Jukurit vaikeuksien kautta voittoon

Jukurit ja Salamat järjestivät lauantai-illan kunniaksi varsin hyvätasoisen ottelun. Ensimmäinen erä meni hienoisesti Salamoiden hallinnassa, mutta toisessa erässä Jukurit loi valtavan määrän tilanteita Simo Vehviläisen maalille. Tasoitusmaalin jälkeen Salamat ei enää isäntiä kyennyt pysäyttämään, joten Jukurit otti voiton numeroin 4-1 (0-1, 2-0, 2-0).

Ennakkoarvioista poiketen Salamat asetti tolppien väliin Simo Vehviläisen, joka osoittautuikin varsin hyväksi maalivahdiksi. Jukurit oli vaihtanut puolestaan Vuorion torjuntatehtäviin. Oman lisänsä otteluun toi paikalle saapunut pieni, mutta varsin äänekäs Salamoiden kannattajajoukko.

Avauserä Salamoille

Ottelun alusta odotettiin Jukureiden rynnistystä ja vahvasti isännät aloittivatkin. Ensimmäinen vaarallisempi tilanne siunaantui Tero Koposelle, joka toi kiekon maalin kulmalle. Kiekko jäi kuitenkin ruuhkaan ja kun Antti Laaksokaan ei hetkeä myöhemmin onnistunut, selvisi Salamat alkuhetkien tilanteista ilman takaiskua.

Vierailija Salamat tuli avauserään hyvin. Alun jälkeen joukkue sai hyvän otteen pelistä ja piti hieman yllättäenkin jukuripuolustusta ahtaalla. Ville Vuorisaari säikytti kotikatsomoa kilauttamalla tolppaa rystylaukauksellaan. Mikko Kaukokari osoitti vaarallisuutensa kahdella hyvällä yrityksellään, mutta molemmat kesti Vuorio. Jukurihyökkäykset puolestaan pysähtyivät jo keskialueelle.

Erän puolenvälin jälkeen Jukureillekin siunaantui muutama tilanne kokeilla Vehviläisen valppautta Teemu Väisäsen jäähyn aikana. Tero Koposen ketju vahvistettuna Mikko Hakkaraisella rakensi muutaman hyvän tilanteen, mutta Vehviläinen oli vahvempi. Hakkarainen ampui tulisesti siniviivalta, mutta Vehviläinen torjui kiekon eteensä. Paluukiekko ajautui toiselle laidalle Markku Erholtzille, jonka laukaus puolestaan pysähtyi salamavahdin hanskaan.

Olli Sipiläisen epäonnistuttua läpiajosta sai Salamat vahvan mylläkän. Tilanteita Mikael Vuorion maalille kertyi useampia, vaarallisimmillaan kiekko kolahti jälleen tolppaan. Lopulta Jarkko Kososen käsi nousi pystyyn. Kun peli katkesi, tuomioksi paljastuikin rangaistuslaukaus mailanheiton seurauksena. Kukaan ei oikein huomannut, missä vaiheessa jukuripelaaja olisi mailansa heittänyt, mutta Simo Romo asettui ampumaan rangaistuslaukausta. Romo ei erehtynyt vaan sijoitti salamakannattajien riemuksi kiekon maalin yläpesään.

Molemmilla joukkueilla oli vielä erän lopulla tilaisuuksia lisämaaleihin, mutta maalivahtien ja ohilaukausten myötä erätauolle siirryttiin Salamoiden johtaessa. Tilanne ei ollut vääryys pelitapahtumiin nähden, mutta maalin syntytapa oli kyseenalainen. Jukurit ei saanut peliään kulkemaan avauserässä:

- Ehkä se oli vielä KalPa-ottelun jälkimainingeissa, peli ei oikein lähtenyt. Ensimmäinen erä oli meiltä heikohko, totesi Dufva ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Ottelun suunta kääntyi

Salamat oli erän alussa hyvin mukana siirtäen pelin painopisteen hetkeksi isäntien alueelle. Jukureiden sekava alku huipentui käsittämättömään mokaan, sillä kesken hyökkäyksen linjatuomari joutui katkaisemaan ottelun väärän vaihdon seurauksena. Salamat sai ylivoimakuvionsa hyvin kuntoon, mutta ratkaisuyritykset jäivät vaillinaisiksi. Ottelu jatkui sekavana myös jäähyn jälkeen.

Kun peliin oli löytynyt taas jonkinlainen juoni, Lasse Kanerva onnistui sytyttämään Jukurit hurjaan takaa-ajoon. Kanerva pelasi vahvan vaihdon laukoen kolmesti kohti Vehviläisen vartioimaa maalia. Salamat oli todella pahassa liemessä Jukureiden lisätessä vauhtiaan. Simo Vehviläinen kunnostautui kuitenkin ehtimällä kiekon eteen kerta toisensa jälkeen. Pienikokoinen vahti pystyi estämään niin Petri Lehtosen kuin Olli Sipiläisenkin lähentelyt aivan avopaikoista. Lopulta Perttu Kopola oli pakotettu turvautumaan sääntöjenvastaisiin otteisiin.

Ylivoimalla Jukurit ei kuitenkaan maalinteossa onnistunut. Ville Hyrkäs nousi hyvin maalin eteen, mutta hyvin lähtenyt laukaus napsahti Vehviläisen silmikkoon. Pienen heikon hetken jälkeen maalivahti oli valmis jatkamaan peliään ja onnistui estämään puolustuksen tukemana loputkin yritykset. Tilanteita syntyi vielä jäähyn päättymisenkin jälkeen, mutta Antti Laakson laukaus ja Tomi Lindforsin nousu laidasta pysähtyivät Vehviläisen torjuntoihin.

Salamatkin sai tilanten, kun Tuomas Tikkanen pääsi puolittain karkuun laidasta. Mikael Vuorio torjui Tikkasen laukauksen ilman suurempia ongelmia. Yksittäisen ”vahingon” jälkeen Jukurit jatkoi tasoitusmaalin hakemista. Antti Laakson röyhkeä nousu päättyi maalin siirtymiseen ja hetkeä myöhemmin kiekko lirui ruuhkasta aavistuksen verran maalin ohitse.

Jukureiden tasoitusosuma syntyi pian edellisten tilanteiden jälkeen melkoisella onnenkantamoisella. Jani Väänäsen puolihuolimaton laukaus näytti menevän maalin ohi, mutta Simo Vehviläisen onnistui kääntää kiekon suunta mailallaan aivan maalin kattoon. Kiekko näytti käyneen vain yläputkessa, mutta koska kukaan ei tilannetta protestoinut, peli jatkui tasalukemista.

Maalista lisäpuhtia saanut Jukurit onnistui siirtymään vielä johtoonkin. Lasse Kanervan töhrittyä avopaikan maalin edestä ja Salamoiden Immo Suutarisen hyvän tilanteen jälkeen Jukurit piti jälleen peliä Salamoiden alueella. Puolustaja torppasi Jukureiden pelaajan rumasti nurin maalin takana, mutta peli jatkui ilman rangaistusta. Antti Laakso sai lopulta ujutettua kiekon maalinedustalle, jonne ensimmäisenä ehtinyt Lasse Kanerva sijoitti kiekon varmasti ohi jäissä olleen Vehviläisen.

Jukuripuolustus oli vielä erän lopulla sekaisin, mutta vapaastakaan tilanteesta ei Salamat onnistunut ottelua tasoittamaan. Simo Vehviläisen 16 torjuntaa Mikael Vuorion viittä vastaan kertovat kaiken, mitä toisessa erässä tapahtui; Jukurit vei peliä miten tahtoi Salamoiden jäädessä täysin statistin rooliin.

- Toisessa erässä saatiin paine toiseen päätyyn ja ensimmäinen maali aukaisi peliä, kuvasi Dufva joukkueensa täyskäännöstä.

- Pystyttiin jotenkin rimpuilemaan puoleenväliin asti, myönsi puolestaan Salama-luotsi Matti Hagman.

Petri Lehtosen maali ratkaisi ottelun

Kolmas erä alkoi Salamoiden hallinnalla. Sami Terimo ja Tuomas Tikkanen kävivät vuorollaan toteamassa Vuorion olevan mies paikallaan. Tikkasen laukaus oli vaarallinen, mutta kiekko pomppi ruuhkan kautta maalin ohi Vuorion seuratessa sitä katseellaan. Myös Kai Öhbergin laukaus suoraan Matti Tevasen syötöstä meni leveäksi.

Ajassa 44.46 punalamppu syttyi, mutta Salamoiden kannalta väärässä päässä. Petri Lehtonen sai Lasse Kanervalta hyvän syötön ja onnistui sijoittamaan kiekon Simo Vehviläisen längistä maaliin. Osuma muodostui lopulta ottelun ratkaisuksi, sillä vierailijan pelistä oli paras terä jo kadonnut.

Jukurit passivoitui hieman johtoaseman kasvettua, mutta Salamat ei enää pystynyt kunnon kiriä luomaan. Pian maalin jälkeen Markku Erholtz joutui koukkimaan kirkkonummelaispelaajan kumoon. Ylivoimalla parhaasta kirkkonummelaissuorituksesta vastasi rytmikkäästi kannustanut fanijoukko, sillä kentällä Jukurit onnistui alivoimapelissään loistavasti.

Erän puolenvälin tietämissä Salamoiden Ari Katavisto käytti jukuripuolustuksen lepsuilun hyväkseen ja eteni hyvään laukaisutilanteeseen. Etukulmassa näytti olevan tilaa, mutta laukaus meni tolpan väärälle puolelle.

Ottelun kääntyessä kohti loppuaan iski Jukurit lopullisen niitin. Täydellisen aloitusvoiton jälkeen kiekko siirrettiin Matti Kuusistolle, jonka laukauksen Lasse Kanerva ohjasi tarkasti maalin alakulmaan.

Kanervan osuman jälkeen ottelutapahtumat jäivät muutamaan rangaistukseen. Esa Hämäläisen estämisjäähyn aikana Salamoille tarjoutui vielä mahdollisuus kavennusmaaliin, mutta huolimattomuus ja sooloilu pilasivat pelin. Jukurit onnistui töhrimään muutaman ylivoimahyökkäyksen.

Vain 15 sekuntia ennen loppua homma meni täysin hulinaksi. Immo Suutarinen sai kaksiminuuttisen melko mitättömän näköisestä tilanteesta. Samassa Pasi Reunanen poltti proppunsa täysin ja hiersi itselleen pelirangaistuksen käytöksestä. Matkalla kohti suihkua Reunanen kävi vielä haastamassa riitaa Jukureiden vaihtoaition edessä seisoskelleen pelaajan kanssa. Vihamielisten huutojen ja linjatuomarin saattelemalla äkämystynyt ex-ahma meni lopulta pukukoppiin ja loppusekunnit saatiin pelattua pois.

Jukureille ansaittu voitto

Ottelun lopputulos oli selvä. Numerot olisivat voineet olla suuremmatkin, mutta Salamoiden maalissa Simo Vehviläinen taisteli urhoollisesti joukkueensa puolesta. Ironista kyllä, ainoa nuorelle vahdille sattunut virhe tasoitti ja käänsi ottelun. Karo Koivunen osoitti, miksi hän on Mestiksen pistepörssissä toisena. Salamat pelasi myös fyysisesti esittäen muutaman komean taklauksen, mutta ottelun ratkaisuksi muodostui luisteluvauhti, missä isännät olivat kirjaimellisesti potkun edellä.

- Jukureiden liike oli paljon kovempi, ei päästy omalta alueelta pois. Hankala siinä on rakentaa peliä, kommentoi Matti Hagman Salamoiden peliesitystä.

- Olen tyytyväinen kahden erän suoritukseen, sanoi Dufva lopuksi.

Jukurit joutui pelaamaan ilman Ilkka Kallioista, mikä näkyi jonkun verran oman pään pelissä. Puolustus oli ajoittain hieman hakoteillä, mutta Haukat-ottelun kaltaisia lapsuksia ei tällä kertaa nähty. Maalivahti Vuorio pelasi hyvän ottelun, vaikka rangaistuslaukauksesta maali syntyikin. Hyökkäyksessä Petri Lehtosen ketju oli liekeissä järjestäen kolme osumaa.

Taistelu jatkuu molempien osalta torstaina. Jukureiden vieraaksi Kalevankankaalle saapuu mikkeliläisille mieluisa vastustaja: Kiekko-Vantaa. Salamat jatkaa pelejään torstaina tärkeällä vierasottelulla Järvenpään Haukkoja vastaan.