Stamkos varausikäisten kärkinimi, Rask ja Säteri suomalaisista korkeimmalla

NHL / Uutinen
Kanadalainen hyökkääjä Steve Stamkos on NHL:n kykyjenetsintätoimiston Central Scoutingin arvion mukaan ensi kesän varaustilaisuuden kärkinimi. Suomalaisista kenttäpelaajista korkeimmalla rankattiin Ilveksen hyökkääjä Joonas Rask, joka oli eurooppalaisten kenttäpelaajien listalla kahdentenakymmenentenä.

NHL:n omistama Central Scouting rankkaa omilla listoillaan erikseen pohjoisamerikkalaiset ja eurooppalaiset kenttäpelaajat sekä maalivahdit.

Pohjoisamerikkalaisten kenttäpelaajien listalla ykkösenä olevaa Steve Stamkosia pidetään yleisesti varaustilaisuuden lupaavimpana pelaajana. 184-senttinen taitosentteri Stamkos on esiintynyt edukseen sekä Kanadan nuorisomaajoukkueissa kansainvälisissä turnauksissa että maan juniorisarjoissa. Pelityyliltään häntä verrattu Red Wings-legenda Steve Yzermaniin.

Tämän vuoden draftia on pidetty keskimääräistä laadukkaampana ja erityisesti lupaavia puolustajia on tarjolla normaalia enemmän. Ei olekaan ihme että CS:n listoilla Stamkosia seuraa peräti viisi puolustajaa, ennen kuin tulee seuraavaksi parhaaksi rankatun hyökkääjän vuoro.

Eurooppalaisista kenttäpelaajista lupaavimpana pidetään venäläistä Nikita Filatovia. Huipputaitava laituri pelasi erinomaisesti alla kaksikymmentä vuotiaiden MM-kisoissa, mutta ei pystynyt johtamaan Venäjää oman ikäluokkansa, alle 18-vuotiaiden, maailmanmestaruuteen. Venäläisten lisäksi ruotsalaisilla on tänä vuonna tarjolla erittäin lupaava ikäluokka. CS:n eurooppalaisten kenttäpelaajien listalla seitsemän ruotsalaista, ennen kuin tulee ensimmäisen suomalaisen, Ilveksen Joonas Raskin nimi.

Raskin lisäksi top kolmeenkymppiin mahtuu kolme suomalaishyökkäjää. Tapparan Jori Lehterä on sijalla 23, Bluesin Tomi Sallinen 24:s ja KalPan Teemu Hartikainen 25:s.

Suomalaisista puolustajista korkeimmalle on rankattu Pohjois-Amerikassa pelaaja Jyri Niemi. Koska hän pelaa WHL-liigassa Saskatoonissa, niin hänet on listattu pohjoisamerikkalaisten pelaajien joukkoon. CS on sijoittanut Niemin listallaan korkealle, sijalle 25. Todennäköistä onkin, että Niemi on ensimmäinen suomalainen, joka varataan juhannuksena pidettävässä kaksipäiväisessä varaustilaisuudessa.

Tämän kesän maalivahtitarjontaa ei pidetä yhtä korkeatasoisena kuin kenttäpelaajien tarjontaa. Suomalaisista molareista eurooppalaisten maalivahtien kärkikymmenikköön mahtuivat Tapparan Harri Säteri (toinen), Bluesin Mikko Koskinen (neljäs) ja KalPan Mika Järvinen (seitsemäs).

Tämän vuonna ensimmäisenä varaa runkosarjassa viimeiseksi sijoittunut Tampa Bay Lightning. Tampaa seuraavat Los Angeles Kings, Atlanta Thrashers, St. Louis Blues ja New York Islanders.

» Lähetä palautetta toimitukselle