Myrskyn jälkeen

MESTIS / Ennakko
…on poutasää, laulaa Suomi-ääni Kari Tapio. Kummalle aurinko paistaa, kun kaksi edelliskierroksella hävinnyttä joukkuetta kohtaavat? Jukurit kärsi kirvelevän tappion Kuopiossa, vaikka ottelua hallitsikin. Salamat oli tv-kameroiden edessä todella kovassa pyörityksessä, mutta maalivahti Tervon torjunnat pitivät numerot siedettävänä.

Joukkueiden aikaisemmat kohtaamiset ovat olleet tasaisia. Salamat korjasi voiton, kun joukkueet pelasivat vastakkain edellisen kerran juuri ennen joulutaukoa. Tuosta ottelusta asetelmat eivät juuri ole muuttuneet, ainoastaan muutamia pelaajia on joukkueissa vaihtunut. Aikaisemmat kaksi peliä voitti puolestaan Jukurit.

Mutta missä ovat maalintekijät?

Jukureiden tehottomuus huipentui torstain KalPa-tappioon. KalPan puolustus ja Pasi Kuivalainen tylsyttivät Jukureiden hyökkäyksen täysin. Olli Sipiläinen oli ainoa, kuka maalintekoon Niiralan illassa pystyi. Risto Dufva ei kuitenkaan tappiosta ole huolestunut:

- Ei syytä huoleen, sillä peli oli hyvä. Kaksi erää pystyttiin pelaamaan hyvää vieraskiekkoa, mutta kolmannen erän jäähyt osuivat huonosti ja sotkivat peliä. Ja eihän tässä huonosti ole mennyt, kun kärjessä ollaan, pohti Dufva mennyttä.

Maalintekijöille on edelleen tilausta Mikkelissä. Aku Joki-Erkkilän loukkaantuminen osui huonoon saumaan, sillä kalajokelainen oli juuri löytänyt maalijyvän. Tomi Lindfors on ollut kuin varjo alkukauteen verrattuna. Jukurit on onnistunut luomaan tilanteita, mutta kiekko ei maaliin ole mennyt. Tätä samaa asiaa on mikkeliläisten kohdalla pohdiskeltu pitkin kautta, ongelma on polttava, mutta mitään taikatemppuja ei ole tehtävissä.

Puolustuksessa on sekä hyviä että huonoja uutisia. Varmaotteisesti pelanneen Ilkka Kallioisen Kuopiossa saama tälli osoittautui sen verran pahaksi, että vamma vaatii parin viikon levon. Kallioisen puuttumisen myötä Jukureiden puolustus kaventuu entisestään, sillä Tuomaisen sairasloman jatkuessa oman pään pelaaminen onkin yht’äkkiä kiekollista peliä suurempi huolenaihe. Hyrkäs ja Timonen palasivat maanantain harhailun jälkeen raiteilleen ja Kuopiossa peli sujui hyvin. Pelaavaa maalivahtia ei Jukureiden tapaan julkaistu, eikä sitä viime peleistä johtuen kannata lähteä veikkaamaan.

Salamat pisteiden tarpeessa

Joulutauon aikaan kirkkonummelainen sarjanousija keikkui runkosarjassa neljäntenä. Vuosi 2004 ei ole Salamoille menestystä tarjonnut, sillä joukkue on rapsahtanut sarjataulukossa

kahdeksanneksi. Yksi osasyy joukkueen laskusuhdanteeseen on maalivahtitilanne. Jan Lundellin lähdettyä Salamat haki pitkään uutta ykkösvahtia, kunnes avuksi saapui mies Jyväskylästä, Tommi Tervo. Ässissä käynyt lupaava vahti jäi ilman peliaikaa Langkow’n palattua, joten siirto oli ajankohtainen. Torstaisen loisto-ottelun myötä Tervo pelannee maalissa myös Mikkelissä.

Salamoiden hyökkäyskalustosta löytyy yllättävän paljon taitoa. Karo Koivunen on hienoisesta hyytymisestään huolimatta edelleen tehopörssin ykkönen; tilastoissa on peräti 33 syöttöpistettä. Koivusen tähdittämä ykkösvitja onkin avainasemassa Salamoiden yrityksessä hakea pisteitä Kalevankankaalta. Yksi valttikortti Salamoilta on vielä käyttämättä, sillä Ahmoista hankittu Tuomas Tikkanen ei ole vielä pisteillä juhlinut. Ahmoissa 31 ottelussa yhtä monta pistettä merkkauttanut Tikkanen on kyvykäs pelaaja, joten on vain ajan kysymys, koska peli alkaa kulkea uusissa ympyröissä. Ehkä jo nyt?

Salamapuolustus ei ole aina parhaalla mahdollisella tavalla onnistunut. Pakistosta löytyy kuitenkin hyviä pelimiehiä moneen rooliin. Villet Uusitalo ja Vuorisaari ovat kunnostautuneet maalinteossakin, Uusitalo on juhlinut 11 kertaa ja Vuorisaari on polttanut punalamppua seitsemästi. Vuorisaari onkin yhdessä Antti Tevasen kanssa eniten seuralle maaleja tehnyt pelaaja, sillä Tikkanen viimeisteli 14 osumaansa ahmapaidassa. Hermes vei Salamoita ajoittain pahasti, joten jos Jukureiden luistin liikkuu tutun liukkaasti, voi Tervolla olla edessään jälleen hikinen ilta.

Kotivoiton paikka

Molemmille joukkueille pisteet ovat todella tarpeen. Runkosarjan voittokamppailu sai aivan uuden suunnan KalPan voiton myötä, joten Jukureille ei erityisesti kotihallissa saa pistemenetyksiä tulla. Kolme jäljellä olevaa kotiottelua sarvipäiden olisi ehdottomasti voitettava. Kuopion tappio kismittää niin kannattajia kuin joukkuettakin, joten kotijoukkueelta luulisi asennetta löytyvän. Huolellisempi pelaaminen maalipaikoissa ja puolustuksessa ei olisi pahitteeksi.

Salamoiden toiveet lepäävät maalivahtipelissä. Jos Tervo onnistuu löytämään saman torjuntavireen, kuin torstain tv-ottelussa, eivät jukurihyökkääjien olot ainakaan helpotu. Avausmaali on tärkeä, minkä Salamoiden edellinen Mikkelin-vierailu osoitti. Salamoiden otettua ottelun johdon Jukureiden peli oli melko väkinäistä.

Jukurit on selvä ennakkosuosikki. Kalevankangas on ollut tälläkin kaudella vaikea paikka hakea pisteitä ja Jukureiden materiaali on pykälää Salamoita parempi. Isäntäjoukkueen voitto voi karata tehottomuuteen, sillä edellisessä kotiottelussaan joukkue tehtaili kuusi osumaa lähinnä Haukkojen leväperäisen puolustuspelin ansiosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle