Mielipide

Trouba USA:n sarjojen ykkösnimi

NHL / Kolumni
Yhdysvaltojen sarjoista tulevilla pelaajilla on tämänvuotisessa varaustilaisuudessa. Selkeä ykkösnimi on fyysinen puolustaja Jacob Trouba, joka varataan todennäköisesti kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa.

Tämänvuotisen varaustilaisuuden Yhdysvaltojen sarjoista tuleva edustus on etukäteen tarkasteltuna hieman keskiarvoa vahvempi. Yleensä 1-3 pelaajaa ensimmäisellä kierroksella varattavaa pelaajaa tuottavan maan juniorisarjat saattavat tällä kertaa nähdä vuoden 2010 tapaisen onnistumisen. Tuolloin ykköskierroksella huudettiin yhteensä neljä pelaajaa yhdysvaltalaisista sarjoista, kärkinimenä maalivahti Jack Campbell.

Vuosien varrelta maan ykkössarjasta USHL:stä taustaa on pelaajilla kuten Thomas Vanek, John Carlson, Alex Goligoski, Patrick Sharp, Paul Stastny, Rick Zombo, (NHL:ään varaamatta jäänyt) Brian Rafalski, Max Pacioretty, Joe Pavelski ja T.J. Oshie. Jopa Suomessa ikimuistoisen visiitin tehnyt Billy Tibbetts ehti pelata USHL:n Sioux City Musketeersissa seitsemän ottelun verran.

Tällä kertaa ennakkoarvioissa 30 parhaan pelaajan joukkoon on rankattu kautta linjan 3–4 pelaajaa.

Trouba halutuin

Selkeä ykkönen tämän vuoden tarjonnasta on Jacob Trouba, joka on arvostettu varausvuoden parhaaksi puolustavaksi puolustajaksi. Iso ja vahva Trouba on fyysisten vahvuuksiensa lisäksi myös erittäin hyvä luistelija niin vauhtinsa kuin vauhdinmuutoksensa puolesta. USA:n ykkösnimeä on arvioitu ennakkokaavailuissa huudettavan sijoilla 5.–8.

Pelaajan ilmeinen peliäly lupailee lisäksi potentiaalista kehittyä vielä huimasti. Kokoa ja voimaa häneltä jo löytyy, sillä Minnesotassa syntyneen puolustaja taso riitti kuluneella kaudella myös 20-vuotiaiden maajoukkueeseen ainoana tämän varaustilaisuuden yhdysvaltalaisista pelaajista. Synnyinpaikka ja varausranking voisivat enteillä pelaajalle myös jatkoa USA:n kamaralla, sillä Minnesota Wildia pidetään luonnollisesti pelaajasta kiinnostuneena etupäässä WHL-puolustaja Matt Dumban ohella.

Vaikka Trouban suurimmat vahvuudet eivät ole luovuudessa ja kiekonkäsittelyssä, pysyy kiekko lavassa kuljettamalla, sekä lähtee näpäkästi avauksia haettaessa. Varastosta löytyy myös vahva ja tarkka laukaus. Heikoimmillaankin Trouban tulevaisuutena nähdään Nick Schultzin tapainen hyvä kakkospuolustaja.

Latviasta maan ensimmäinen ykkösvaraus?

Jenkkisarjojen kaksi seuraavaa kärkinimeä ovat sentterinä ja laiturina pelaamaan kykenevä Nicholas Kerdiles, sekä Latviasta kotoisin oleva sentteri Zemgus Girgensons.

Kerdiles on James Nealiin verrattu luontainen maalintekijä, joka ihastutti seuraajiaan hyvällä onnistumisellaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa kultaa voittaneessa USA:n joukkueessa. Pelaajan kysymysmerkit liittyvät tasaisuuteen ja kokonaisvaltaisuuden kehittämiseen.

Girgensonsia on tyyliltään verrattu Coyotes-hyökkääjä Shane Doaniin, mutta asemaltaan pelaajalla on paljon yhteistä Anze Kopitarin kanssa. Siinä missä slovenialaissyntyinen Kopitar hankki kannuksensa ja kehittyi Elitserienissä, on Girgensons opetellut kovempaa peliä USHL:ssä. Mikäli Girgensons varataan ensimmäisellä kierroksella, tulee nuorukaisesta kautta aikain ensimmäinen Latviassa syntynyt ykköskierroksen varaus.

NHL-perhettä lisäämässä

Kaksi muuta ykköskierrokselle tyrkyllä olevaa pelaajaa ovat fyysinen puolustaja Brady Skjei ja Stefan Matteau. Trouban tavoin Skjei on hyvin luisteleva ja kookas, mutta ei onnistunut täydellisesti kuluneen kauden aikana. Potentiaalia jenkkipakista löytyy silti edelleen, ja kaiken mennessä nappiin Skjei varataan ensimmäisen kierroksen aikana.

Matteau on jenkkipelaajien lupaavin NHL-sukulainen. Isänsä jalanjälkiä seuraava Stefan on 848 runkosarjapeliä pelanneen Stephane Matteaun tavoin fyysinen kahden suunnan hyökkääjä, jonka pelityyli on katsojien mieleen räväkkyytensä ansiosta. Pelaajan rankkaus ykköskierroksen häntäpäähän voisi enteillä myös isän jalanjälkiä päätymisellä New York Rangersiin.

Ensimmäisen kierroksen rajoille rankataan myös hyökkäävä puolustaja Mike Matheson ja vasen laitahyökkääjä Phillip Di Giuseppe. Mathesonin fyysisessä pelissä on parantamisen varaa, vaikka koko antaisi valmiuksia myös kyseiseen osa-alueeseen peliä. Loistava liikkuminen ja hyökkäyspään vaistot kielivät kehittymisen varasta ylivoimaspesialistia etsivälle seuralle.

Di Giuseppen vahvuudet ovat Mathesonin tavoin hyökkäyspelissä. Laitahyökkääjä, jota on verrattu Russ Courtnalliin, oli vakuuttava tulokaskaudellaan Michiganissa. Syntyjään Di Giuseppe on kanadalainen.

Muita mainittavia yhdysvaltalaissarjoista tulevia pelaajia ovat ainakin latvialainen pelintekijä Teddy Blueger, USA:n 18-vuotiaiden maajoukkueessa Trouban tavoin kultaa voittanut puolustaja Jake McCabe, kyseisen joukkueen maalivahti Frankie Vatrano, sekä 50:n parhaan kenttäpelaajan joukkoon ISS:n rankkaamat puolustajat Patrick Sieloff ja Jordan Schmaltz. Matteaun ohella USHL-lupauksista Riley Barberin isällä Don Barberilla on vyöllään 115 ottelua NHL:ssä.

Lähteet: Hockey's Future, ISS Draft Guide, First Round Bust, www.mynhldraft.com, eliteprospects.com, jacketscannon.com

» Lähetä palautetta toimitukselle