TPS katkaisi omansa ja jatkoi Ilveksen tappioputkea - Ykkösketju kantoi turkulaisjoukkuetta

LIIGA / Raportti
TPS:n ykkösnyrkki oli perjantai-iltana pelipäällä. 17-vuotias superlupaus Kaapo Kakko sai kunnian tuulettaa voittomaalia.
Kuva © Timo Savela
TPS ja Ilves tarjoilivat Turkuhalliin saapuneelle yleisölle varsin viihdyttävän kiekkonäytelmän. Illan isäntänä toiminut TPS katkaisi neljän ottelun tappioputkensa paremman maalivahtipelin sekä tehokkaan ykkösketjunsa johdolla ja sysäsi Ilveksen neljänteen perättäiseen tappioon lukemin 5−3.
Lähtökohdat 

TPS seilasi kauden pisimmässä tappioputkessa, kun neljä edellistä ottelua oli päättynyt tappioon. Lukko ja Kärpät olivat napanneet täydet pistepotit TPS:n kustannuksella, kun taas KalPaa ja Sportia vastaan käydyistä otteluista myös TPS:lle oli jäänyt yksi piste käteen. TPS sai tähän otteluun puolustukseensa takaisin Brandon Gormleyn, mutta vastaavasti Ilkka Heikkinen oli liittynyt poissaolijoiden joukkoon. 

Maalivahtipelaaminen 

Rasmus Tirronen oli itseoikeutetusti TPS:n maalilla, kun Henrik Haukeland oli edelleen sairastuvalla. Edellisissä otteluissa TPS:n varamaalivahtina on ollut A-junioreista Eetu Anttila, mutta perjantaina luukkuvahtina toimi A-nuorten maalivahtivalmentaja Antti Rautiola.

Tirronen oli maalivahdeista vakuuttavampi ja mahdollisti työskentelyllään TPS:n tappioputken katkaisemisen.

Puolustuspelaaminen 

TPS puolusti oman alueensa keskustaa varsin mallikkaasti, mutta Ilveksen terävissä vastahyökkäyksissä oli hienoisia ongelmia. Pahimmat Ilveksen maalipaikat syntyivätkin juuri vastahyökkäyksistä sekä TPS-puolustuksen kiekonmenetyksistä.

Hyökkäyspelaaminen 

TPS:n ykköskentällinen oli Ilvekselle pitelemätön. Kaapo Kakko, Ilari Filppula ja Simon Suoranta saalistivat jokainen tehot 1+1. Myös Oula Palveen johtama kentällinen sai hyökkäyspeliään rullaamaan, mutta TPS kaipaa tulitukea alemmilta kentällisiltään.

Erikoistilanteet 

TPS käytti heti ottelun ensimmäisen ylivoimansa, kun Zach Budish lapioi kiekon maaliin oman epäonnistuneen syöttönsä jälkeen. Kotijoukkue oli muokannut ylivoimaviisikoitaan, kun koko kauden samassa ylivoimassa olleet Ilari Filppula ja Oula Palve olivat eri viisikoissa.

Palveen johtama viisikko oli huomattavasti vaarallisempi ja vain ihme pelasti, ettei Budishille merkitty myös toista ylivoimaosumaa ottelussa.

Myös TPS:n alivoima oli tuloksellisesti täydellistä.

Lähtökohdat 

Myös vierasjoukkue Ilves tuli otteluun kauden pisimmässä, eli kolmen ottelun tappioputkessa. Maaottelutauon jälkeen joukkue voitti vielä Lukon, mutta tämän jälkeen niin HPK, JyP kuin Tapparakin olivat pöllyttänet Ilveksen turkkia.

Maalivahtipelaaminen 

Riku Helenius palasi vartioimaan Ilveksen maalia keskiviikon HPK-ottelun huilivuoron jälkeen. Helenius oli maalivahdeista työllistetympi, mutta ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla Turun perjantai-illassa. Mies voi ottaa huoletta kontolleen ainakin TPS:n kolmannen maalin ja osittain myös voittomaaliksi jääneen neljännen osuman.

Puolustuspelaaminen 

Ilveksen puolustuspelaaminen oli pääosin varsin hyvää. Kotijoukkueen neljännessä maalissa tosin Tuomas Salmelan erikoinen ratkaisu jättää oma tolppansa vapaaksi avasi Kaapo Kakolle avoimet ovet maalintekopaikalle.

Hyökkäyspelaaminen 

Vierasjoukkueen hyökkäsi vahvasti ja nopeasti vastahyökkäyksillä. Ilveksen saadessa hyökkäyspäässä pidempiä jaksoja heidän nopeat pelaajansa olivat haastavia pideltäviä TPS-puolustukselle. Keskustaan murtautuminen oli kuitenkin haastavaa, jonka lisäksi vastahyökkäyksistä saadut paikat jäivät hyödyntämättä.

Erikoistilanteet 

Ilves pääsi kokeilemaan omaa ylivoimaansa ottelussa kolmesti, mutta kaksi kertaa TPS onnistui alivoimansa kestämään ja kertaalleen Juhani Tammisen rangaistus katkaisi Ilveksen ylivoiman.

Alivoimalle Ilves joutui kahdesti. Toisella kertaa kolisi omissa, kun taas toisen rangaistuksen katkaisi TPS:n vaihtovirheestä tullut rangaistus.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo