Toisen putki katkeaa Talvisalossa – Mestiksessä viiden mittelön kierros

MESTIS / Ennakko
Matt Nickerson palaa kaukaloon kärsittyään pelikieltonsa.
Kuva © Matti Lindholm - matti.lindholm@jatkoaika.com
Mestiksen tiivis peliviikko huipentuu lauantaina viiden ottelun kierrokseen. KooKoo matkaa Jatkoajan kierroksen pääottelussa Savonlinnan pässilauman, SaPKon, vieraaksi taistelemaan tärkeistä sarjapisteistä runkosarjan lähentyessä loppuaan.

Lauantai-iltana Savonlinnan Talvisalossa katkeaa joko kotijoukkue SaPKon tai vierailija KooKoon voittoputki. Molemmilla on plakkarissa kolme peräkkäistä voittoa, mutta vain toinen voi venyttää voittokululle jatkoa.

Jatko olisi molemmille tärkeä, sillä SaPKo tarvitsee kipeästi pisteitä pitääkseen unelmansa pudotuspeleistä elossa ja KooKoo puolestaan kamppailee tiukasti pudotuspelien kotiedusta.

SaPKo on viime peleissä kuronut eroa kiinni pahimpiin kilpailijoihinsa K-Vantaaseen sekä JYP-Akatemiaan saalistamalla kolmesta viime ottelusta kahdeksan yhdeksästä tarjolla olleesta pisteestä. Yhden pinnan verotti Hokki, jonka pässilauma kaatoi edellisessä ottelussa tiukan ja niukkamaalisen kamppailun jälkeen vasta voittomaalikilpailussa 0-1.

Kouvolalaisjoukkue KooKoo seilaa siis sekin kolmen ottelun voittoputkessa raapimalla pisteet niin sarjan ykkös- ja kakkosjoukkueilta, TUTOlta sekä Jukureilta ja viimeiseksi perjantaina myös JYP-Akatemialta.

 SaPKo on tällä hetkellä runkosarjassa sijalla 11, tasapisteissä K-Vantaan ja JYP-Akatemian kanssa ja pudotuspeliviivakin häämöttää vain kahden pisteen päässä. Kouvolalaiset majailevat puolestaan viidennellä sijalla, mutta joukkue on pelannut pari ottelua muita kärkiporukoita vähemmän.

Oman pään ehdoilla

Molempien joukkueiden orastavissa voittoputkissa avainasemassa on ollut tiivis puolustuspelaaminen ja maalivahtipeli. KooKoo on päästänyt kolmessa viime ottelussa keskimäärin yhden takaiskun. SaPKo pistää vielä paremmaksi, sillä joukkue on viimeiseen rapiaan 130 minuuttiin päästänyt vain yhden osuman.

Se, kumpi pystyy pitämään pakettinsa edelleen tiiviillä tasolla on vahvoilla. Maalijuhlia ei välttämättä kannata näiden joukkueiden kohtaamiselta odottaa.

SaPKon ja KooKoon tämän kauden keskinäiset pelit ovat olleet todella tiukkoja ja saman trendin voi olettaa jatkuvan myös lauantaina. SaPKo haki Kouvolasta pisteet joulukuun alun kamppailusta maalein 1-3, mutta KooKoo on voittanut kaksi muuta peliä. Ensin kouvolalaiset raapivat 2-1-voiton syyskuun lopulla kotikentällään ja toinen voitto tuli Savonlinnasta NHL-mies Tommy Wingelsin ratkaistua ottelun jatkoajalla.

KooKoon kokoonpanosta on varmuudella pois polvileikkauksesta toipuva Julius Nyqvist, aivotärähdystä poteva Tomi-Pekka Tuomisto sekä Bluesiin täksi viikonlopuksi lainattu Mikko Alikoski. Pitkittyneestä kuumeesta kärsineen Miihkali Tepon pelaaminen on epävarmaa ja epätodennäköistä, sillä mies oli sivussa vielä perjantaina. Matt Nickerson on kärsinyt kolmen ottelun pelikieltonsa ja palaa askiin.

Savonlinnaan matkustaa toista peliä mustaoransseissa pelaava testipelaaja Tomi Peltonen sekä tällä erää viimeisen pelinsä kouvolalaisjoukkueessa pelaava Joonas Valkonen. Maalissa aloittanee Mikko Rämö, kun kakkosmaalivahti Kristian Järvinen pelasi perjantaina JYP-Akatemiaa vastaan.

SaPKon loukkaantumistilanne on jos ei todella, niin ainakin melko hyvä, sillä vain puolustaja Lasse Lappalainen on sairastuvalla loukkaantumisen vuoksi. SaPKo-paidassa puolestaan debytoi HCK:sta Savonlinnaan siirtynyt Mika Mörsky. Pässipaitojen maalilla jatkanee hyviä otteita viime aikoina esittänyt Antti Leskinen.

 

Kierroksen muut ottelut:

Jokipojat – TUTO

Lauantaina Joensuussa kohtaavat kärkisijoilla sinnittelevä TUTO ja kuudennella sijalla viihtyvä Jokipojat. Joukkueet ovat kohdanneet kuluvan kauden aikana kolme kertaa, joista Jokipojat on vienyt nimiinsä kaksi kohtaamista. Viimeisin kohtaaminen meni kuitenkin TUTOn nimiin Kupittaalla, kun isännät onnistuivat kaatamaan joensuulaiset numeroin 4-1. Nähtäväksi jää pitääkö TUTOn kovat otteet myös lauantaina.

Jokipoikien perjantai-ilta päättyi tappioon Vaasassa, kun isännät voittivat jatkoajalla lukemin 3-2. Pudotuspelien lähestyessä yksikin piste on kuitenkin plussaa. Samoin TUTO kärsi perjantaina tappion vieraissa, kun Hokki piti kolme pistettä Kajaanissa. TUTOlla on edessä pakkovoitto joensuulaisista, jos se mielii ottaa etumatkaa tasoihin nousseesta Hokista.

Jokipoikien peli on viime aikoina ollut tukkoista ja joensuulaisten pelistä on puuttunut terävyyttä. Puolustuksessa esiintyy myös aika ajoin puutteita. Täysi pistepotti olisi tarpeen myös Jokipojille, sillä Peliitat on seitsemännellä sijalla vain kolmen pisteen päässä joensuulaisista.

Sarjataulukon kärjessä pitkään viihtynyt TUTO on puolestaan alkanut osoittaa väsymyksen merkkejä. Ennen peliä alusta loppuun hallinnut TUTO on viime peleissään turvautunut täysin loppukireihin, jotka eivät kuitenkaan ole kantaneet voittoon saakka.

TUTOn kokoonpano pysynee samana myös lauantain ottelussa. Jokipojilta puolestaan sairastuvalla ovat Juuso Kaijomaa ja Joona Manninen. Bluesiin siirtynyttä Ilmari Pitkästä tuuraa Matti Järvinen.

Peliitat – HCK

Mestiksen sarjataulukon jumbosijaa ylläpitävä HCK lähtee haastamaan tiukasti pudotuspelitaistelussa mukana olevan Heinolan Peliitat. Keravalaiset sen sijaan tarvitsevat kipeästi pisteitä välttääkseen putoamiskarsinnat.

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa kuluvalla kaudella kaksi kertaa. Ensimmäisen kohtaamisen Keravalla HCK vei lukemin 6-3. Toisessa ottelussa lokakuussa Peliitat ottivat kotonaan 5-2 voiton.

Perjantaina heinolalaiset voittivat K-Vantaan lukemin 5-3. Peliitat johti peliä vielä loppuhetkillä 5-1, mutta K-Vantaa teki viimeisellä minuutilla kaksi osumaa. Muutenkin Peliitat ovat olleet viime peleissä hyvässä vireessä. Voittoja on tullut vuoden 2013 aikana neljä kappaletta kuudesta pelistä.

HCK:n kaksi edellistä peliä ovat olleet sarjan kärkikaksikkoa vastaan. Keskiviikkona joukkue haki 3-4 vierasvoiton Turusta. Perjantaina joukkue hävisi niukasti kotonaan sarjakärki Jukureille 2-3 jatkoajalla. Erityisesti puolustaja Tero Konttinen on ollut kovassa vireessä keräten yhteensä kuusi syöttömerkintää kyseisissä peleissä.

– Helvetin tyytyväinen olen kokonaisuuteen ja jätkien tekemisen tasoon. Tästä on hyvä lähteä huomiseen peliin. Samanlainen ilme kun säilytetään huomenna Heinolassa, niin hyvä siitä tulee, HCK-luotsi Sami Ranta kommentoi Peliitat-ottelua perjantaina.

Koonpanoihin tuskin tulee hirveästi muutoksia perättäisten pelipäivien johdosta. HCK:n sairastuvalla on ollut jo pidempään Mikael Salmivirta, Tommi Ranta ja Ville Parkkulainen. Myös flunssasta tällä viikolla kärsinyt Timo Kuuluvainen tuskin löytyy kokoonpanosta. HCK:n maalilla jatkanee Aaro Peltonen.

Peliitoilta pois pitkäaikaisloukkaantuneet Pekka Saittakari ja Roland Hofer. Olkapäänsä keskiviikkona Jokipoikia vastaan loukannut Ville-Veikko Väkeväinen on suurella todennäköisyydellä pois myös lauantain pelistä. Maalilla jatkanee Joonas Kuusela.

Kiekko-Vantaa - Sport

Vantaalla lauantai-iltana vastakkain asettuu voittoputkessa liitelevä Sport sekä kotonaan perjantaina peliitoille hävinnyt K-vantaa. Sport on vakiinnuttamassa paikkaa kolmen joukossa ja Kiekko-Vantaa taistelee vielä tiukasti pudotuspeli paikasta.

Sport on pelannut viimeaikoina vakuuttavasti ja ei ole syytä, etteikö lento jatkuisi myös Vantaalla. Viimeisimpänä Sport kaatoi Jokipojat kotonaan perjantaina lukemin 3-2. Kiekko-Vantaalla vastaavasti ei ole kulkenut yhtä kirkkaasti ja viimeisestä viidestä pelistä on tullut kaksi voittoa, joista toinen jatkoajalla. Perjantaina vantaalaiset hävisivät kotonaan nousussa liitäville Peliitoille 3-5.

Kauden keskinäiset kohtaamiset ovat vantaalaisten hyväksi 2-1. Viime vierailullaan Vantalle Sport hävisi kotijoukkueelle rumasti 6-2. Ilmassa saattaa olla siis jonkinlaista revanssin makua.

Ryöstöretkelleen Sport lähtee ainakin ilman perjantaina loukkaantunutta Petri Mereä. Muuten kokoonpano pysynee kutakuinkin samana kuin perjantainakin.

Luvassa varmasti vauhdikas lauantai-ilta Vantaalla. Isoista pisteitä taistellaan ja molemmat tarvitsevat niitä ehdottomasti. Sport on tällä kaudella ollut vahva vierasjoukkue ja vantaalaisilla on kova työ tehtävänään, mikäli mielivät kolmen pisteen voittoon kotonaan.

LeKi-Jukurit

Niukasti pudotuspeliviivan yläpuolella majapaikkaansa pitävä LeKi kohtaa lauantaina viime aikoina ailahtelevasti pelanneen Mikkelin Jukurit.

Joukkueet ovat tällä kaudella kohdanneet aiemmin kolme kertaa. Jukurit on poistunut näistä otteluista voittajana kahdesti. Odotettavissa on ennakkoon yksi kauden tasaisimmista otteluista joukkueiden välillä.

Suvereenisti syksyä hallinnut Jukurit on viime aikoina painineet maalinteko-ongelman kanssa. Viimeisessä neljässä ottelussa kiekko on löytänyt maaliin ainoastaan viisi kertaa. Vaikeuksista huolimatta valoa nähtiin perjantaina tunnelin päässä, kun Jukurit katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa HCK:n kustannuksella lukemin 3-2.

LeKin edellinen kohtaaminen päättyi harmittavaan jatkoaikatappioon Kiekko-Vantaalle numeroin 4-3. Uutta ihmeteltävää on lempääläisyleisöllekin lauantaina luvassa kun HCK:sta LeKiin siirtynyt hyökkääjä Joni Häppölä tekee debyyttinsä joukkueen riveissä.

Vierasjoukkue Jukurit pääsee lähtemään otteluun ilman loukkaantumisia. Perjantaina lepovuorossa ollut hyökkääjä Jesse Rohtla tekee suurella todennäköisyydellä paluun kokoonpanoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle