Täysi kierros käynnistää Mestiksen kevätkauden

MESTIS / Ennakko
Onnistuuko SaPKo kaatamaan TUTOn perjantaina?
Kuva © Timo Savela
Mestis palaa joulutauolta perjantaina tarjoten seuraajilleen täyden kierroksen. Jatkoajan pääottelussa Savonlinnan Pallokerho saa vieraakseen bussilastillisen turkulaisia, kun TUTO matkaa Savonlinnaan kolme pistettä tähtäimessään.

Perjantaina Talvisalossa nähdään mielenkiintoinen ottelu, kun sarjataulukon toiseksi viimeisellä sijalla oleva SaPKo kohtaa samaisen taulukon toisella sijalla kiikkuvan TUTOn. Joukkueet ovat tällä kaudella kohdanneet jo kaksi kertaa, eikä SaPKo toistaiseksi ole onnistunut lyömään TUTOa. Turkulaiset ovat huimat 30 pistettä savonlinnalaisia edellä, mutta viime aikoina kovassa nousussa ollut pässilauma ei varmasti luovu kolmesta pisteestä helpolla.

Savonlinnalaiset pääsivät viettämään joululomaansa kotivoitto takataskussaan. Viimeisellä kierroksella ennen joulutaukoa K-Vantaa kaatui Talvisalossa lukemin 4-1. Jo kesällä SaPKon ykkössentteriksi kaavailtu Kristian Ruisma riepotteli vantaalaisten maalivahtia Jani Kauttoa iskien pässilaumalle kolme maalia. Tätä ennen SaPKo oli hävinnyt niukasti kaksi aikaisempaa otteluaan: Jukureille 3-2 ja HCK:lle kotiyleisön edessä 2-3 jatkoajalla. Kotivoiton rohkaisemina savonlinnalaiset voivat olla vaarallinen vastus turkulaisille.

TUTOn joululoma puolestaan alkoi vierastappiolla. Heinolassa isäntäjoukkue Peliitat vei turkulaisia lukemin 4-2. Sarjataulukon toisesta sijasta huolimatta TUTOn syksy ei ole ollut pelkkää voitosta toiseen ratsastamista, vaan turkulaiset ovat saaneet vuoron perään sekä voittoja että tappioita. TUTO on kuitenkin useampaan otteeseen noussut uhkaavasti tappioasemasta vastustajan rinnalle ja usein ohikin. Tähän mennessä SaPKolle lyömätön TUTO on vielä pitkän matkan päässä sarjataulukon kärkisijasta ja on varmasti valmis tekemään kaikkensa saadakseen kolme pistettä Savonlinnasta.

Suuria muutoksia kummankaan joukkueen kokoonpanoihin ei todennäköisesti ole odotettavissa. TUTO sai torstaina riveihinsä uuden puolustajan, kun 28-vuotias Lasse Korhonen saapui Turkuun loppukaudeksi. Korhonen pelannee kuitenkin vasta lauantain kotiottelussa Vaasan Sportia vastaan.

SaPKo puolestaan sai suurimman osan sairastuvallaan olleista pelaajista takaisin kokoonpanoonsa jo ennen joulua. Kokoonpanoon palannee loukkaantuneena ollut maalivahti Anssi Pesonen.  

Kierroksen muut ottelut:

Jukurit - Hokki

Siinä missä Kalevankankaalle saapuva Hokki on hävinnyt joulukuun seitsemästä ottelustaan viisi, on isäntien saldo huomattavasti maireampaa luettavaa. Koko syksyn vakuuttavasti puuskuttanut Jukurit on voittanut kuudesta koitoksesta viisi.

Linnapaidoille jouluhuili tuli hyvään saumaan myös siksi, että joukkueen sairastuvalta kantautuu vihdoin hyviä uutisia. Ville EskelinenVeli-Valtteri LeinonenVille Rajala ja Jussi Korvakangas ovat jälleen mukana pelaavassa kokoonpanossa. Lisäksi Oulun Kärppien Joonas Huovinen vahvistaa linnapaitoja viikonlopun otteluissa. Loukkaantumisten vuoksi sivussa ovat kuitenkin Henri Fomin ja Jesse Häkkinen.

- Edessä kovin mahdollinen paikka, kun vastassa on vieraissa sarjakärki. Toisaalta tämä on meille paras mahdollinen tilanne; joukkue on varmasti nälkäinen mittaamaan omaa tasoaan, Hokki-valmentaja Petri Mattila uskoo.

Lähes konemaisesti esiintyneen jukuripakan kaatamiseksi pelkkä nälkäisyys ei kuitenkaan riitä. Mikkeliläisten viisikkopelaaminen on tällä hetkellä illan vastustajaan verrattuna aivan toista luokkaa.

- Pelin kanssa pitää olla kärsivällinen. Palaset eivät välttämättä loksahda kohdilleen yhtäkkiä. Pitää nähdä pidemmälle kuin yksittäiset pelit, jotta löydetään se punainen lanka, mikä syksyllä oli vahvasti hyppysissä, Mattila linjaa.

K-Vantaa - JYP-Akatemia

Yksi illan mielenkiintoisimmista kohtaamisista mitellään Vantaalla, kun noususta pudotuspeliviivan yläpuolelle taistelevat Kiekko-Vantaa ja JYP-Akatemia. Vain yksi piste erottaa joukkueet toisistaan, joten täysi pistepotti on tällä kertaa entistäkin arvokkaampi tavoiteltava. 

Kotijoukkue lähtee joulukiloja karisuttamaan allaan kolme tappiota. Viimeisin niistä tuli myös arvokkaassa kuuden pisteen kamppailussa SaPKoa vastaan. Päävalmentaja Pekka Kangasalusta myönsikin ottelun jälkeen suorilta käsin lohipaitojen olevan syöksykierteessä. 

K-Vantaa ei ole löytänyt lääkkeitä oman peli-ilmeensä yhtenäistämiseksi jatkuvan pelaajarumban keskellä. Täydellinen kolmen erän paketti on kiertänyt vantaalaisia kaukaa jo pitkään. 

JYP-Akatemia sen sijaan liitää hurmoksessa huolimatta edellisen pelin tappiosta HCK:ta vastaan. Joulukuu on ollut niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin hurrikaanien paras kuukausi. Jukka Ahvenjärven miehistöllä on kuitenkin kova paikka, sillä tuo vire pitäisi säilyttää myös pienen tauon jälkeen. 

Jyväskyläläiset saivat muistutuksen alkukauden suurimmasta ongelmastaan, maalintekopelistä, edellisessä kamppailussa. Joukkue kaipaakin Vantaalla pikaista onnistumista, jotta urakka tällä kertaa helpottuisi. Näin tapahtui nippujen viimeksi kohdatessa Jyväskylässä. Joulukuun avanneessa kamppailussa JYP-Akatemia takoi heti kärkeen viidessä minuutissa kolme osumaa ja ratkaisi väännön itselleen. 

Vantaalaisten maalille SaPKoa vastaan palannut Jani Kautto lienee tällä kertaa kuitenkin toista mieltä. Suomi-Sarjassa kolmen pelin vierailulla käynyt Kautto pelasi tappiopelistä huolimatta loistavan ottelun. Akatemian maalilla aloittanee räväkässä vireessä viime aikoina esiintynyt Sami Rajaniemi.

Jokipojat - KooKoo

Kouvolan KooKoo matkustaa joulutauon jälkeen Joensuuhun Jokipoikien vieraaksi. Kohtaaminen on näiden kahden joukkueen välillä kauden kolmas ja voitot ovat aiemmista kohtaamisista 1-1. Kouvolalaisilla on näissä otteluissa ollut kotietu, mutta tällä kertaa kotietu on Jokipojilla.

Kokoonpanoissa on pienehköjä muutoksia. Espoon Blues nappasi yhden Jokipoikien ykköstykeistä Ilmari Pitkäsen lainalle Espooseen. Jokipoikien hyökkäyksestä ovat sivussa eri syiden vuoksi myös Joona Karevaara, Vitalijs Pavlovs, Juuso Kaijomaa, Jesse Paukku ja Tuomas Huhtanen. Näistä Karevaara, Pitkänen ja Pavlovs keikkuvat joensuulaisten sisäisen pistepörssin kärkikahinoissa, joten menetykset eivät voi olla vaikuttamatta.

KooKoon työsulkupelaaja Tommy Wingels vietti joulun päivät kotimaassaan Yhdysvalloissa, mutta palannee miesvahvuuteen torstaihin mennessä. KooKoon lainapelaajista TPS:n Santtu Huhtalan on vastikään ilmoitettu jatkavan kevääseen asti Kouvolassa.

Kouvolalaisten ykkösveskari Mikko Rämö on hyvässä vireessä. Edellisessä vierasottelussa Kajaanin Hokkia vastaan Rämö piti nollapelin ja pelaa aloittavana maalivahtina myös Joensuussa. Jokipoikien luottovahtina ja todennäköisesti aloittavana kassarina toimii Antti Rautiola.

Sport - HCK

Vaasan Kuparisaaressa kohtaa joulutauon jälkeen varsin mielenkiintoinen ottelupari. Isäntänä toimiva Sport saa vieraakseen pohjalaiseen perjantai-iltaan HCK:n Keravalta. Joukkueet ovat tällä kaudella kohdanneet jo kolmasti, ensin lokakuussa Vaasassa, sen jälkeen kahdesti Keravalla lyhyen ajan sisään marraskuun lopussa ja joulukuun alussa.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen Vaasan kohautti lievästi koko Mestistä seuraavan jääkiekkoyleisön. HCK tuli otteluun hyvin valmistautuneena ja yllätti hieman takki auki kaukaloon marssineen isäntänsä täydellisesti. HCK kiisi pelin ensimmäisen puolikkaan aikana reiluun 0-5-johtoon, kruunaten kotkapaitoja kohdanneen alkunöyrrytyksen Mika Mörskyn upealla ilmaveivillä. Sitten rutinoituneet pohjalaiset isännät heräsivät ja vierailla ote tiukkeni mailasta, mutta peli päättyi kuitenkin HCK:n niukkaan 4-5 voittoon.

Seuraavat kohtaamiset Keravalla ovat olleet hyvin tasaisia. Ensimmäisen HCK:n isännöimän pelin vei nimiinsä tuolloin hyvässä nosteessa ollut kotijoukkue voittomaalikisan jälkeen. Toisen kohtaamisen Keravalla vei taasen nimiinsä vierailija Sport lähinnä upean ensimmäisen erän ansioista, jonka se vei nimiinsä 0-4. Sen jälkeen vaasalaiset antoivat ohjat kotijoukkueelle, joka ei selkeästä ottelun hallinnasta huolimatta osannut hyödyntää lukuisia tekopaikkojaan.

Kotkapaidoilla on ollut havaittavissa myös pienimuotoinen maalivahtiongelma, kun kumpikaan veräjänvartijoista ei ole onnistunut vakuuttamaan ykkösveskarin aseman arvoisesti. Joni Puurulan jättämän aukon täyttäminen on osoittautunut oletettua hankalammaksi sekä Jonathan Iilahdelle että Jarno Laitiselle. Molempien otteet ovat ailahdelleet aivan liikaa, että joukkue voisi siltä osin nojata menestymistä kumpaankaan. Perjantaina tolppien välissä on aloitusvuorossa Iilahti.

Lisäksi vaasalaisilla on hieman rasitteenaan sairaslista, joka on vieläkin pituudeltaan kohtuullisen mittava, vaikkakin osasto alkaa jo olemaan tyhjenemään päin. Kaksi ottelua ennen joulutaukoa toipilaista paluun kentälle teki hyökkääjä Tommi Laine, joka teki maalin molemmissa peleissä. Tämän illan kokoonpanoon palaavat sormivammastaan toipunut sentteri Toni Jalo, aivotärähdyksestä ja lievästä aivovammasta kuntoutunut hyökkääjä Samuli Virkkunen, jalkansa parannellut hyökkääjä Kim Nabb sekä nivusvammasta toipunut puolustajaJoonas Liimatainen.

- Kymmenestä sairastupalaisesta neljä palaa, eli kutakuinkin kolmasosa. Kyllä sillä on iso merkitys, sanoo Sportin päävalmentaja Pasi Räsänen Pohjalaisessa.

Samaa rasitetta loukkaantumisten muodossa on myös HCK:lla, joka sekään ei pääse otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Keravalaisilta puuttuvat kokoonpanosta varmuudella kolmen ottelun pelikieltoa kärsivä Micke Åsten, nivusvammainen Niko Piiparinen ja lonkkavaivainen Mikael Salmivirta. Piiparinen on poissa kuvioista nelisen viikkoa ja Salmivirta palannee tammikuun alkupuolella. 

HIFK:sta keravalaiset saavat apuja puolustukseen Juuso Salmen ja hyökkäykseen Toni Leinosen. Leinosen laina ei varsinaisesti tuo apuja joukkueen pahimpaan puutteeseen, sentteripulaan, joten se lienee yhä pieni Akilleen kantapää vierasjoukkueelle. Yllätyksettömin osuus HCK:lla on maalivahtiosasto, tolppien välissä aloittaa Sport-kannattajillekin hyvin tuttu mies Aaro Peltonen, joka viime pelissä vertynyt huippusuorituksiin ja pelilliset otteet ovat varmentuneet kauden edetessä pidemmälle.

HCK:n valmentaja Sami Ranta kommentoi illan peliä seuraavasti:

- Ei tässä ole mitään ihmeellistä tai uutta tapahtunut. Hieman huolestuttaa keskushyökkääjä tilanne. Jokaisen pelin voittamista ja jokaista pistettä lähdemme metsästämään tosissamme. Tasaisuutta ja uskallusta pelata paineen alla pitää löytyä laajalta rintamalta sekä tietynlaista vastuuta jokaiselta yksilöltä.

LeKi - Peliitat

Joulutauolta palaavat myös Lempäälän Kisa ja Peliitat, jotka ovat sarjassa tasapistein sijoilla seitsemän ja kahdeksan. Kamppailu on tärkeä ajatellen jopa runkosarjan lopullisia sijoituksia.

LeKin hyvät otteet kääntyivät hienoiseen alamäkeen ennen joulutaukoa, kun kotikaukalosta täydet pinnat kävivät hakemassa Jokipojat ja Sport. Peliitat puolestaan pääsi kinkunsyöntiin makeimmalla mahdollisella tavalla, kun se kaatoi TUTOn.
 
Peliitoilla vierasottelut ovat koko kauden olleet hyvin hankalia, sillä 13 vierasottelusta on irronnut vain samainen määrä pinnoja. Kotijoukkue saa illan otteluun mieluisan lainapelaajan, kun alle 20-vuotiaiden MM-kisoista pudonnut Henrik Haapala liittyy saukkopaitojen vahvuuteen.
 
Peliittojen riveistä puuttuvat ainakin Ufassa nuorten MM-kisoissa olevat valmentaja Petri Karjalainen ja hyökkääjä Ville Järveläinen

» Lähetä palautetta toimitukselle