NHL: Tuomo Ruutu asetti tahdin Chicagossa

Viime yön NHL-kierros oli suomalaisittain ilahduttava kolmen suomalaisen onnistuttua maalinteossa ja Fredrik Norrenan torjuessa voiton Coloradosta.

Parhaiten esillä oli kuitenkin Chicago Blackhawksin Tuomo Ruutu, jota ei voinut olla huomaamatta ottelussa Los Angelesia vastaan. Suomalainen vei kotijoukkueen johtoon jo kolmannen minuutin kohdalla. Adam Burish tarjoili maalin takaa erinomaisesti Ruudulle, joka laukoi suoraan syötöstä ohi Jean-Sebastian Aubinin. Kymmenisen minuuttia tästä Chicago teki kaksi pikamaalia ja joukkue otti turvallisen tuntuisen 3-0-johdon. Maalintekijöinä kunnostautuivat loukkaantumisistaan toipunut Martin Havlat sekä Duncan Keith.

Kenties parhaiten Ruutu pääsi parrasvaloihin vielä avauserän loppupuolella, kun jykevä suomalainen taklasi kovaa Lubomir Vishnovskia. Tämän johdosta Kings-puolustaja Brad Stuart haastoi Ruudun tappeluun, joka päättyi kuitenkin Blackhawks-pelaajan voittoon. Taklauksen jälkeisellä pelikatkolla syntyi pienimuotoinen mylläkkä eikä Ruudun tappelu ollut ainoa. Suomalaiselle vihellettiin taklauksesta jostain syystä myös kahden minuutin ryntäysjäähy, vaikka tilanne oli täysin puhdas.

- Haluamme olla joukkue, jota vastaan on hankala pelata. Kun pelaa aggressiivisesti, onnistuu myös kiekollinen peli paremmin, sanoi Ruutu.

Myös Los Angeles-valmentaja Marc Crawford antoi arvostusta vastustajan otteille.

- Ruudun ja nuoren Dustin Byfuglienin taklaukset käänsivät omalta osaltaan ottelun kulun, tunnusti Crawford.

Los Angeles kavensi avauserän lopussa ottelun vielä 3-1-tilanteeseen Michal Handzusin onnistuessa alivoimalla maalinteossa. Toinen erä oli kotijoukkueen painostusta, mutta maalit menivät tasan. Havlat teki illan toisensa ylivoimalla ja Kingsille maalin teki Patrick O`Sullivan. Tilanteesta 4-2 lähdettiin kolmanteen erään, jossa vierailijoiden toiveita nostatti Anze Kopitar. Nuorukaisen kauden viidestoista maali kavensi tilanteeksi jo 4-3. Chicago katkaisi kuitenkin Kingsin selkärangan vain alle minuutti tämän jälkeen, kun huippulupaava Jonathan Toews lisäsi maalieron taas kahteen. Sharp löi sinetin ottelun lopussa tekemällä loppunumeroiksi 6-3.

- Taklasimme paljon. Ne olivat kovia, puhtaita taklauksia ja niiden ansiosta saimme mahdollisuuksia päästä maalipaikoille. Pelasimme paremmin, kuin neljässä aiemmassa ottelussamme, sanoi kaksi maalia tehnyt Martin Havlat.

Myös Lydman, Nokelainen ja Norrena onnistujina

Toni Lydman teki kauden avausmaalinsa Buffalolle, kun alkukaudesta epävarmasti pelannut joukkue voitti kotonaan New York Islandersin. Suomalaispuolustaja vei Sabresin toisen erän alussa 2-0-johtoon ja maalin syöttäjinä häärivät Maksim Afinogenov sekä Nathan Paetsch.

Islandersista Boston Bruinsiin aiemmin siirtynyt Petteri Nokelainen teki kauden toisen maalinsa, kun Bruins voitti vieraissa Atlanta Thrashersin 3-5. Kotijoukkueen tuore vahvistus Mark Recchi osoitti olevansa vielä rautaa tekemällä Atlantalle kaksi maalia. Ne eivät kuitenkaan riittäneet Bostonin tehdessä Nokelaisen avausmaalin jälkeen vielä neljä lisää ruotsalaisvahti Johan Hedbergin taakse.

Viime kaudella itsensä NHL:ssä läpi lyönyt Columbus Blue Jacketsin Fredrik Norrena sai torjuntavuoron ottelussa Coloradoa vastaan eikä pettänyt. Suomalaisvahti torjui viisitoista kertaa ja hänet valittiin ottelun tähdistöön Blue Jacketsin voittaessa vierailija Avalanchen 4-1.