Puolustajat pääroolissa TPS:n kaadossa – Tapparalle ensimmäinen täysi pistepotti maajoukkuetauon jälkeen

LIIGA / Raportti
Tappara-puolustaja Teemu Suhonen onnistui pitkän tauon jälkeen maalinteossa. Avauserän lopulla syntynyt osuma jäi ottelun voittomaaliksi.
Kuva © Saana Hakala
Tappara takoi kolmen pisteen täydennyksen pistepussiin yli kolmen viikon tauon jälkeen.
Lähtökohdat 

Tappara oli ollut jo aiemmin viikolla otsikoissa, kun viikonlopun tappio Kouvolassa poiki lisää jobinpostia Charles Bertrandin pelikiellon muodossa. Ranskalainen tehohyökkääjä huilaa viisi ottelua annettuaan KooKoon Vilmos Galloalle poikittaista mailaa pään seudulle. Puolustaja Tuukka Mäntylä puolestaan välttyi jatkoseuraamuksilta samassa ottelussa suoritetusta niskojen alueelle kohdistetusta taklauksesta.

Maalivahtipelaaminen 

Christian Heljanko oli Kirvesrinnoilla torjuntavuorossa. Heljangolla riitti töitä ensimmäisessä erässä, mutta työt vähenivät merkittävästi toisessa erässä, jonka aikana torjuntoja tuli vain kolme kappaletta. 22-vuotias Heljanko torjui tiistai-iltana sen mitä otettavissa oli.

Puolustuspelaaminen 

Hieman hapuilevan alun jälkeen Tapparan puolustus sai lisättyä kaksinkamppailuvoimaa sekä varmuutta kiekolliseen peliin. Puolustajat olivat lopulta isossa rooliissa hyökkäyspäässä, sillä Tapparan pakeille merkattiin kolme maalia ja kolme syöttöpistettä.

Hyökkäyspelaaminen 

Tappara oli totutun vahva kulmapelissä. Tätä kautta syntyi myös ottelun avausmaali, kun Juhani Jasu punnersi kiekon väkisin omille ja ruotsalaispuolustaja Alexander Ytterell pääsi pommittamaan kauden kolmannen maalinsa. Viimeiseen maaliin syöttöpisteen saanut Anton Levtchi uurasti läpi illan ja oli jatkuva uhka vieraiden puolustukselle.

Erikoistilanteet 

Ylivoimapeli jätti toivomisen varaa. Vedot viuhuivat pääsääntöisesti ohi maalin tai pysähtyivät ensimmäiseen blokkaajaan. Tapparan ylivoimien vaarallisin tilanne oli lopulta TPS:n Lauri Korpikosken läpiajo, jonka päätteeksi 609 NHL-ottelun konkari ujutti kuitenkin vasemmalta ohi. Tappara sen sijaan ratkaisi ottelun lopullisesti alivoimamaalilla.

Lähtökohdat 

Varjojen mailla vaeltanut TPS on osoittanut uuden valmentajan Marko Virtasen johdolla orastavia piristymisen merkkejä. Päättynyt viikko toi tullessaan odotetun kauden ensimmäisen kotivoiton ja lauantaina turkulaiset laittoivat HIFK:n ahtaalle.

Maalivahtipelaaminen 

Tappara-peli oli Rasmus Tirroselle kauden kahdeskymmenes turkulaisten maalilla. Tapparan kolmas osuma syntyi Tirrosen huolimattoman kiekonkäsittelyn jälkeen. Aivoitukset menivät oman puolustuksen kanssa sekaisin maalin takana ja Tirronen ei ollut ehtinyt palautua tasapainoiseen torjunta-asentoon Jarkko Malisen laukoessa kauden ensimmäisen maalinsa. Malisen maalia lukuunottamatta Tirronen oli mies paikallaan ja otti tukun hienoja torjuntoja.

Puolustuspelaaminen 

Tapparan 2–1-maali meni TPS:n puolustuksen piikkiin. Löysä pelaaminen kostautui, kun pelivälinettä ei ensin saatu pois omalta alueelta ja maalintekoon vapautettu Teemu Suhonen unohtui hajallaan olleelta puolukselta. Kokonaisuudessaan Tappara pääsi laukomaan liikaa parhaalta maalintekosektorilta.

Hyökkäyspelaaminen 

TPS aloitti Tampereen vierailun varsin pirteästi. Riistoja haettiin syvältä Tapparan alueelta ja Kirvesrintojen pakisto joutui ajoittain ahtaalle. Kun Tappara oppi pelaamaan paineen alta, katosi myös terävyys turkulaisten hyökkäyspelistä.

Erikoistilanteet 

Kokenut kaarti toi kaivattuja ylivoimatehoja valotaululle, kun Lauri Korpikoski toi ottelun tasoihin avauserässä Ilari Filppulan esityön jälkeen. Tiivis alivoimaneliö selvitti kotijoukkueen pakkopelit moitteetta. Kiitettävä erikoistilannearvosana valui kuitenkin hetkessä viemäriin, kun Tappara ratkaisi pelin alivoimalla karmean kiekonmenetyksen jälkeen.

Erikoista 

TPS-laituri Simo Suoranta sai illan ottelussa 300 Liigaottelua täyteen.

Ottelun ratkaisu 

Tirrosen hyvien torjuntojen ansiosta TPS oli kahden maalin iskuetäisyydellä päätöserään mentäessä ja moni odotti kunnon kapinaa vierasjoukkueelta viimeisellä kaksikymppisellä. Viimeinen erä oli kuitenkin Kirvesrintojen paras ja TPS riisuttiin aseista. Lopullisesti turkulaisten selän katkaisi Niko Ojamäen alivoimamaali viisi minuuttia ennen päätöstä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo