Mielipide

Summanen avasi voitolla

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen Jääkiekkomaajoukkueen tuore päävalmentaja Raimo Summanen avasi voitokkaasti uransa Leijonamiehistön käskyttäjänä. Suomi oli parempi Ruotsia maalein 3-2, kun joukkueet kohtasivat Euro Hockey Touriin kuuluvan Ceska Pojistovna Cupin avausottelussa Helsingin Areenassa.

Turnaus pelataan Tsekeissä, mutta Suomi ja Ruotsi kohtasivat perinteisesti jomman kumman joukkueen kotitantereella. Käytäntö on järkevä, koska Euro Hockey Tourin peleissä yleisöä riittää yleensä ainoastaan turnauksen isäntämaan peleihin.

Lieneekö Areenassa perjantaina ja lauantaina pelattavan Ärrä-cupin läheisyys vaikuttanut siihen, että tällä kertaa yleisöä ei riittänyt tähänkään otteluun. Pelaavathan turnauksessa kaikki kolme pääkaupunkiseudun joukkuetta Blues, IFK ja Jokerit. Oli syy mikä hyvänsä, Areena oli autio.

Kaukalossa ei haukoteltu

Illan joukkueet eivät antanut vähäisen yleisömäärän vaikuttaa tekemisiinsä. Vaikka kausi ei ole vielä edes alussa, ei kumpikaan tinkinyt intensiteetistä. Tähän aikaan vuodesta seurajoukkueet ovat harjoitelleet ja pelanneet jo jonkin aikaa yhdessä, mutta niidenkin peli on yleensä edelleen melko sekavaa. Niinpä pari päivää yhdessä harjoitelleilta maajoukkueilta on turha odottaa elämää suurempia hienouksia.

Kamppailun tauottua molemmat valmentajat olivat tyytyväisiä omiinsa.

-Meillä oli kuusi ensikertalaista ja heitä löytyi etenkin puolustuksesta. Suomi oli parempi, enemmän joukkue, ja he ansaitsevat voittonsa. Olen kuitenkin tyytyväinen joukkueeseeni tässä vaiheessa kautta, muotoili Tre kronorin päävalmentaja Hardy Nilsson.

Päävalmentaja Summanen oli samaa mieltä joukkueiden voimasuhteista:

-Me voitimme viidellä viittä vastaan pelatessa maalintekopaikat murskaavasti. Ruotsilla oli toki monesti parempia paikkoja, mutta tyytyväinen on oltava.

Ottelun alkupuolisko finnjäveleiden

Suomi meni jo ennen ensimmäisen erän puolta väliä 2-0 johtoon. Ensin kapteeni Kallio suti kiekon maaliin Timo Pärssisen komeasta syötöstä ajassa 05:16. Jukka Hentunen säesti kippariaan reilun minuutin kuluttua maajoukkuedebytantti Kari Kalton komean esityön jälkeen viimeistelemällä alivoimalla illan toisen tilastomerkinnän Suomen maalisarakkeeseen.

Summanen jakoi Kalton lisäksi kiitosta muillekin maajoukkueen maitoparroille:

-Kaikki ensikertalaiset pelasivat hyvin. Jarkko Immonen oli Petri Pakaslahden ohella kentän parhaita aloittajia. Meille ei ollut täysin selvää että riittääkö Jarkon vauhti maajoukkuepeleissä, muuta Alatalo (JYP:n päävalmentaja) sanoi että kyllä riittää, ja riittihän se.

-Meillä ei ollut tulostavoitteita otteluun lähdettäessä vaan lähdimme puhtaasti oppimaan. Hieman hirvitti kun emme edes analysoineet Ruotsia millään tavalla enen ottelua vaan keskityimme puhtaasti omaan tekemiseemme.

Ensikertalaisista Mikko Koivu oli kuumeessa ja hän joutui jättämään leikin kesken ensimmäisen erän jälkeen.

Ruotsi otetaan mukaan kyytiin

Vaikka Suomi vei vielä ottelun toisen erän alkupuoliskolla peliä suvereenisti, alkoi vastustaja päästä pikkuhiljaa peliin mukaan. Suomen maalilla pelannut Niklas Bäckström torjui erässä ensimmäisen kerran vasta ajassa 32:31, mutta tasan kahden minuutin kuluttua oli kiekko jo Suomen maalissa.

-Menimme alussa ahneesti kiinni vastustajan kiekolliseen mieheen ja olimme vahvoilla, mutta Ruotsi oppi pikkuhiljaa pelaamaan meitä vastaan ja pääsi mukaan, mietiskeli Summanen.

Ruotsin tasoitus 2-2:een syntyi alivoimalla kolmannen erän puolen välin jälkeen. Suomi ei t tasatilanteessa kuitenkaan hämmentyny vaan aloitti voimakkaan puskemisen kohti vastustajan maalia. Leijonista kunnostautuivat mm jo aiemmin mainittu Kalto, sekä kärppähyökkääjä Jari Viuhkola kiusantekijöinä vastustajan kenttäpäädyssä.

Yksi kolmannen erän suomalaishahmoista oli niinikään puolustaja Antti-Jussi Niemi, joka ensin lähetti ruotsalaispuolustaja Per Hållbergin maatakiertävälle radalle etsimään varusteitaan illan komeimmalla, keskialueen, taklauksellaan. Tämän jälkeen A-J pohjusti röyhkeällä henkilökohtaisella suorituksellaan Suomen voittomaalin, jonka suti verkon perille Kimmo Rintanen Niemen reboundista ajassa 49:21.
Summanen mietteliäänä

-Tämä oli hyvä lähtö kauteen. Asenne oli kaikilla pelaajilla hyvä, pelitapaan sitouduttiin. Lähdimme otteluun jokaisen pelaajan henkilökohtaisen keskittymisen kautta ja se näköjään kannatti, korosti päävalmentaja henkisen puolen tärkeyttä.

Entä hermostuttiko ensiesiintyminen puku päällä maajoukkueen aitiossa?

-Olen sen tyyppinen valmentaja etten yleensä hermoile aitiossa. Olen muutenkin sitä mieltä että olen parhaimmillani paineen alla toimiessani.

-Maajoukkuevalmentaminen eroaa seuravalmentamisesta siinä ettei maajoukkueen valmentaja voi paljon muuttaa pelaajia kauden aikana. Tämä on paljon enemmän tarkkailua ja huomioiden tekemistä.

Euro Hockey Tour jatkuu Suomen osalta Tsekeissä lauantaina, jolloin joukkue kohtaa isäntämaan. Tällöin Suomen maalia astuu vartioimaan TPS-vahti Teemu Lassila. Muista, esim Mikko Koivun ja Jarkko Immosen kuumeilun aiheuttamista, muutoksista joukkueessa ei toistaiseksi ole tietoa.