Ranska piinasi tehotonta Suomea

MAAJOUKKUE / Uutinen
Suomi aloitti matkansa kohti kevään MM-kisoja pelaamalla Porissa harjoitusottelun B-sarjan kotikisoihin valmistautuvan Ranskan kanssa. Ranskalaisten piti olla Leijonille vain kevyt välipala, mutta Heikki Leimen suojatit pistivät sen verran hyvin hanttiin, että ihan purematta Leijonat eivät ranskalaisia kitaansa ahmineet. Tehottomuus oli melkeinpä koitua Suomen kohtaloksi, mutta lopulta rutiini riitti kuitenkin 4-1 –voittoon.

A-maaottelut ovat Porissa hyvinkin harvinaista herkkua, sillä edellisen kerran Isomäessä koettiin moinen ihme vuonna 1985. Silloin vielä voimissaan ollut Neuvostoliitto kävi näyttämässä Suomelle ja porilaisyleisölle kiekkoilemisen mallia. Jonkinlaista jääkiekon oppituntia porilaiset olisivat nytkin kaivanneet, mutta siinä suhteessa maaottelu ei tarjonnut juuri sen enempää kuin talven liigapelitkään.

Kuviot hakusessa, yksilöt pimennossa

Ottelun juoni tuli hyvin selväksi alusta asti. Suomi painoi lähinnä vasemmalla kädellä peliä Ranskan päähän ja ranskalaiset yrittivät silloin tällöin iskeä vastahyökkäyksiä. Tempo ei päätä huimannut ja taklauspelikin vaikutti olevan pannassa. Kun Suomen yhteispelikin oli luonnollisesti vielä melkoista hakemista, niin mistään elämää suuremmista hyökkäyssommitelmistakaan ei päästy nauttimaan.

Avauserässä Suomi pääsi kuitenkin karkaamaan ansaittuun ja ratkaisevaankin kahden maalin johtoon. Ensin muutenkin edukseen esiintynyt Jani Rita pääsi sutimaan maalinedushässäkästä Suomen 1-0 johtoon ylivoimalla. 2-0 syntyi kun Marko Kiprusoff heitti perinteisen löysän rannelerppunsa siniviivalta kohti maalia ja Timo Pärssinen pääsi ohjaamaan kiekon ohi hyvin pelanneen Ranskan maalivahdin Patrick Rollandin.

Rolland loisti Leijonien pyörityksessä, mutta tehoisku toi ratkaisun

Toisessa erässä Suomi sai lähes jatkuvasti avoimia maalintekopaikkoja, mutta mistään ei mennyt sisään. 5-3 ylivoimakaan ei tuottanut tulosta, eikä kiekko mennyt sisään vaikka Suomi-poika pääsi useampaankin otteeseen yrittämään vapaasti maalin edestä. Yhden alivoiman aikana Suomi sai vielä yrittää ensin 2-1 –vastaan ja heti perään 2-0 –vastaan, mutta osumia ei vain nähty. Osan voi laskea Rollandin ansioksi, mutta isompi osa menee Suomen surkean viimeistelytaidon piikkiin. Erän lopussa kävikin niin kuin usein käy eli altavastaaja iskee ainoasta paikastaan maalin.

Kavennusmaali antoikin Ranskalle uutta puhtia ja uskoa, sillä kolmannen erän alussa joukkue hätyytteli Pasi Nurmisen vartioimaa Leijona-maalia tosissaan, eikä Ranskan tasoitusmaali ollut kovinkaan kaukana. Mutta sellainen sensaatio jäi sentään näkemättä, kun Suomi lopetti Gallian kukon kiekumisen kahdeksan sekunnin tehoiskulla. Ensimmäisen iskun antoi Pasi Petriläinen, joka niittasi läheltä 3-1 –maalin. Lopullinen tainnutus tuli heti sitä seuranneesta keskialueen aloituksesta. Hannes Hyvönen ryösti kiekon ja Suomi pääsi 2-1 –vastaan, Hyvönen siirsi kiekon Kimmo Kuhdalle ja tämä ampui vastustamattomasti etukulmasta sisään.

Siihen loppui Ranskan suurin into ja loppu mentiin pelaillessa sitä samaa rataa eli Suomi painosti puoliunessakin. Suomi koki lopussa vielä pari takaiskua, sillä Kimmo Kuhta ja Jukka Hentunen joutuivat jättämään leikin kesken pienten tällien jälkeen. Mitään vakavampaa vammaa tuskin kuitenkaan kummallekaan tuli.

Vaatimattomia MM-näyttöjä

MM-kisapaikkoja ajatellen Suomen pelaajat eivät vielä kummoisia näyttöjä antaneet. Toisaalta tuskin kukaan vielä pelasi itseään kisakoneen ulkopuolellekaan. Hieman parempia otteita olisi suomalaisilta nimenomaan yksilötasolla kuitenkin odottanut. Maalissa Pasi Nurminen pääsi helpolla, joten hänen vireestään on vaikea sanoa mitään. Puolustustakaan Ranska ei pystynyt kunnolla haastamaan, mutta ainakin kolmikko Kiprusoff – Tuulola – Petriläinen voi olla suhteellisen tyytyväinen iltaansa. Hyökkäyspäässä ykkösketju Pärssinen – Santala – Hentunen esitti parhaat pyöritykset, mutta mihinkään vastustajan nöyryyttämiseen ketju ei ilman Niko Kapasta intoutunut tai pystynyt. Jani Rita voi olla A-maajoukkuedebyyttiinsä hyvinkin tyytyväinen saldolla 1+1 ja muutenkin hän painoi hyvällä asenteella läpi ottelun. Muista hyökkääjistä Hannes Hyvönen väläytteli osaamistaan ajoittain.

Mainio maalivahti Patrick Rolland oli Ranskan ehdotonta aatelia ja hänen lisäkseen nimettömästä joukkueesta erottui oikeastaan vain hyökkääjä Christian Pouget. Mitään Philippe Bozonin kaltaista maailmanluokan pelaajaa ei Ranskan maajoukkueesta tällä hetkellä löydy.

Seuraavaksi Suomen ja Ranskan matka jatkuu Vaasaan, missä joukkueet ottavat uusinnan torstaina. Joillekin pelaajille tuo on viimeinen näytönpaikka, sillä ensi viikolla, Norjan toimiessa Suomen sparraajanana, liittyy joukkueeseen taas joitakin uusia naamoja, joten joidenkin tie vie kesälaitumille.

Suomen kokoonpano

Nurminen

(Myllys)

Kiprusoff – Martikainen

Pärssinen – Santala – Hentunen

Petriläinen – Tuulola

Miettinen – Pirnes – Rita

Laatikainen – Saarinen

Kuhta – Sihvonen – Hyvönen

Lotvonen – Kauppinen

Turunen – Pakaslahti – Somervuori

Tilastot

1. erä

13.55 Jani Rita 1-0 (Marko Tuulola,Antti Miettinen) YV

16.01 Timo Pärssinen 2-0 (Marko Kiprusov,Jukka Hentunen)

Rangaistukset

03.40 Ranska Karl Dewolf Kiinnipitäminen 2 min

10.33 Suomi Timo Pärssinen Koukkaaminen 2 min

12.47 Ranska Jean-Christophe Filippin Kiinnipitäminen 2 min

16.24 Ranska Richard Aimonetto Kiinnipitäminen 2 min

2. erä

39.27 Christian Pouget 2-1 (Nicolas Pousset)

Rangaistukset

21.58 Ranska Nicolas Pousset Kampitus 2 min

21.58 Suomi Hannes Hyvönen Korkea maila 2 min

29.55 Suomi Timo Pärssinen Koukkaaminen 2 min

33.09 Ranska Nicolas Pousset Mailasta kiinnipitäminen 2 min

33.33 Ranska Guillaume Besse Korkea maila 2 min

35.45 Suomi Toni Sihvonen Estäminen 2 min

3. erä

44.08 Pasi Petriläinen 3-1 (Antti Miettinen,Jani Rita) YV

44.16 Kimmo Kuhta 4-1 (Hannes Hyvönen)

Rangaistukset

42.33 Ranska Jean-Christophe Filippin Kiinnipitäminen 2 min

49.59 Ranska Denis Perez Kiinnipitäminen 2 min

53.23 Ranska Nicolas Pousset Ryntäys 2 min

53.23 Suomi Jani Rita Korkea maila 2 min

Maalivahdit

Suomi Pasi Nurminen 6+4+7=17

Ranska Patrick Rolland 10+17+16=43

Jäähyt

Suomi 5 kpl 10 min

Ranska 9 kpl 18 min

Yleisöä

2914

» Lähetä palautetta toimitukselle