Sport pudotti SaPKon sarjajumboksi

Iilahden kolmannen erän torjunnat varmistivat Sportille kolme pistettä.
Neljä peräkkäistä vieraspeliä hävinnyt hallitseva mestari Vaasan Sport onnistui vihdoin katkaisemaan tämän putken Savonlinnassa SaPKoa vastaan. Toisessa erässä kotijoukkueen jyränneiden kotkapaitojen voittolukemat kirjattiin lopulta 2-4 (2-1, 0-3, 0-0)

Avauserän jälkeen jopa johdossa ollut kotijoukkue SaPKo tyrmättiin toisessa erässä Sportin vyörytettyä pitkiä hyökkäyspään pyörityksiä kerta toisensa jälkeen. Savonlinnalaisjoukkueen pelaajat joutuivat ajoittain pelaamaan todella pitkiä ja kuluttavia vaihtoja. Sport onnistui toisessa erässä kolmesti maalinteossa ja se riitti ottelun ratkaisuksi.

– Ennen peliä ja myös ensimmäisellä erätauolla painotettiin sitä, että toisessa erässä ei pelata alaspäin, koska tiedettiin että vastustaja pelaa paljon päätykiekkoja ja tulee rajusti päälle. Nyt se ei todellakaan mennyt niin, vaan meidän päässä oli hirveä ralli, harmitteli SaPKon päävalmentaja Saku Martikainen.

Sport tuli ottelun alkuun hyvällä liikkeellä ja kipeästi pisteitä kaivannut SaPKo sai shokkihoitoa jo peliajassa 2.37, kun Tomi Kankaanpään syöttö löysi maalinedustalle nousseen Toni Jalon, joka ohjasi Sportin vierasjohtoon.

Maalin jälkeen myös kotijoukkue SaPKo alkoi herätä peliin mukaan ja ehti jo hukata yhden ylivoiman ennen reilun kahdeksan minuutin kohdalla syntynyttä tasoitusmaalia, jossa Pekka Niemimaa ja Mika-Matti Hyvärinen pääsivät hyökkäämään kahdella yhtä vastaan.

Sport-vahti Jonathan Iilahti onnistui torjumaan Niemimaan laukauksen, mutta Hyvärinen oli terävänä irtokiekossa ja tasoitti pelin Mestis-uransa ensimmäisellä täysosumalla.

Sport sortui avauserässä jäähyilyyn ja sai myös kärsiä tästä. Pässipaidat nimittäin siirtyivät johtoon kahden miehen ylivoimalla. Sportin ottaessa toisen peräkkäisen jäähynsä oli vanhaa jäljellä vain yhdeksän sekuntia.

SaPKoa tämä ei kuitenkaan haitannut, vaan Kristian Ruisman aloitusvoiton jälkeen Lasse Lappalainen ja Mikko Nuutinen sahasivat nopeasti kaksi poikittaissyöttöä vaasalaiskolmion läpi, ja Teemu Suhonen onnistui pienestä asettelusta huolimatta tykittämään kiekon aivan Sport-maalin yläkulmaan.

Ensimmäistä jäähyä jäi jäljelle kaksi sekuntia ja SaPKo pääsi vielä jatkamaan ylivoimapeliä.

Sportille tyrmäysvoitto toisessa erässä

Jos avauserä oli SaPKon, niin toinen oli selkeästi vierasjoukkue Sportin. Erän ensimmäiset yhdeksän minuuttia näyttivät yhtäjaksoiselta Sport-ylivoimalta. SaPKon pelaajat joutuivat vaasalaismyllytyksen seurauksena pelaamaan todella pitkiä vaihtoja Sportin vaihtaessa jatkuvasti tuoreita ukkoja jäälle lähellä hyökkäysaluetta olleen vaihtoaition avulla.

Varsinkin pässipaitojen kolmospakkipari Niklas Stenroos - Santeri Lukka oli jatkuvissa vaikeuksissa omassa päässä.

Vaasalaisten tasoitusmaali näki päivänvalon, kun toista erää oli pelattu viisi minuuttia. Ennen maalia Sport pyöritti taukoamatta yli minuutin SaPKo-päädyssä ja lopulta tasoittuksen niittasi Jalo illan toisellaan.

Kun Oskari Hakomäki vei Sportin johtoon kokonaisajassa 28.55, oli SaPKo-luotsi Martikainen pakotettu aikalisään.

Aikalisä ei kuitenkaan auttanut savonlinnalaisia, vaan vajaa kolme minuuttia myöhemmin kiekko oli jälleen maalivahti Anssi Pesosen selän takana. SaPKon Tuomas Muhonen katseli jäähypenkiltä, kun Mika Halava tälläsi Jalon syötöstä järkyttävän kovan lyöntilaukauksen yläkulmaan jättäen Pesosen täysin vaille mahdollisuuksia.

Kolmannessa erässä SaPKo otti vielä ohjat käsiinsä ja sai luotua hyviä maalintekopaikkoja. Maalivahti Iilahti ja Sportin puolustus kuitenkin kestivät, eikä ottelussa enää lisämaaleja nähty.

– Ensimmäisen erään jälkeen olimme selkä seinää vasten. Toisessa saatiin kuitenkin ryhtiä peliin ja kaksinkamppailuihin. Kolmas meni sitten puolustaessa, mutta joukkueen puolustus ja Iilahden torjunnat auttoivat meitä pitämään asemamme, summasi Sportin vastuuvalmentaja Pasi Räsänen pelin yhteen.

Sport pelaa uudelleen jo huomenna, kun se matkustaa suhteellisen lyhyen matkan Savonlinnasta Mikkeliin Jukureiden vieraaksi. SaPKo puolestaan saa hengähtää hetken, sillä se pelaa seuraavan pelinsä ensi viikon keskiviikkona Heinolan Peliittoja kotikaukalossaan.