TPS - ILV
NYI - STL 2.00
NYR - CAR 2.00
CBJ - NJD 2.00
MTL - FLA 2.30
DET - ANA 2.30
NSH - WSH 3.00
MIN - LAK 3.00
WPG - VGK 3.00
DAL - TBL 3.30
SJS - PIT 5.00
Mielipide

Vondrka ensimmäisenä ulos ovesta

LIIGA / Kolumni
Kärpät ilmoitti torstaina purkaneensa Michal Vondrkan sopimuksen. Heikon syksyn pelannut Vondrka oli ensimmäinen ovesta ulos kävellyt ulkomaalaispelaaja, mutta onko hän viimeinen?

Tšekkihyökkääjä Michal Vondrkan, 29, viimeiseksi otteluksi Kärppien paidassa jäi Ilvestä vastaan pelattu nyhjäys, jossa miehen pelillinen taso oli totutun heikko. Miehen potkuja odoteltiin jo tovi.

Vondrkan kohdalla on hyvä palata viime kevääseen. Nappikauden Slavia Prahassa pelannut laitahyökkääjä oli viimeisten pelaajien joukossa tippumassa pois Tšekin MM-kisajoukkueesta. Oulussa Vondrkan sopimus otettiinkin mielenkiinnolla vastaan, vaikka miehen tilastohistoria antoi syytä varovaisuuteen hehkutuksissa.

Vielä Kärppien harjoituskaudella Vondrka pystyi tuomaan vahvuuksiaan esille. Kahdensuunnan pelaaminen ja tekemisen meininki olivat hyvällä tasolla, eikä floppia osattu vielä aavistaa.

Kärpät siirtyi maakuntapelien kapeammista kaukaloista isompiin kaukaloihin, joissa Vondrkan vahvuudet katosivat. Koko syksyn kestäneet arat otteet, pelin ulkopuolella seilailu, tilannehitaus ja tehollisesti heikot otteet tulivat mukaan jo SM-liigan avauskierroksilla. Potkut alkoivat lähestyä.

Vondrka kävi keskusteluja valmennusjohdon, urheilutoimenjohtajan ja myös itsensä kanssa siitä, mitkä hänen pelilliset vahvuutensa ovat. Työtä henkilökohtaisten otteiden eteen tehtiin paljon, mutta tulos jäi pieneksi.


Michal Vondrkan potkut eivät yllättäneet.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Liikennettä luvassa?

Vondrkan lähtö avasi pelin. Kärppien syksyyn on liittynyt hyvän alun jälkeen loukkaantumiskierre ja monien pelaajien alisuorittamiset. Vondrka ja miehen kansalaistoveri Jan Snopek ovat olleet alisuorittamisen pahimpia esimerkkejä.

Snopek, 35, hankittiin edelliskaudelle puolustuksen vahvistukseksi. Silloin sana vahvistus oli ansaittu, sillä varmalla puolustus- ja hyökkäyspään pelaamisella Snopekin jatkosopimusta ei ihmetelty.

20 ottelun aikana Snopek ei ole ollut vahvistus. Lähes jäähy per peli tahdissa etenevä kolossipuolustaja ei ole pystynyt pelaamaan samaa varmaa puolustuspeliä. Kaikista kuvaavinta tilanteessa on se, että Kärppien 17-vuotias puolustaja Ville Pokka on jyräämässä tšekkiläisen yli. Ja tilanteessa ei tarvitse väläyttää korttia "rahaa pankkiin."

Vondrka on tuskin ainoa muutos ulkomaalaisosastolla. Snopekin on kohennettava otteitaan tai ovi käy yhtä tylysti myös Prahassa syntyneelle puolustajalle. Kummassakaan tapauksessa miesten puuttuminen kokoonpanosta ei näy mitenkään Kärppien pelaamisessa. Reservistä on tarjolla nuoria ja hyviä vaihtoehtoja, jotka voivat tuoda Kärppien pelaamiseen sitä "jotain."

Vahvistusta metsästän

Kaukana ovat ne ajat, kun Kärppien jokaisen ulkomaalaispelaajan kohdalla voitiin puhua vahvistuksesta. Viime kauden ennätyksellisessä karusellissa ulkomaalaisia kokeiltiin ja läheteltiin eteenpäin. Monen kohdalla puhuttiin enemmän tai vähemmän ailahtelevuudesta.

Tämän kauden osalta onnistujia ovat olleet Oscar Eklund ja niukasti kyseiseen kerhoon kuuluva Ivan Huml, joka pystyy alkukauden otteisiin verrattuna selvästi parempaan. Täten yksi neljästä onnistumisten puolella on saldo, johon kukaan ei voi olla tyytyväinen.

Kärppien on saatava alisuorittaminen loppumaan, sekä hyökkäykseen on saatava selvä vahvistus. Näiden keinojen kautta Oulussa voidaan edes pienesti haaveilla mitalipeleistä kevään koitoksissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle