Liiga-kierros: Oulussa nähdään kärkikamppailu, tärkeitä pisteitä jaossa myös Tampereella ja Hämeenlinnassa

LIIGA / Kierrosennakko
...mutta Rooba ei onnistunut avopaikasta.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Liigan tiistaikierroksella nähdään kolme kamppailua, joista kirkkain helmi on kovavireisten Kärppien ja JYPin kohtaaminen Oulussa.

Kumpikin joukkue kaipaa kipeästi pisteitä

HPK isännöi nousujohteisesti pelannutta KalPaa Hämeenlinnassa. Kumpikin joukkue tarvitsee pisteitä noustakseen parempiin asemiin.

Sarjan keskikastissa majaileva hallitseva mestari HPK on kerännyt pisteitä viimeisen kuukauden aikana hyvällä tahdilla ja joukkue onkin vain kolmen pisteen päässä kuuden sakista.

Hämeenlinnalaisten maalilla alkukaudella ailahtelevasti esiintynyt Joona Voutilainen on saanut hieman peliään kasaan viime aikoina, kun ottelutahti on ollut rauhallisempi. Tiukemmassa pelitahdissa miehen peli on meinannut levitä.

Maajoukkuetauon jälkeen ykkösketjuksi koottu kolmikko Valtteri PuustinenCody KunykJere Innala on toiminut hyvin. Koostumus on saanut viime kaudella runsaasti pisteitä tehneen Innalankin heräilemään.

Tahmean kauden alun myötä pudotuspeliviivan huonommalla puolella majaileva KalPa on puolestaan alkanut viime aikoina parantaa peliään ja on kerännyt pisteitäkin. Tapparalle kärsimänsä nöyryyttävän 2−6-tappion (26.10.2019) jälkeen joukkue on jäänyt pisteittä vain kertaalleen.

Maalilla vastuuta on kantanut kokenut Eero Kilpeläinen, mutteivat miehen otteet enää ole parhaiden vuosien tasolla. Loukkaantumisen vuoksi Samu Perhonen on pelannut huomattavasti vähemmän, mutta paluunsa jälkeen on pelannut hyviä pelejä.

Maalinteon kanssa kuopiolaisilla on ollut haasteita. Erityisesti ylivoima on ollut heikkoa, sillä joukkueen ylivoimaprosentti on koko Liigan huonoin, 9,68.

Tulikuumien joukkueiden taisto

Raksilan illassa yksi pitkä voittoputki tulee päätökseen, kun kymmenen viime otteluaan putkeen voittanut Kärpät kohtaa seitsemän viimeisintään voittaneen JYPin.

Sarjan kärkipaikalle noussut oululaisjoukkue on pelannut odotetun vahvasti ja tulee illan otteluun kymmenen pelin voittoputkessa.

Kärpät on päästänyt koko Liigassa vähiten maaleja. Siitä on kiittäminen vahvan puolustuspelin lisäksi vakuuttavia otteita esittäneitä maalivahteja, Justus Annusta ja Patrik Rybária, joiden molempien tilastot ovat Liigan kärkeä. 

Vaikka joukkueessa on todella runsaasti syvyyttä, ovat tehopisteet silti kasautuneet Mika Pyörälän, Juho Lammikon ja Jesse Puljujärven ykkösketjulle. Myös kesken kauden mukaan tullut Julius Junttila on aloittanut vahvasti piste per peli -tahdilla.

Vahvaa marraskuuta pelannut vierailija JYP on kohonnut sarjataulukon kolmanneksi voitettuaan seitsemän viimeistä otteluaan. Joukkue on myös tehnyt eniten maaleja koko sarjassa.

JYPin maalilla Eetu Laurikainen on viime peleissä esittänyt vahvoja otteita, ja joukkueen puolustuspeli on parantunut selvästi alkukauteen verrattuna.

Jyväskyläläisten kovan vireen takana on ehdottomasti joukkueen kakkosketju Julius NättinenMiska SiikonenPetrus Palmu. Nättinen on nyt 11 ottelun pisteputkessa, joissa on tullut tehot 12+8=20. Hän myös johtaa Liigan pistepörssiä.

Ottelun todennäköinen ratkaisu nähdään erikoistilanteissa. JYPin ylivoima on ollut todella hyvää, mutta Kärppien alivoima puolestaan historiallisen hyvää. Lisäksi jos Kärpät tekee ottelun avausmaalin, se hyvin todennäköisesti ottaa täydet pisteet.

Tilastot

Kohti uutta nousua

Tampereella nähdään viime aikoina heikosti esiintyneen Tapparan ja koko alkukauden alisuoriutuneen TPS:n mittelö.

Ylivoimaisen kovan alkukauden jälkeen Tappara on ajautunut heikompaan jaksoon ja menettänyt ykköspaikkansa Kärpille. Joukkueen edellisestä varsinaisen peliajan voitosta on vierähtänyt jo yli kolme viikkoa.

Maalivahtipeli on tamperelaisilla ollut vahvoissa kantimissa, kun Christian Heljanko ja Michael Garteig ovat molemmat otteillaan antaneet mahdollisuuden voittoihin heikonkin jakson aikana.

Hyökkäyspeli joukkueella taas on ollut tukkoista. Alkukauden raikkaus on loistanut poissaolollaan ja maalinteko on vaikeaa. Tilannetta tuskin helpottaa, kun joukkueen kärkihyökkääjiin lukeutuvat loukkaantunut Tyler Morley ja kurinpitopäätöstä odottava Charles Bertrand ovat mitä todennäköisimmin sivussa ottelusta.

TPS on uuden valmentajansa Marko Virtasen alaisuudessa alkanut saada hieman kurssiaan käännettyä alkukauden rankan kyntämisen jälkeen, kun joukkue sai ensimmäisen kolmen pisteen kotivoittonsa tälle kaudelle menneellä viikolla. Uusi pelityyli ei ole vielä täysin löytynyt, mutta suunta lienee ylöspäin.

Turkulaisjoukkue on ollut täysin yhden ketju (Markus NurmiTopi NättinenLauri Pajuniemi) varassa, mutta se on edistystä, sillä aikaisemmin maaleja ei tahtonut saada aikaan kukaan. Pajuniemi on maajoukkuetauon jälkeen neljän ottelun maaliputkessa, kun näissä peleissä on syntynyt kuusi täysosumaa.

TPS:n kokenut kaarti, erityisesti kapteeni Lauri Korpikoski ja Petteri Wirtanen, on alisuorittanut rankasti odotuksiin nähden. Valmentajavaihdos ei ole heidän otteitaan piristänyt. Heräämistä odotellaan varmasti Turun suunnalla.

Tilastot

Edelliset ottelut

Tappara

31.10
Tappara - KooKoo
3 - 2 JA
22.10
Tappara - Ässät
5 - 3
16.10
Tappara - HPK
3 - 2

TPS

27.10
KalPa - TPS
5 - 3
23.10
Lukko - TPS
4 - 1

Tällä kaudella