IFK nousi sittenkin voittoon lähes toivottomasta tilanteesta – Tommi Santala pommitti maaliverkon riekaleiksi

LIIGA / Raportti
Tommi Santala täräytti Kärppien voittoputken poikki.
Kuntopuntarin kahden ääripään kohtaamisesta muodostui todellinen trilleri. Kärppien jo varmalta näyttänyt voitto vaihtuikin Helsingin IFK:n komeaan nousuun takaa ja lopulta ohi.
Lähtökohdat 

Kärpät palaa Liigan pariin tiistain CHL-pudotuspelivoiton jälkeen. Kärppien hurja alkukausi on kerännyt lähes kaikki mahdolliset ylistyssanat, eikä tahdin hiipuminen ole näköpiirissä. Kärppien edellisestä tappiosta on jo aikaa tasan kuukausi, kun Tappara haki täyden pistepotin Raksilasta. Kärpät on kuitenkin joutunut tiukoille viimeisissä otteluissaan, mutta joukkue on joka kerta löytänyt keinot voittoon.

Maalivahtipelaaminen 

Jussi Rynnäs sai kerrankin kunnon näyttöpaikan Kärppien maalilla, mutta onnistuminen jäi puuttumaan. Ottelun ensimmäisen puoliskon Rynnäs selvisi helpolla, mutta sen jälkeen kärppämaalivahti joutui nostamaan kädet pystyyn IFK:n liukkaille hyökkääjille. Kuusi päästettyä maalia eivät yleensä vie joukkuetta voittoon ja sen porilainen todisti tänään.

Puolustuspelaaminen 

Kärpät piti IFK poissa maalipaikoilta vakuuttavasti pitkälle toisen erään asti. Puolivälin krouvin jälkeen oululaisten ajatus pelistä herpaantui, mikä näkyi kiekollisen pelin virheinä ja lepsuna suorittamisena. Kärppävalmennus ottaa varmasti alakertansa palaveriin, sillä suoritustaso laski jyrkästi ottelun loppua kohden.

Hyökkäyspelaaminen 

Kärpät käytti vahvinta asettaan eli luisteluaan väkevästi IFK:n kankeahkoa puolustusta vastaan. Kiekonhallinta oli täydellisesti kotijoukkueen nimissä ensimmäisen erän, mutta suoraviivaisuus hyökkäysalueella jäi pahasti vajaavaiseksi.

Aleksi Heponiemi osoitti jälleen olevansa yksi Liigan juonikkaimmista pelaajista hyökkäysalueella. Toisessa erässä kiekko löysikin tiensä Heponiemen lavasta maaliin kahdesti. Michal Kristofin johtaman kolmosketjun peli oli puolestaan pahasti hukassa.

Erikoistilanteet 

Avauserässä Kärpät pääsi pyörittämään urakalla ylivoimalla. Ensimmäisillä kerroilla pakkopeli meni näpertelyksi, mutta kolmannella kerralla Rasmus Kupari sai ohjattua Atte Ohtamaan kovan laukauksen maaliin.

Ylivoimajaksojen jälkeen Kärpät sortui myös jäähyilyyn, ja tästä IFK kiitti isäntiään. Kärppien alivoimaprosentti olikin tänä iltana pyöreä nolla, sillä IFK teki maalit molemmista ylivoimistaan.

Lähtökohdat 

Kun kotijoukkueella kaikki onnistuu, niin IFK puolestaan hakee onnistumisia. Seitsemästä viimeisestä ottelusta on kertynyt murheelliset kaksi pistettä ja sarjasijoitus on romahtanut jo alemman pudotuspeliviivan alapuolelle. Vaikka Raksila on useimmille joukkueille sarjan ikävin paikka pelata, IFK on viime vuosina onnistunut useasti pohjoisessa. 

Maalivahtipelaaminen 

Joukkueen ykkösvahti Atte Engren palasi tolppien väliin, mutta joutui heti ensi töikseen kaivamaan kiekkoja maalin uumenista. Vaikea syksy sai jatkoa, sillä moni Kärppien tekemistä maaleista olisi ollut otettavissa kiinni. Engrenin ei tarvinnut venyä huipputorjuntoihin, sillä tällä kertaa kenttäpelaajat tekivät voittoon tarvittavan työn.

Puolustuspelaaminen 

Ottelun alussa IFK jäi pahasti jälkeen Kärppien luistelusta ja etenkin Johan Motinin ja Joe Finleyn peli oli ajoittain koomista seurattavaa. Toisesta erästä alkaen IFK terästäytyi selvästi ja viisikko pysyi tiiviimpänä aina ottelun loppuun asti. Teemu Eronen johti IFK-puolustuksen kiekollista peliä ja keräsi itselleen kolme syöttöpistettä.

Hyökkäyspelaaminen 

Ensimmäisessä erässä IFK:n hyökkäyspeli puuttui lähes kokonaan. Kärppien toisessa maalissa pahan virheen tehnyt Erik Thorell nosti kuitenkin vierailijoiden toiveita tekemällä pukukoppimaalin seitsemän sekuntia ennen erän loppua. Toisessa erässä IFK lähti hakemaan tappiotilanteessa rohkeasti maaleja pitkillä avauksilla ja riski kannatti. Anton Lundell ja Iikka Kangasniemi tekivät läpiajomaalit reilun minuutin sisällä toisistaan ja nämä maalit nostivat IFK:n ottelussa tasoihin.

Pirteimmällä pelipäällä hyökkääjistä oli juuri Kangasniemi, joka pystyi pyörittämään peliä kiekon kanssa Kärppien alueella. Myös Kangasniemen ketjukaveri Lundell pelasi väkevän ottelun ja nappasi ottelusta kolme tehopistettä.

Erikoistilanteet 

Jäähypenkki tuli turhan tutuksi helsinkiläisille. Iso osa jäähyistä oli silkan hölmöilyn seurausta ja tästä Kärpät rankaisi armotta. Ottelun käännyttyä helsinkiläisille jäähyllä istuikin Kärpät. IFK:n illan tähtihyökkääjät Lundell ja Thorell osoittivat ratkaisukykyään tuomalla IFK:n lopulta tasoihin kolmannessa erässä.

Erikoista 

Ottelun puhutuin tilanne oli IFK:n Kangasniemen loukkaantuminen tilanteessa, jossa hän teki 4–4-tasoitusmaalin ajassa 36:27. Kärppäkapteeni Ohtamaa huitoi Kangasniemeä takareiteen juuri ennen kuin kiekko ohitti Rynnäksen. Kangasniemi poistui tuskaisen näköisenä vaihtopenkille, mutta Ohtamaa vältti selvän huitomisjäähyn.

Ottelun ratkaisu 

Ottelun voittomaali olikin hieman erikoisempi. Konkari Tommi Santalan hirmuinen lyöntilaukaus vajaat kaksi minuuttia ennen ottelun loppua oli niin kova, että se sujahti maaliverkon läpi. Erikoinen maali kruunasi muutenkin erikoisen ottelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo