Tappara pupelsi JYPin vieraskurimuksen poikki

LIIGA / Raportti
Laurikainen oli illan hahmo.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Piristyneet Tappara ja JYP mittelivät Hakametsän perjantai-illassa. Tappara oli niskan päällä, mutta tehottomuus avasi vieraille mahdollisuuden.
Lähtökohdat 

Tappara jäi ilman jatkopaikkaa CHL:ssä, mutta Liigassa meno on äitynyt vakuuttavaksi. Kirvesrinnat liitävät sarjassa viiden ottelun voittoputkessa. Perjantain otteluun kirvesrinnat lähtivät varsin maltillisin muutoksin, sillä ainoat muutokset viime viikonlopun Ässät-otteluun verrattuna olivat Matti Järvisen ja Jarkko Malisen päikseen vaihtuneet pelipaikat.

Maalivahtipelaaminen 

Niklas Bäckströmin ilta ei hurjaa määrää töitä sisältänyt. Tapparan vahva hallinta piti vaativat tilanteet vähäisinä. Toisaalta tämä oli myös osoitus Bäckströmin hyvästä keskittymistasosta, kun lapsuksia ei sattunut päätöserän kavennusosumaa lukuun ottamatta.

Puolustuspelaaminen 

Puolustusalueella kirvesrinnat olivat harvoin pyöritettävinä. Tapparan kulmakivi olikin laadukas puolustaminen keskialueella, jossa JYPin pelaajilla oli vähän tilaa.

Päätöserässä passivoituiminen koitui kohtaloksi. Tasoitusmaalista ison miinusmerkin ansaitsee Tuukka Mäntylä.

Hyökkäyspelaaminen 

Tappara osoitti vahvaa hyökkäyspelaamista monilla eri tavoin. Hyökkäykset virtasivat komeasti alueelle sisään niin kuljetettuina kuin päätykiekkoina. Myös pitkässä hyökkäyspelaamisessa isännät olivat vahvoja luoden tukun maalipaikkoja.

Ainoa osa-alue, josta Tappara rukkasia ansaitsee, on viimeistely. Lukemat olisivat jo kahden erän jälkeen voineet olla huomattavasti rumemmat kuin 2−0.

Erikoistilanteet 

Tapparan ylivoimapelaaminen varsinkaan kotona ei ole ollut kovin vakuuttavaa, mutta JYPiä vastaan tuli tärkeä onnistuminen, kun Matti Järvinen lusikoi kiekon verkkoon maalinedustalta.. Alivoimalla isännät keskittyivät keskustan tukkimiseen, joka tuotti tulosta.

Lähtökohdat 

JYP väläytteli parantuneita peliotteita viime viikon lopulla, kun sekä Ilves että SaiPa poistuivat Jyväskylästä tappio niskassaan. Lähes viikon mittainen tauko onkin tarjonnut myös jyväskyläläisille mahdollisuuden hioa peliään.

JYP lähti otteluun ilman yhtäkään kokoonpanomuutosta.  Huomionarvoinen asia oli Jarkko Immosen 400:s Liiga-ottelu. JYP haki samalla myös ensimmäistä vierasvoittoa kahteen kuukauteen.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen oli JYPin illan hahmo ja isoin yksittäinen syy, että vierailijoilla oli näennäinen mahdollisuus nousta otteluun mukaan. Vaikean alkusyksyn jälkeen Laurikainen on kasannut itsensä kuuluen illasta toiseen JYPin parhaimmistoon.

Puolustuspelaaminen 

Puolustusalueella JYPin pelaaminen oli huonolla mallilla. Sekä alueen täyttäminen että merkkauspelaaminen olivat retuperällä, mikä vei myös pelin virtauksen varsin Tappara-merkkiseksi. 

Hyökkäyspelaaminen 

Koko kauden syynin alla olllut JYPin avauspelaaminen oli palannut tuttuihin ongelmiin, kun keskialueen ylittäminen oli todella haastavaa. Tämä johtui verrattain repaleisesta viisikosta. Uutena elementtinä nähtiin jättöjä sentterille, jonka avulla keskialueen yli päästiin hieman paremmin.

Päätöserässä JYP löysi peliinsä vielä pykälän lisää yritteliäisyyttä, joka mahdollisti tasoituksen.

Erikoistilanteet 

JYPin ottelun parhaat paikat syntyivät ylivoimaisena kärsivällisen pyörityksen kautta. Alivoimalla maalineduspuolustaminen oli vaikeaa.

Erikoista 

Tapparan ja JYPin ottelut ovat perinteisesti olleet varsin tiukkoja. Kymmenestä edellisestä ottelusta yhdeksän oli päättynyt yhden maalin erolla. Molemmat olivat näissä otteluissa poistuneet kaukalosta viisi kertaa voittajana.

Kolmannessa erässä muuttuneet ketjut näkivät Eric Perrinin paluun sentteriksi ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Perrin juhlisti paluutaan iskemällä yhden maalin.

Ottelun ratkaisu 

Ottelun ratkaisu oli varsin dramaattinen, sillä JYP kipusi kahden maalin takaa rinnalle päätöserässä. Tasoitusmaali syntyi vain kaksi sekuntia ennen päätössummerin pärähdystä.

Ennen tätä Tappara oli ollut vahvasti kuskin paikalla kahden erän ajan. Tehottomuus ja Laurikaisen vahvat otteet olivat kuitenkin estäneet isäntien karkaamisen tavoittamattomalle matkalle.

Lopulta ratkaisu haettiin voittolaukauskilpailusta. Siellä voittomaalista vastasi myös tasoitusosuman iskenyt Julius Nättinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo