Mestis-kiekkoa neljällä paikkakunnalla – Sportilla kahdeksan miestä sivussa

MESTIS / Ennakko
Sport hankki Raumalta täytettä harventuneeseen pelaajarivistöön.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Mestis tarjoaa perjantai-illan ratoksi neljän ottelun kierroksen. Savonlinnaan saapuu vieraita Vaasasta, kun SaPKo kohtaa rajuun loukkaantumissumaan ajautuneen Sportin. Joukkueet ovat kohdanneet kertaalleen tällä kaudella. Länsirannikolla pelattu kamppailu päättyi tuolloin kotijoukkue Sportin voittoon lukemin 5-2.

Sarjassa viimeistä edellisenä keikkuvan SaPKon pelissä on nähtävissä heräämisen merkkejä, vaikka se kärsikin edellisottelussa tappion K-Vantaalle. Savonlinnalaiset omaavat perjantaina täydet mahdollisuudet kolmeen pisteeseen kaiken osuessa nappiin.

- Meidän pitää pelata rohkeasti ja antaa paine vastustajan puolustajiin, tiedostaa SaPKon pääkäskijä Saku Martikainen.

Vaasalaiset ovat pelanneet vieraskentällä surkeasti. Neljä edellistä kamppailua vastustajan kotikaukalossa ovat päättyneet tappioon. Viimeisin vierasvoitto löytyy 10. lokakuuta - Jokipoikien jäädessä jalkoihin.

- Olemme pelanneet liian rohkeasti. Emme voi pelata niin yltiöpäisesti kuin kotiyleisön tukiessa olemme voineet, tietää päävalmentaja Pasi Räsänen.

SaPKo-sentteri Kristian Ruisma pukee pelitamineet ylleen illan kamppailuun pienen sairastelun jälkeen. Sen sijaan joukkueen paras pistemies Niko Laakkonen ja puolustaja Petri Anttonen ovat kumpikin sivussa alaraajavammojen takia.

 Loistava kiekollinen peli ja tiivis yhtenäinen puolustaminen olivat voiton avaimia, kun Sport onnistui kaatamaan keskiviikkona Jokipojat. Varsinkin yhtenäisen tekemisen löytäminen saattaa tuottaa vaasalaisille ongelmia, sillä sen kokoonpano muuttuu keskiviikon loukkaantumissuman jäljiltä radikaalisti.

Jo ennestään loukkaantumisten takia sivussa olleiden pelaajien listalle liittyi nyt kolme uutta nimeä, kun edellisottelussa puolustaja Antti Uitto sekä hyökkääjät Samuli Virkkunen ja Jens Östman jouduttiin taluttamaan pois jäältä.

Sport sai kuitenkin laastareita haavoihin Rauman Lukolta, kun hyökkääjät Aki Kangasmäki ja Jere Laaksonen saapuivat Vaasaan.

- Uskon, että laitan miehet pelaamaan samaan ketjuun, kertoo Räsänen.

Helpotusta hyökkäyskalustoon tuo myös se, että Erik Riska palaa pelikiellosta pelaavaan kokoonpanoon.  Kim Nabb on sen sijaan vielä pannassa.

Kierroksen muut ottelut:

LeKi - JYP-Akatemia

LeKin hyvä alkukausi säilyy edelleen vain muistona, sillä edes Miikka Kuuselan hyppääminen päävalmentajan paikalle ei tuonut ainakaan heti apua saukkopaitojen ongelmiin. Jotain positiivista viime keskiviikon ottelusta sentään jäi, sillä lempääläläiset saivat saalistettua pisteen voittomaalikilpailutappiosta HCK:ta vastaan. Tästä huolimatta saldo on surullinen: yhdeksän perättäistä tappiota.

Myös vierailija JYP-Akatemia sai maistaa tappiota edellispelissään Mikkelissä. Jukurit oli näennäisen niukasti maalin verran parempi, mutta kovin kummoiseen peliin kumpikaan ei pystynyt. Tehokkaalla viimeistelyllä JYP-Akatemia olisi voinut horjuttaa isäntiään, mutta Oula Palven viimeistelemä ainokainen syntyi vasta reilu minuutti ennen pelin loppua.

Lempäälä on perinteisesti ollut vaikea paikka vierailla pienen kaukalon ja ainakin osittain eksoottisen ilmapiirin vuoksi, mutta viime ajat huomioon ottaen perjantain peliltä voi odottaa melkein mitä vaan. LeKi on tasokkaampi porukka kuin viime aikojen otteet antavat olettaa, mutta henkinen lukko saattaa pitkän tappioputken jälkeen olla melkoinen. Tähän voi myös vierailija iskeä. Maalin-parin johto JYP-Akatemialle nopeassa tahdissa saattaisi olla kohtalokas isäntien iltapuhteelle, joten ottelun alku sanelee paljon. Avausmaali olisi molemmille tärkeä, ja varsinkin kotijoukkueen osalta sitä voisi pitää jopa ratkaisevana.

Vierasjoukkueen kokoonpanoon tuskin tulee kovin isoja muutoksia keskiviikkoon. Tolppien välissä saattaa tapahtua sen verran, että Sami Rajaniemi voi hyvinkin olla torjuntavuorossa ja puolustaja Jason Lepinen pelaaminen riippuu hyvin pitkälti siitä, onko liiga-JYPillä tarvetta hänen palveluksilleen. LeKiin pätevät pitkälti samat sanat. Pekka Tuokkolan voisi olettaa palaavan Tapparan matkaan, mutta muutoin kokoonpano saattaa elää sekä Tapparan että Ilveksen sopimuspelaajien kohdalta suuntaan ja toiseen.

Hokki – HCK

Loistavat kolme pistettä keskiviikkona Kouvolasta napannut Kajaanin Hokki kohtaa toistamiseen tällä kaudella sarjajumbo HCK:n. Keravalla pelattu ensimmäinen koitos oli Hokin suvereenia näytöstä linnapaitojen viedessä ottelun nimiinsä tuolloin lukemin 6-0.

- Kouvolassa näkyi hyviä merkkejä oikeaan suuntaan. Hyökkäämiseen lisää nopeutta ja sitä kautta peli näyttää paljon paremmalta, kertoo Hokki-koutsi Petri Mattila ottelun alla.

HCK on otellut neljässä viime kamppailussaan yhden maalin marginaalilla - saldona kuitenkin vain yksi voitto. Keravalaisilla olisi aineksia nousta sarjataulukossa, jos se onnistuisi pitämään pelitasonsa täydet 60 minuuttia. Keskiviikon voitokkaassa kotipelissä suunta oli jo lupauksia antavaa.

Hokin kokoonpanosta on varmuudella poissa puolustaja Jussi Makkonen. Maalille joukkueelta liukuu Tomas Kral. HCK:lla maalilla jatkaa suurella todennäköisyydellä joukkueen tuki ja turva Aaro Peltonen.

TUTO - Jukurit

TUTO ja Jukurit palasivat keskiviikkona maajoukkuetauolta voitokkaasti. TUTO juhli Turussa 6-2 voittoa Peliitoista ja Jukurit kellisti JYP-Akatemian vähämaalisen väännön päätteeksi lukemin 2-1.

Vaikka Jukureiden paluu maajoukkuetauolta sujuikin voitokkaissa merkeissä, jätti keskiviikkoinen esitys paljon parannettavaa. Jukuri-käskyttäjä Jarno Pikkarainen ei ollutkaan esityksestä järin mielissään.

- Tahmeaa oli. Ainoastaan (maalivahti) Petteri Similään voi olla tyytyväinen.

Jos Jukureiden keskiviikko-ilta oli vaikea, ei se sitä ollut kuitenkaan TUTOlle. Joukkue otti selkeän voiton Peliitoista uuden NHL-vahvistuksen, Jesse Winchesterin, johdolla. Mies rapakon takaa takoi ensimmäisessä ottelussaan tehot 2+2. TUTOn päävalmentaja Juhani Tamminen huokui torstaina itsevarmuutta.

- Vaikka Peliitat jättivät kentälle kaiken, mitä jätettävissä oli, lopputulos oli taululla aika selvä. Huomenna urheilullinen haaste on pykälää kovempi.

- Sanon tämän vielä suoraan: tällä hetkellä meitä on hemmetin hankala voittaa. Jos joku joukkue täältä pinnat vie, on se joukkue pelannut aivan unelmapelin, Tami julisti.

TUTO saa lisää vahvistusta perjantain otteluun, kun Lukon A-junioreista lainattu David Stach pukee TUTO-paidan päälleen ensimmäisen kerran. Jukureiden kokoonpanoon ei suuria muutoksia ole odotettavissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle