Uusi työehtosopimus poiki radikaaleja sääntömuutoksia NHL:ään

NHL / Uutinen
NHL:n johtoryhmä julkaisi eilisessä lehdistötilaisuudessaan monia sääntöuudistuksia pelin viihdyttävyyden parantamiseksi. Sääntömuutosten on tarkoitus rohkaista joukkueita hyökkäävämpään pelitapaan sekä kasvattaa maalilukuja mm. maalivahdin varusteita pienentämällä.

Tässä uudistukset pääpiirteittäin:

Kentän koon muutokset

- Maaliviiva siirtyy 2 jalan (n. 61cm) verran päätylaitaa kohti.

- Keskialueen koko pienenee 54 jalasta 50 jalkaan (pienenee siis n. 122 cm).

Näiden johdosta hyökkäysalueen pituus ajateltuna maaliviivasta siniviivalle kasvaa peräti 4 jalkaa, eli 1,22 metrillä. Tämän pitäisi luoda lisätilaa pelin pyörittämiseen erityisesti ylivoimalla.

Keskialueen paitsio poistuu

- Kahden viivan syöttöä ei vastaisuudessa enää vihelletä paitsiona. Kiekon voi siis jatkossa avasta omasta päästä vastustajan sinivivalle asti.

Tämä sääntö on tuttu jo SM-liigasta ja eurooppalaisesta kiekkoilusta, joka jakaa mielipiteet rajusti puolesta ja vastaan.

Paitsiosääntö muuttuu myös eurooppalaiseksi

- Eli jos pelaaja on paitsioasemassa ja kiekko pelataan hyökkäysalueelle, peliä ei vihelletä suoraan poikki kuten aiemmin. Pelaaja(t) voi poistua paitsioasemasta ja peli jatkuu ilman vihellystä.

Tällä yritetään edesauttaa pelin jatkuvuutta ja vähentää pelikatkoja.

Pitkä kiekko

- Pitkä kiekko pysyy normaalina siten, että sen jälkeen tulee edelleen aloitus purkaneen joukkueen kenttäpäätyyn.

- Uutena sääntönä pitkän kiekon purkanut joukkue ei saa vaihtaa kentällä olleita miehiään pelikatkon aikana.

- Pitkä kiekko säilyy muuten edelleen NHL-tyylisenä, eli puolustavan joukkueen pitää koskettaa kiekkoon ensin saadakseen vihelletyksi pitkän kiekon, mutta linjatuomareille annetaan enemmän tulkintavaltaa tietyissä tilanteissa:

- Selvästä purkukiekosta vihelletään suoraan pitkä eurooppalaiseen tyyliin

- Jos pitkä avaus on selkeästi tarkoitettu syötöksi, mutta vastaanottava pelaaja missaa sen, pitkää ei vihelletä.

- Jos taas kaksi pelaajaa on vaarallisen näköisessä luistelukilpailussa pitkän kiekon suhteen, on linjamiehillä oikeus viheltää pitkä kiekko pelaajien turvallisuuden takaamiseksi.

Tappelut

- Tappelun aloittamisesta ottelun viimeisen 5 minuutin aikana saa suoraan ottelurangaistuksen ja yhden ottelun pelikiellon. Lisäksi rangaistuksen pituutta voidaan pidentää, jos tapahtumat ovat toistuvia.

- Edellä mainitusta tapahtumasta valmentaja saa 10 000 dollarin sakot, jotka tuplaantuvat jokaisesta toistuvasta tapahtumasta.

Maalivahtien rajoitukset

- Ylisuuriksi kasvaneita maalivahtien varusteita pienennetään maalivahdin peittävyysaluueesta edestä katsottuna yhteensä n. 11%.

- Polvisuojukset, kilpi, hartiasuojukset, housut ja pelipaita tulevat pienemään.

- Maalivahdit saavat koskettaa kiekkoon maalin takana ainoastaan siellä olevan vinosuorakaiteen muotoisella alueella. Alue alkaa 6 jalan (n. 183cm) leveydellä toisistaan olevista maalitolpista ja levenee päätylaitaan asti mentäessä 28 jalkaan (8,53m).

- Jos maalivahti koskettaa kiekkoon tämän alueen ulkopuolella maaliviivan takana, seurauksena on 2 minuutin jäähy pelin viivyttämisestä. Maaliviivan etupuolella kiekkoon saa koskea edelleen normaalisti.

- Lisäksi 2 minuutin pelinviivyttämisjäähy voidaan antaa myös muusta tarpeettomasta kiekon sulkemista.

Rangaistuslaukauskilpailu

- Jos ottelun tulos on 60 minuutin jälkeen tasan, pelataan 5 minuutin jatkoaika 4:llä 4:ää vastaan. Jos tästä ei saada ratkaisua, seurauksena on rangaislaukauskilpailu.

- Joukkueet valitsevat 3 pelaaja, jotka suorittavat 3 yritystä molemmista joukkueista. Jos ratkaisua ei kolmen laukojan jälkeen ole syntynyt, mennään yksi pari kerrallaan ratkaisuun asti.

- Vain ratkaiseva osuma lasketaan tilastoihin ja lopputulokseen.

- Jatkoaika- tai rankkaritappiosta saa yhden pisteen.

Epäurheilijamainen käytös

- Tässä kohtaa puututaan erityisesti tahallisiin kaatumisiin, jäähyn kalasteluihin tai loukkaantumisen näyttelemisiin.

- Ensimmäisestä tapauksesta saa varoituksen

- Seuraavasta tapauksesta 1 000 dollarin sakot

- kolmannesta tapauksesta 2 000 dollarin sakot

- neljännestä tapauksesta yhden ottelun pelikiellon

Muut pelilliset uudistukset

- Estämiseen, koukkimiseen ja kiinnipitämiseen tulee nollatoleranssi tuomarilinjan suhteen. Jokaisesta tämäntyyppisestä selvästä tahallisesta rikkeestä vihelletään jäähy.

- Kiekon laukomisesta omalta puolustusalueelta suoraan katsomoon vihelletään 2 minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä.

» Lähetä palautetta toimitukselle