Suomi jäi Ruotsin jyrän alle

MAAJOUKKUE / Raportti
Alexander Wennbergin ketju kaatoi Suomen kolmella maalillaan.
Kuva © Miro Pesonen
Suomen nuorten maajoukkue jatkoi MM-turnaustaan lauantaina päiväottelulla Ruotsia vastaan. Turnauksen isäntäjoukkue ja suurin ennakkosuosikki jätti nuoret Leijonat vaille mahdollisuuksia. Loppulukemat 4–2 (1–1, 2–0, 1–1) jopa mairittelevat Suomea, joka oli kaksi ensimmäistä erää täysin altavastaajan roolissa.

Ruotsin "Nuorisokruunut" näytti lauantaina Suomen "Nuorille Leijonille", missä alle 20-vuotiaiden maailman kärki menee. Suomi pystyi roikkumaan Ruotsin matkassa reilut puolitoista erää, mutta lopulta MM-isäntä sai karistettua itänaapurinsa kintereiltään.

Suomi sai otteluun parhaan mahdollisen alun, kun Esa Lindell tykitti heti ensimmäisessä vaihdossa leijonanutut johtoon. Hyvä alku kuitenkin suli käsiin, kun Ruotsi tasoitti 5–3-ylivoimalla.

Myös täysin viisikoin isäntäjoukkue hallitsi peliä selvästi. Suomen kiekollinen peli oli täysin Teuvo Teräväisen johtaman ykkösketjun varassa. Suomen oman alueen puolustuspeli oli kuitenkin pääosin hyvää, ja harvat avopaikat maalivahti Ville Husso selvitti.

Ristolainen mukana hyvässä ja pahassa

Toisessa erässä Ruotsi jatkoi painostustaan, ja Suomi hankaloitti asemaansa jäähyilemällä. Husso piti joukkuettaan pystyssä aina 35. minuutille asti, mutta lopulta Ruotsin ykkösketju rankaisi Suomen oman pään kiekonmenetyksen jälkeen. Paria minuuttia myöhemmin Ruotsi lisäsi johtonsa kahteen maaliin.

Erän lopulla Suomi pääsi pelaamaan puolestaan ylivoimaa, ja oli lähellä maalintekoa, kun Rasmus Ristolaisen laukaus pomppi maaliviivalla. Sen lähemmäs Nuoret Leijonat ei ennen erätaukoa päässyt, mutta heti päätöserän alussa Ristolainen pääsi kuittamaan kavennusmaalin.

2–3-osuma toi Suomen takaisin peliin paitsi tuloksellisesti, myös pelillisesti. Ruotsi laski karvaustaan selvästi, ja Suomi sai kiekon hallinnan itselleen.

Ruotsin kärkipelaajat kuitenkin ottivat avaimet takaisin käsiinsä. Ristolainen menetti kiekon omalla alueellaan, ja Frölunda-ketju Andreas JohnssonAlexander WennbergSebastian Collberg pääsi pyörittämään peliä. Wennbergin siniviivalaukaus painui Husson taakse helpon näköisesti, mutta Collberg peitti maalivahdin näkyvyyden tilanteessa kiitettävällä tavalla.

Kaksi maalia viimeistellyt ja yhden syöttänyt Wennberg pokkasi ottelun jälkeen Ruotsin parhaan pelaajan palkinnon. Suomen parhaana palkittiin puolestaan kapteeni Teräväinen, joka pelasi ottelussa valtavasti, ja syötti joukkueensa molemmat maalit.

Suomen turnaus jatkuu maanantaina ottelulla Venäjää vastaan. Voitolla Nuoret Leijonat olisi vielä mukana taistelussa lohkovoitosta, tappiolla taas alkulohkovaiheen viimeisessä ottelussa Sveitsiä vastaan panoksena olisi mitä luultavimmin lohkon kolmossija.