Ei mikään kaikkien pelien äiti

MESTIS / Raportti
Mestiksen runkosarja päättyi Kajaanissa kotijoukkue Hokin ja Forssan Palloseuran kohtaamiseen. Huonoa kiekkoa kaksi ensimmäistä erää esittänyt kotijoukkue ryhdistäytyi päätöserään ja korjasi voiton Sami Kaartisen tekemällä jatkoaikamaalilla maalein 4-3 (2-2, 0-1, 1-0, 1-0).

Hokki luistelutti maalinsuulle Janne Väisäsen, joka teki onnistuneen debyytin. 20 kertaa ottelussa kiekon tielle ehtinyt Väisänen on Hokin valmentaja Timo Meriläisen mukaan tulevaisuuden pelaaja. Sotkamon Kiekosta Hokkiin siirtynyt Paltamon kasvatti on vasta 18-vuotias.

- Janne ei ollut ennen tätä peliä pelannut sekuntiakaan Mestistä. Halusimme antaa hänelle mahdollisuuden pelata Mestistä ja samalla pelituntumaa Pasi Häkkisen loukkaantumisen varalta. Pasi sai UJK-pelissä tosi kovan lämärin päähänsä, ja hän halusi nyt itse huilata ennen pudotuspelejä. Hän pelasi 31 peliä putkeen runkosarjassa ja palaa maalinsuulle pudotuspeleissä.

Vauhdikas alku

Ottelu alkoi vauhdikkaasti. Janne Pesonen sai Jani Tuppuraiselta kiekon siniviivalle, ja viivan ylityksen jälkeen keskelle ajanut Pesonen laukaisi kiekon maaliin 51 sekunnin pelin jälkeen. Toisena syöttäjänä maalissa oli Sami Siltavirta.

Seuraava vaarallinen tilanne siunaantui kolmisen minuuttia myöhemmin vaihdosta tulleelle Mikko Saaviselle, joka sai Miikka Kuuselan pystysyötön hyökkäyssiniviivalle. Forssalaismaalissa Ville Salminen torjui kuitenkin varmasti.

Vihreäpaitainen vierasjoukkue loi ensimmäisen vaarallisen tilanteensa neljän ja puolen minuutin pelin jälkeen, kun pirteästi pelannut Jussi Eloranta pääsi kokeilemaan Väisäsen torjuntataitoja. Väisänen koppasi kiekon varmasti kiinni.

Viiden minuutin jälkeen ensimmäisen kerran ylivoimapeliä kokeilemaan päässyt kotijoukkue pelasi huolimatonta ylivoimaa. Kiekonmenetyksiä sattui luvattoman paljon, ja paikoista laukaukset suuntautuivat yli. Vaarallisimman paikan saikin alivoimalla pelannut forssalaisjoukkue, kun Marko Ronkainen tarjoili kiekon Matti Rauniolle. Tämä ampui kuitenkin ohi.

Forssalaiset puolestaan pääsivät kokeilemaan ylivoimaansa kolmisen minuuttia myöhemmin. Parhaan paikan saanut Tapio Ahtonen ampui metritolkulla maalin ohi. Rangaistuksen jälkeen pelattiin muutama minuutti täysilukuisin miehityksin, ja Hokilla oli tuolloin enemmän maalipaikkoja. Hyvät tekopaikat osuivat Sauli Kelan kanssa karanneelle Miikka Kuuselalle sekä Mikko Karjalaisen kiekonryöstön jälkeen maalipaikkaan vapauttamalle Janne Pesoselle.

Ajassa 11.50 FPS tasoitti ottelun Jarno Kanteluksen kauniilla laukauksella Hokki-maalin oikeaan takanurkkaan. Janne Väisänen ei aivan saanut räpyläänsä Kanteluksen laukoman kiekon tielle. Maalin syöttivät Jukka-Pekka Koistinen sekä Pasi Harju.

Hokki siirtyi uudelleen johtoon ajassa 14.16, kun Kimmo Happo tarjoili siniviivalta Sami Kaartiselle takatolpalle ja Kaartinen siirsi kiekon maaliin. Syötettyään kiekon Hapolle Kaartinen luisteli maalin takaa takatolpalle ja pääsi pistämään Hapon tarjoileman kumilaatan Salmisen taakse. Forssalaisten Henri Pekkola katseli maalin syntyä jäähypenkiltä.

Runsaat puolitoista minuuttia myöhemmin forssalaiset tasoittivat ottelun Jussi Elorannan tulisella ylänurkkalaukauksella. Tilannetta edelsi Joni Kujalan upea syöttö omalta siniviivalta hyökkäyssiniselle ehtineelle Elorannalle. Syöttöpisteen merkkautti itselleen myös Asko Rantanen.

Erän viimeisellä minuutilla Juha Silvander, Sauli Kela sekä Miikka Kuusela järjestivät hirmuisen myllytyksen forssalaismaalille. Kiekkoa ei vain saatu millään sisään. Viime sekunneilla Lauri Lahesalu menetti kiekon vasemmasta laidasta rynnineelle Jaakko Kalliolle. Unelmapelastuksen tehnyt Väisänen koppasi kiekon varmasti räpyläänsä, ja erätauolle lähdettiin tilanteessa 2-2.

Tehoton toinen erä

Toisesta erästä ei jäänyt hirveästi kerrottavaa jälkipolville. Erän alussa parhaan paikan hokkilaisista sai ohiampunut Juha Silvander. Sen jälkeen Hokki pyöritti peliä tuloksetta. vierailijoiden paras paikka oli Jussi Elorannan syötöstä läpi päässeellä Jaakko Kalliolla. Väisänen veti kuitenkin pidemmän korren.

Hokin Sami Siltavirran istuessa kaksiminuuttista kiinnipitämisestä forssalaisten paras pistemies Matti Raunio pyöritti menestyksekkäästi ylivoimaa. Raunio käytti kiekkoa monella pelaajalla ja antoi sen lopulta viivaan Anssi Rantaselle. Rantanen antoi kiekon takaisin, ja Raunio siirsi sen varmasti maaliin vieden vierailijat 2-3-johtoon.

Erän loppu vaikutti enemmän pelailulta. Parhaat paikat saivat hokkilaisista Mikko Karjalainen, Jani Tuppurainen sekä Kimmo Happo. Tuppuraisen tulisen laukauksen Salminen torjui päällään. Parhaat maalipaikat järjestelivät Janne Pesonen sekä Mikko Saavinen. FPS:n parhaat paikat johdon lisäämiseksi olivat Asko Rantasella, Pasi Harjulla sekä Jussi Elorannalla. Janne Väisänen torjui kuitenkin kaikki yritykset.

Hokki ryhdistäytyi kolmanteen erään

Toiselta erätauolta jäälle luistellut Hokki oli kuin eri joukkue verrattuna kahden ensimmäisen erän peliesityksiin. Heti erän alussa Sami Kaartinen ja hetkeä myöhemmin Mikko Saavinen pääsivät kokeilemaan maalintekoa suoraan syötöstä. Ville Salminen torjui kuitenkin varmasti patjoillaan.

Seuraavaksi Salmisen yllättämistä pääsivät yrittämään Janne Pesonen sekä Jani Tuppurainen. Salminen torjui nämäkin yritykset. Hyviä maalipaikkoja ennen erän puoltaväliä oli jälleen Mikko Saavisella ja Sami Kaartisella. Paikkoja järjestelivät Miikka Kuusela, Jani Tuppurainen ja Juha Silvander. Hokin hurja mylläkkä forssalaismaalilla ei vieläkään tuonut tulosta.

51 minuutin pelin jälkeen Jussi Tapiolla oli tilaisuus siirtää vierailijat 2-4-johtoon. Janne Väisänen torjui Tapion laukauksen mailakädellään. Ajassa 53.44 Jani Tuppurainen päästi viimein kotijoukkueen piinasta. Juha Silvander toimitti Kimmo Hapolta saamansa kiekon takatolpalle Silvanderille, joka siirsi kiekon tyhjiin. Ville Salminen pelattiin tilanteesta ulos.

Vajaa minuutti Hokki-maalin jälkeen FPS:lla oli tilaisuus ratkaista ottelu. Jussi Kulmalan tulinen tykki siniviivalta osui kuitenkin oikeaan pystytolppaan. Enempää maaleja ei varsinaisella peliajalla nähty, ja edessä oli jatkoaika.

Kaartinen maaliennätykseen jatkoajalla

Hokki oli jatkoajalla innokkaampi joukkue, ja se halusi voittoa enemmän kuin forssalaiset. Jatkoajan alussa Janne Pesosella, Jani Tuppuraisella ja Mikko Karjalaisella oli tilaisuus ratkaista ottelu. Ratkaisu nähtiin kuitenkin vasta Hokin aikalisän jälkeen, kun Hokki-käskyttäjä Timo Meriläinen luistelutti hyökkäyspään aloitukseen Janne Pesosen, Sami Kaartisen, Kimmo Hapon sekä Mikko Saavisen.

- Kovimmat maalintekijät laitoin jäälle. Mietin myös maalivahdin pois ottamista, mutta kun aikaa oli melkein puolitoista minuuttia, päätin jatkaa neljällä miehellä, valmentaja Meriläinen kertasi voittomaalin syntyä.

Pesonen voitti aloituksen ja toimitti kiekon siniviivalle Saaviselle, joka jatkoi kiekon takatolpalle Sami Kaartiselle. Kaartinen toimitti pelivälineen verkkoon Salmisen jalkojen välistä, ja samalla syntyi maali numero 30, jolla hän sivuaa Mestiksen yhden kauden maaliennätystä. Kaudella 2000-2001 Vaasan Sportin Markus Jämsä iski myös 30 maalia. Kauden aikana tehot 30+22=52 iskenyt maalitykki Kaartinen sijoittui Mestiksen pistepörssissä toiseksi.
Forssalaisten valmentaja Kai Rautio on tyytyväinen, kun raskas kausi saatiin päätökseen. Runkosarjassa kymmenenneksi sijoittunut FPS aloitti kesäloman ottelun jälkeen.

- Tavoitteena ennen peliä oli se, että kaikki pelaajat selviäisivät ehjinä. Puristus on hävinnyt kokonaan, tämä on ollut vaikea kausi, forssalaisvalmentaja sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hokki-valmentaja Timo Meriläinen myönsi pelin olleen vaikea joukkueelleen.

- Aloimme keskittymään liian aikaisin pudotuspeleihin, ja se näkyi. Tuskaista oli, eikä tämä missään nimessä ollut mikään kaikkien pelien äiti. Olen kuitenkin tyytyväinen siitä, että pojilla oli halu ratkaista peli.

Hokin kapteeni Kimmo Happo oli samoilla linjoilla Meriläisen kanssa.

- Kaksi ensimmäistä erää oli kyllä melkoista kiekkoa. Niin huonoa peliä ei varmaan tällä kaudella ole nähty. Onneksi joukkue heräsi taistelemaan, ja voitto on aina voitto.

Vierasjoukkueen onnistujia ottelussa olivat 44 torjuntaa kerännyt Ville Salminen sekä hyvin pelannut yhden maalin iskijä Jussi Eloranta. Hokin onnistujiin kuuluivat kahden maalin tekijä Sami Kaartisen lisäksi Janne Pesonen, Kimmo Happo, Jani Tuppurainen ja Juha Silvander.

» Lähetä palautetta toimitukselle