinen erä vedettiin läpi maalittomana, mutta kolmannessa erässä kotijoukkueen hyökkäys heräsi otteluun.

- Pelasimme 40 minuuttia kauden parasta jääkiekkoa, erityisesti puolustuksessa. Sitten he tekevät maalin ja helvetti pääsee irti, ottelussa 45 torjuntaa tehnyt Roberto Luongo kertoi.

Ottawan maalinteon aloitti veteraani Bryan Smolinski kolmannen erän kolmannella minuutilla. Daniel Alfredsson teki kaksi osumaa, molemmat ylivoimalla kahdenkymmenen sekunnin välein, ja neljännen maalin niittasi Antoine Vermette. Wade Redden alusti syötöillään kolme osumaa. Dany Heatleyn syöttö Alfredssonin maaliin venytti miehen pisteputken jo 17 ottelun mittaiseksi. Hasek Ottawan maalilla torjui 31 laukausta. Alfredssonin molempien maalien aikana jäähyllä istui sama mies, Eric Cairns. Ensimmäinen jäähy oli pelitilannerangaistus, mutta toisen mies otti suunsoitosta päästyään aitiosta jäälle Alfredssonin tehtyä maalin ylivoimalla.

Vancouverin kiri ei riittänyt

Los Angeles- Vancouver 5-4

Tyynenmeren divisioonan huippukohtaamisessa pisteet jäivät kotijoukkueelle, vaikka Vancouverin ykköskenttä järjesti huikean loppukirin. Los Angeles karkasi päätöserässä jo 5-1-johtoon, mutta vieraiden tähdet takoivat kolme maalia ja tekivät pelin jännäksi.

Tehopakki Lubomir Visnovsky onnistui avauserässä kahdesti. Molemmat maalit olivat ylivoimamaaleja ja syntyivät avauserän puolenvälin molemmin puolin alle minuutin sisällä. Kings hallitsi pelin alkua selvästi, sillä Visnovskyn osumien jälkeen laukaustilasto oli kotijoukkueen eduksi 12-1.

Visnovskyn ensimmäinen osuma syntyi viidellä kolmea vastaan. Wade Brookbank ja George Barros olivat tapelleet ja Brookbank sai aloittajana lisäjäähyn. Lisäksi Mattias Öhlund lähti istumaan kakkosta estämisestä. Pavol Demitra ja Michael Cammalleri syöttivät slovakkipakin ensimmäisen maalin. Juuri ennen Öhlundin jäähyn umpeutumista Demitra ja Alexander Frolov alusitivat Visnovskyn toisen maalin.

Toisen erän alkuminuuteilla Kingsin ylivoima toimi taas. Demitra katkaisi Öhlundin purkuyrityksen ja syötti kiekon Cammallerille. Cammalleri harhautti Richard Parkin ja laukaisi kiekon ohi Dan Cloutierin. Vancouver kavensi erän lopulla, kun Sedinien tehoduo toimi. Henrik syötti poikkikentänsyötön Danielille, joka ohitti Mathieu Garonin.

Kolmannen erän alussa Kings näytti karkaavan lopullisesti. Craig Conroy ja Jeff Cowan osuivat 16 sekunnin välein. Tämä sai Marc Crawfordin vaihtamaan Cloutierin pois maalinsuulta. Tilalle luisteli Alex Auld. Takaa-ajon aloitti Todd Bertuzzi, joka ohjasi Sami Salon laukauksen maaliin. Myös Markus Näslund sai osumaan syöttöpisteen. Muutama minuutti tämän jälkeen oli vuorossa Näslundin soolo. Ruotsalaiskapteeni nousi oikeaa laitaa ja ohitti kolme Vancouverin pelaajaa ennen kuin oli nokikkain Garonin kanssa. Kauniiksi lopuksi Näslund hassutti myös hänet, ja iski rystyltä maalin.

5-4-lavennuksessa oli mukana koko Canucksin ykkösketju. Brendan Morrison ja Todd Bertuzzi petasivat paikan Näslundille, joka ohjasi Vancouverin maalin päähän. Pelin lopussa Auld luisteli vaihtoon ja Canucks yritti tasoitusta, mutta Kings kesti. Ottelussa lauottiin mukavan railakkaasti, sillä Los Angeles vei tilaston 38-36.

-Vancouver on yksi liigan parhaista joukkueista. Oli tulos sitten 5-4 tai 10-9, välitän vain voitosta. Voitimme hyvän joukkueen, Kingsin valmentaja Andy Murray sanoi.

St. Louisin yllätyspaluu Tampan onni

Tampa Bay- NY Islanders 3-2

Hieman piristynyt Tampa Bay kukisti viime hetken maalilla NY Islandersin. Islandersin kolmen ottelun voittoputki katkesi näin harmittavalla tavalla. Todellisen yllätyksen tarjosi Martin St. Louis, joka palasi kaikkien ihmetykseksi sairaslomaltaan vain viikon poissaolon jälkeen. Vaisuista otteista kritisoitu hyökkääjä teki heti paluuottelussaan voittomaalin.

Islanders avasi maalinteon avauserässä. Alexei Jashin antoi sokkosyötön oikealla kaarella odottaneelle Robert Nilssonille, joka veti suoraan syötöstä kiekon ohi maalivahti John Grahamen. Tampa Bay tasoitti erän lopussa. Vaclav Prospal syötti Isles-maalin takaa kiekon Ruslan Fedotenkolle, joka laukoi hänkin kiekon suoraan syötöstä maaliin.

Kotijoukkue meni ensimmäisen kerran johtoon hieman ottelun puolenvälin jälkeen. Jevgeni Artjuhin heitti kiekon Islanders-maalin eteen, johon hyökkäsi lauma nälkäisiä pelaajia. Yleisen hässäkän päätteeksi Brad Richards pääsi sutaisemaan kiekon maaliin asti.

Vieraat tasoittivat kolmannen erän alussa. John Grahame torjui Arron Ashamin laukauksen, mutta paluukiekko meni suoraan Alexei Jashinille. Venäläistaituri ei erehtynyt paikasta. Peliä oli jäljellä reilu minuutti, kun Pavel Kubina laukoi. Mailansa menettänyt Vincent LeCavalier potki paluukiekon St. Louisille, joka iski kiekon maaliin.

- St. Louisin paluu oli todella odottamatonta. Kukaan ei tiennyt siitä. Tämä vain osoittaa, millainen taistelija hän oli, kehui Tampan päävalmentaja John Tortorella tähteään. St. Louis loukkasi kätensä Darryl Sydorin laukoman kiekon osuttua siihen.

- Tunne on sellainen, että kauden jokaisesta ottelusta tulee taistelu. Meidän pitää vain ymmärtää se ja sopeutua, Tortorella kommentoi vaisuhkoa kauden avausta.