ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

D-Kiekko juhlii nousua Mestikseen

MESTIS / Raportti
Urheilu näytti parhaat ja katkerimmat puolensa tiistai-iltana Kirkkonummella. Viimeisestä Mestis-paikasta taisteltiin aina uusintaottelun jatkoerään asti. Kapteeni Pirkka Lahtisen yksilösuoritus ajassa 66.34 aloitti kamppailussa niskan päällä olleen D-Kiekon voitonjuhlat. Salamoiden tällä erää viimeisen Mestis-ottelun tulokseksi kirjattiin 3-4 (0-0, 2-1, 1-2, 0-1).

Voittomaalintekijä Pirkka Lahtinen taisteli kiekon itselleen maalin takana, väänsi itsensä etukulmalle ja laukoi kiekon yläkulmasta sisään. Samalla hetkellä, kun kiekko upposi maaliin, D-Kiekko nousi Mestikseen kuuden vuoden korpivaelluksen jälkeen ja Salamoiden viisi kautta kestänyt Mestis-taival päättyi.

kuvakooste

Urheilun suurta draamaa etsimen takaa
[lue lisää]

- Huikea yksilösuoritus kaverilta, joka oli ajanut Leviltä Kittilästä Ouluun autolla ja lentänyt sieltä Helsinkiin tullakseen pelaamaan. Lahtinen meni maanantaiaamuna sinne viettämään lomaa, kun ei ollut tarkoitus enää sunnuntain jälkeen pelata, D-Kiekon nousuun luotsannut Jukka Ahvenjärvi valotti hauskaa tarinaa sankarin taustalla.

Kahdesti maalintekoon pystynyt Lahtisen ketju oli muutenkin kokonaisuutena kaukalon paras. Etenkin avauserässä ketjun vauhdikas ja taitava peli tuntui lähes pysäyttämättömältä, vaikka tulosta ei vielä silloin tullut.

Muutoinkin D-Kiekko oli kokonaisuutena niskan päällä, vaikka ratkaisua haettiin pisimmän kautta. Salamoiden taktiikkana ollut paineen anto kokemattomalle ja varsin epävarmalle vierasvahti Santtu Ahvenjärvelle ei onnistunut. Jyväskyläläisten aktiivisen karvauksen ja ehjän viisikkopelaamisen kynsissä kotijoukkueen hyökkäyksiin lähdöt tökkivät pahoin ja hyviin vetopaikkoihin pääsy oli vaikeaa.

- Heti vaan olisi pitänyt antaa liikkeessä olevalle ensimmäiselle miehellä lyhyt syöttö, sitten itse vaan tarjonta takaisin, jos ei sillä ole apuja. Meillä seisoivat äijät siellä ja syötöt viipyivät. Sitten jouduttiin roiskimaan ja purkamaan, Salamoiden päävalmentaja Jarmo Jamalainen totesi.

”Jalka, kiekko ja ajatus liikkuivat”

D-Kiekon pelaajisto ei ole yhtä nimekäs kuin kirkkonummelaisjoukkueella, mutta osoittautui lopulta joukkueena astetta etevämmäksi. Uusintaottelussa jyväskyläläiset pystyivät vastaamaan myös kotijoukkueen fyysiseen peliin.

- Kyllä D-Kiekon pelaaminen oli sen näköistä, että siinä on tehty vuosia pitkäjänteisesti töitä nuorten kavereiden kanssa ja kehitetty heitä, eikä ole ollut vain kahden kuukauden projekti. Siellä jalka liikkui, kiekko liikkui ja ajatus liikkui. Pelissä oli nopeutta ja välillä sitä vähän viivytettiin, siinä oli virtausta. Ei voi kuin onnitella D-Kiekkoa ja Jukkaa, Jamalainen tunnusti herrasmiehen elkein.

Etenkin maaliton avauserä oli selkeästi vierasmerkkinen. Lähinnä onnistumista oli Lahtisen ketju laitahyökkääjä Hannu Päivärinta, joka kilautti suoran hyökkäyksen päätteeksi laidalta ylärimaa.

Toisen erän alussa Salamat tuntui olevan pahasti lukossa, ja lopulta vierasjoukkue avasi maalitilin. Päivärinta oli syöttäjänä, kun Lahtisen ketjun hyvän paineen päätteeksi puolustaja Jukka Flyktman onnistui b-pisteiden takakaarten tasolta.

Karsintasarjan aikana erikoistilanteet pykälää paremmin pelannut Salamat nousi peliin mukaan ja 2-1-johtoon kahdella ylivoimamaalilla, jotka olisivat voineet olleet nuoren D-Kiekko-vahti Santtu Ahvenjärven torjuttavissa.

Ensin onnistui Martin Zajac siniviivalta kudilla, joka livahti helpon näköisesti, vaikka pientä maskiakin olisi ollut. Toisen rynni iskemään maalinedustan irtokiekosta puolustaja Juhani Ijäs, jolle maaliviivan yli lipunut kiekko tuotti uran ensimmäisen Mestis-osuman. Maalin alusti ylivoimavastuutakin saanut Jarno Niinimäen kolmosketju, joka päätti kuivan kautensa kahdella tehdyllä maalilla, mutta otti myös vastaan D-Kiekon voittomaalin jatkoerässä.

Hermoilevat maalivahdit

Toisen erän loppu oli onnistumisten myötä vauhtia peliinsä saaneen Salamoiden ja nähtävissä oli viitteitä, että kamppailu kääntyy kokeneemmalle Mestis-joukkueelle.

Kolmas erä käänsi kuitenkin kelkan. Osoittautui, että vahvan karsintasarjan lopun pelannut Salamat-vahti Heikki Kokkonenkaan ei ollut erehtymätön. Kokkonen pomputteli eteensä Tuomo Tervon helpon kudin, ja Jesse Vaittinen syöksyi lyömään 2-2-tasoitukseen puolityhjään maaliin.

D-Kiekon 2-3-johto-osuman alusti hurjalla taistelullaan Heikki Huovinen, joka väen väkisin nousi suorassa hyökkäyksessä laidalta maalille. Huoviselta jääneen irtokiekon iski sisään takaa tullut puolustaja Anssi Paltamaa.

Salamoiden 3-3-tasoituksessa pomputteli vuorostaan vierasvahti Santtu Ahvenjärvi, ja Immo Suutarinen pääsi lyömään irtokiekon sisään.

- Santtu pompotti pari kertaa maalissa, mutta sanon että kun kaveri tulee A-nuorten kakkosdivarista pelaamaan tänne, niin on kovapäinen jätkä. Mahtava, kehui herkistynyt valmentajaisä Ahvenjärvi.

- Salamoille tunnustus siitä, että peli meni näin pitkälle ja oli tiukka taistelu. Meille tietysti onni, että se kääntyi näin. Sunnuntain pelin jälkeen katsoin kolme kertaa läpi dvd:n ottelusta ja hain asioita, millä päästäisiin kiinni Salamoiden pelaamiseen. Heidän avauspelinsä oli yksi tekijä, johon pyrittiin iskemään. Tuli paljon heittoja painottomalle puolelle ja pyrittiin niihin pääsemään kiinni, ettei sieltä pääse juoksemaan läpi, Ahvenjärvi kertoi onnistuneesta suunnitelmasta edellisvierailuaan puheliaampana.

Timo-Pekka Römpötille ottelurangaistus

Erityistä dramatiikkaa kamppailuun saatiin viime minuuteilla. Tasoituksen jälkeen koitti Salamoiden etsikkoaika, kun Jarno Niinimäki hankki kotijoukkueelle ylivoimamahdollisuuden. Miesylivoimalla ykkösketjun laitahyökkääjä Timo-Pekka Römpötti oli kuitenkin kontaktissa linjatuomari Jaakko Telkkisen kanssa ja lensi tuomariston päätöksellä suihkuun ottelurangaistuksen saaneena.

- Tuomaristolla oli selkeä näkemys tilanteesta. Törmätä saa, mutta Römpötti antoi vauhtia mailallaan, otteluvalvoja Timo Keltanen valotti tilannetta.

Salamat selvitti viisiminuuttisen, mitä edesauttoi se, että karkuun pääsemässä ollut Niinimäki hankki D-Kiekolle toisen kakkosen lyhyen ajan sisään. Jäähyjen jälkeen kotijoukkue ei kuitenkaan ehtinyt saada laukaustakaan kohti maalia, ennen kuin Lahtinen aloitti jyväskyläläisjuhlat.

Ratkaisumaalin jälkeen Salamoille tuomittiin toinenkin ottelurangaistus, kun Iippo Suutarinen tönäisi linjatuomari Telkkistä.

- Tasainen taistelu. Tehtiin se mikä pystyttiin. Jos me joka erässä hävitttiin maalintekopaikat viidellä tai kuudella, ei me oltaisi kai ihan ansaittukaan voittoa. Meidän piti ajaa suoraviivaisesti, mutta ei pystytty. Mentiin kulmiin pyörimään ja hyörimään, niin kuin koko talven on tehty. Siinä se tulos, summasi Salamoiden Jamalainen.

- Jatkoerä on tietysti aina puoliksi lottoa, mutta kyllä voittaja on voittonsa ansainnut.

» Lähetä palautetta toimitukselle