Mielipide

Vieraspelit Hermeksen riippakivenä

MESTIS / Kolumni
Hermeksen syyskautta leimasi epätasaisuus. Kotikaukalossaan joukkue voitti parhaimmillaan jopa kymmenen peliä putkeen, kun taas vastapainoksi Kokkolan ulkopuolella jokainen piste on ollut kiven alla.

Hermes lähtee joulutauolle Mestiksen kuudennelta sijalta. Sijoitus on odotetunkaltainen; ennen kauden alkua asiantuntijat arvioivat joukkueen kuuluvan sarjan keskikastiin. Syyskausi todisti kuitenkin, että Hermeksellä on potentiaalia nähtyä parempaan. Vuoristoratamaiset otteet leimasivat kauden 26 ensimmäistä ottelua - hyvää peliä seurasi useimmiten pohjakosketus vieraskaukalossa.

Sarjasijoitus ei siis ole huono. Kun ottaa huomioon Hermeksen alisuorittamisen vieraskentillä, kuudetta sijaa voidaan jopa pitää yllättävän hyvänä. Syyskauden tulosta arvioidessa, pitää myös ottaa huomioon, että Hermeksellä oli kolmen pelatun kierroksen jälkeen kasassa pyöreät 0 pistettä.

taustaa

Kimmo Vesa käänsi kurssin
[lue lisää]

Syyskauden päättäneen Haukat-pelin jälkeen, valmentaja Pasi Arvonen arvioi joukkueen tähänastista suoritusta kouluasteikolla 8 arvoiseksi. Arvosana kuulostaa kuitenkin liian hyvältä, kun tavoitteeksi oli laitettu 1,3 pistettä per peli. Tähän menneessä on kasassa 27 pistettä 26 pelissä. Tavoitteessa pysyminen olisi edellyttänyt 33 pistettä kauden tässä vaiheessa.

Tavoitteesta ollaan siis pahasti jäljessä.

Ei tarvitse olla Petteri Sihvonen, tajuakseen missä kiikastaa. 27 pisteestä vaivaiset 7 on saavutettu Kokkolan ulkopuolella.

Kokoonpanomuutoksia luvassa?

Hermes on viime vuosina onnistunut vahvistamaan joukkuettaan kauden kuluessa. Tälläkin kaudella joukkue on aivan erilainen kuin kauden kynnyksellä. Maalivahdiksi hankittiin vanha tuttu Kimmo Vesa, ja puolustuksen aukkoja paikkaamaan pestattiin Ismo Siren ja Turo Virta. Miikka Jäske on tällä hetkellä ainoa uusi kasvo hyökkäyspäähän. Mikään yllätys ei kuitenkaan olisi, jos tilanne muuttuisi vielä ennen siirtoajan umpeutumista tammikuun lopussa.

Varsinkin jos (ja kun) NHL:n työsulku toteutuu, Hermes, kuten varmasti kaikki muut joukkueet, tulee reagoimaan. Hankintalistalla korkeammalla lienee ainakin keskushyökkääjä ja kovan luokan maalintekijä. Työsulun toteutuessa sellaisia on varmasti tyrkyllä Mestikseenkin, kun muihin sarjoihin rantautuvat NHL-tähdet pudottavat väkisin jokaisesta joukkueesta pari miestä pois.

taustaa

Hankinnat pelastivat puolustuksen
[lue lisää]

Eri asia on sitten, onko Hermeksen budjetissa varaa lisähankintoihin. Tuskinpa ainakaan niin kauan kuin pelaajisto pysyy nykyisen kokoisena. Muutamasta pelaajasta on päästävä väkisinkin eroon jos lisähankintoja halutaan tehdä. Paikallisen yrityselämän apu ei varmasti myöskään haittaisi.

Kotietu vielä haarukassa

Vaikka syyskausi ei ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, mitään ei ole vielä menetetty. Kärkikolmikko on karannut omille teilleen, mutta tuskin edes optimistisimmat Hermes-kannattajat odottivat Hermeksen pysyvän aivan kärjen tuntumassa. Kotietuun oikeuttavaan neljänteen sijaan on kuitenkin matkaa vasta neljä pistettä.

Hermeksen epätasaisia suorituksia on usein selitetty joukkueen kokemattomuudella. Kun joukkueen rakennetta tarkistaa suurennuslasilla, huomaa kuitenkin, että Hermeksen runkomiehet ovat itse asiassa Mestis-tasolla varsin rutinoituja pelaajia.

taustaa

Maalintekijää kaivataan
[lue lisää]

Hyökkääjistä ainoastaan tulokaskolmikolla Pesonen-Kopiloff-Tuominen ei ole aikaisempaa kokemusta tältä sarjatasolta. Tärkeimmät hyökkäyspään miehet ovat jo vuosikausia kantaneet vastuuta Mestiksessä. Samaa voi sanoa myös duunarikolmikosta Passi-Mannila-Jasik, viimeksi mainittu tosin kotimaassaan Slovakiassa.

Myös puolustuspää on täynnä kokemusta. Vastuunkantajat Siren, Virta ja Aro eivät ole keltanokkia. Blanarilla on NHL-varaus ja runsaasti pelejä maansa pääsarjatasoilta, ja Kesselikin oli viime kaudella TuTon runkomiehiä. Tilannetta kuvaa hyvin se, että Hermeksellä oli varaa heittää yhteensä yli 400 Mestis-ottelua pelanneet Salmela ja Kotajärvi Jeppiksen Suomisarja-joukkueeseen.

Epätasaisuutta voidaan sen sijaan laittaa suuren vaihtuvuuden piikkiin. Valmentaja Arvonen joutui keväällä toteamaan, että pronssia voittanut joukkue hajoaa käsiin.

Kauden aikana tehtyjen hankintojen ansiosta, Hermeksen materiaali ei kuitenkaan enää häviä merkittävästi viimevuotiselle. Kylmä tosiasia kuitenkin on, että Mestis on tänä vuonna huomattavasti laadukkaampi sarja kuin viime kaudella, eikä näin ollen Hermeksen materiaali tällä hetkellä riitä viimevuotisen saavutuksen uusimiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle