Nuijasodan hengessä

JYP-Akatemiasta ei ollut tänään LeKin kaatajaksi
Kuva © Miikka Jääskeläinen
LeKi sai perjantai-iltana vihdoin päätettyä uuden päävalmentajansa Miikka Kuuselan johdolla yhdeksän ottelun mittaiseksi venyneen voitottoman korpivaelluksensa. JYP-Akatemia kaatui kotiyleisön edessä lukemin 3-1 (1-0, 0-0, 2-1) ja kotijoukkueen leirissä oltiinkin tyytyväisiä, vaikka peli ei millään mittarilla mitattuna erityisen silmiä hivelevää ollutkaan missään vaiheessa. LeKi hyödynsi maalipaikkansa paremmin ja ansaitsi siten voittonsa.

Ottelu alkoi melko vauhdikkaissa ja sekavissa merkeissä. Vauhtia riitti, mutta järki ei aina pysynyt joukkueilla mukana. Kumpikin joukkue sai luotua pari maalipaikkaakin, mutta heikko viimeistely tärveli maalintekomahdollisuudet. Lempääläläisistä hassasi paikkansa muun muassa Jarkko Pyymäki, kun taas akatemialaisista esimerkiksi Juuso Pulli olisi voinut olla paremmin hereillä kohtuullisessa paikassaan maalin edustalla ylivoimalla. Jyväskyläläisten ylivoima oli koko pelin ajan todella heikkoa, vaikka he sitä pääsivätkin kokeilemaan yhteensä 13 minuutin ajan. Osuutensa tähän oli myös onnahdelleella tuomaritoiminnalla.

Pelin vauhti ja intensiteetti pysyi korkeana erän puolivälistäkin eteenpäin. LeKi sai palkinnon omasta kovasta yrittämisestään ajassa 11.04. Tomi Wilenius vapautti Janne Laakkosen läpiajoon keskialueella ja Laakkonen ujutti kiekon Akatemian maalivahdin Sami Rajaniemen längistä sisään.

LeKin ensimmäinen erä jatkui jäähyjen merkeissä osittain sekavan tuomarilinjan avustamana. JYP-Akatemia sai luotua maalipaikkoja erän lopulla, mutta viimeistelyn taso jatkui heikkona molemmin puolin. Täten erätauolle poistuttiin lukemissa 1-0.

Nahistelua ja tehottomuutta toisessa erässä

Toinen erä jatkui samoissa merkeissä kuin ensimmäinenkin. LeKi oli hallitsevampi osapuoli, mutta surkea osumatarkkuus esti lisämaalien synnyn. LeKistä muun muassa Jesse Jyrkkiölle siunaantui useampikin maalipaikka tuloksetta, eikä esimerkiksi Jaakko Pellinenkään laittanut yhtään paremmaksi.

Illan ensimmäinen nujakka nähtiin ajassa 27.15. Akatemian Aleksi Salonen murjoi LeKin Antti Hildeniä laidassa ja tästä innostuneena miehet saivat aikaan vielä pienet pystypainit, joista molemmille palkintona kahden minuutin rangaistukset väkivaltaisuudesta. Lisäksi Salonen sai toisen kaksiminuuttisen aiemmasta kolttosestaan. LeKinkään ylivoima ei ollut sen laadukkaampaa, kuin jyväskyläläisten, joten lukemat säilyivät samoina.

Erän loppupuolella LeKi jatkoi painostustaan, mutta pelin taso pysyi edelleen alhaisena. Kiekkoa räiskittiin ympäriinsä ja mailasota oli armotonta. Myös painavia taklauksia jaeltiin. Maalipaikkojen hukkaamisprosentti pysyi edelleen sadassa ja maalivahdit poimivat kiekot varmasti talteen. LeKin tuhlarina kunnostautui etenkin Janne Laakkonen, joka ei saanut kiekkoa edes puolityhjään maaliin yli jäässä maanneen maaliin ylivoimalla. Akatemialla oli suuria vaikeuksia saada laadukkaita maalipaikkoja ja vähätkin tilanteet tuhrittiin yleensä hyvissä ajoin. Tilanne oli erän jälkeen edelleen siis 1-0.

- Ensimmäinen erä oli tasaista pelaamista, mutta toisessa erässä olimme huonoja ja tyydyimme katselemaan vierestä, manasi JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi.

- Ensimmäinen erämme oli mielestäni heikko, emmekä saaneet painetta aikaan. Toiseen erään saimme ryhtiliikkeen ja paikkoja oli suurempaankin maalimäärään, tuumaili lempääläläisten päävalmentaja Miikka Kuusela.

Lisää myllytystä ja pelin lopullinen ratkaisu

Heti erän alussa Akatemian pelaajista Topi Nättinen pääsi kokeilemaan kolmeen kertaan Mikko Pätsin ohittamista, mutta Pätsi oli vielä ohittamaton. LeKi puolestaan huudatti kotiyleisöä ajassa 45.15, kun kultakypärä Antti Hölli kiskaisi kiekon reppuun Lassi Mattilan ja Janne Laakkosen syötöistä. Lisää koitti jo ajassa 47.29 ylivoimalla. Tällä kertaa maalarina kunnostautui Miikka Männikkö, kun Jyväskylän miehet eivät saaneet kuriin hänen mailaansa maalin edessä. Syötöt menivät Janne Laakkoselle ja Jesse Jyrkkiölle.

LeKin painostus jatkui vahvana, mutta ajassa 50.47 jyväskyläläisille avautui mahdollisuus. Kesken LeKin hyökkäyksen Jaakko Pellinen alkoi nahistella vieraiden pelaajan kanssa maalin sivustalla kyllästyttyään Akatemian pelaajan törkkimiseen. Samalla sivummalla LeKin kapteeni Jarkko Näppilä aloitti isomman luokan turpajuhlat vieraiden kultakypärän Oula Palven kanssa. Palve jäi pahasti alakynteen hakkaamisen jatkuessa vielä jään pinnassakin linjatuomarin ylitse ja Näppilälle tuomittiin tilanteesta 5 + 20 minuuttia väkivaltaisuudesta Palven saadessa vain kaksi minuuttia samasta syystä.

JYP-Akatemia sai ylivoimaansa vihdoin toimimaan ja pystyi luomaan laadukkaita maalipaikkoja. Kavennus saatiin aikaan ajassa 51.49, kun Joonas Sammalmaa pääsi tyrkkäämään kiekon Pätsin ohitse. Syöttöpisteet kirjattiin Valtteri Hotakaiselle ja Ossi Ikoselle. Lisäpaikkoja saatiin myös luotua, mutta uhrautuva puolustuspeli ja loistava maalivahti estivät LeKin maaliverkon lisäpullistelut.

Akatemian harmiksi vieraiden Simon Kostner pilasi ylivoiman loppuosan hölmöllä jäähyllään ja LeKi sai hieman aikaa kerätä rivejään. Akatemia veti kahteen otteeseen maalivahtinsa vielä pois maaliltaan ja yritys oli kova, mutta heikko viimeistely ja turhautuminen yhdistettynä Pätsin torjuntoihin estivät lisämaalit ja kolme pistettä jäivät viimeinkin Lempäälään loppulukemin 3-1.

- Kolmanteen erään saimme hyvän pelin virran päälle. Olisimme voineet tehdä paikoistamme toisenkin maalin, mutta se ei tässä tapauksessa olisi riittänyt, kommentoi Akatemian päävalmentaja Ahvenjärvi.

- Kolme pistettä ja kolme maalia ovat aina hyvä asia. Maalillamme Mikko Pätsi oli yksinkertaisesti loistava, totesi LeKin päävalmentaja Kuusela.

Viimeiset tarinat

- LeKi sai pitkästä aikaa voiton ja se oli heille varmasti helpottavaa. Onnittelut siitä. Ottelusta jäi kaksijakoiset mietteet. Olimme heikompia kamppailupelissä, emmekä saaneet hyödynnettyä maalipaikkojamme, joten LeKi ansaitsi voittonsa, kommentoi taistoa JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi.

- Tämä voitto todella huojensi oloamme. Olemme tuoneet peliimme uusia teemoja valmentajavaihdoksen myötä ja kamppailupelaaminen on yksi niistä. Sitä olemmekin saaneet parannettua. Hyökkäyspelaamistamme pitää vielä parantaa ja pelinopeuttamme samaten. Peli on kuitenkin paranemaan päin koko ajan. Myös tehojensa kanssa tuskailleet pelaajamme ovat saamassa peliään kuntoon. Maalipaikkojemme määrä ei huolestuttanut minua, tärkeintä oli, että voitimme, kertasi LeKin tuore päävalmentaja Miikka Kuusela.