Mielipide

Painavaa asiaa Seppo Mäkelältä

LIIGA / Kolumni
Erotuomarilegenda Seppo Mäkelä aateloitiin aiemmin tällä viikolla Kiekkoleijonaksi järjestysnumerolla 136. Kaukaloiden väriläiskä on tunnettu siitä, että asiat sanotaan niin kuin ne ovat turhia hienostelematta. Mäkelä ottaa kantaa sekä kansainväliseen, että kotimaiseen jääkiekkoon ja lajin ongelmakysymyksiin.

Onnittelut aateloinnista. Miten korkealle itse arvostat saamaasi huomionosoitusta?

-Kyllä se täytyy arvostaa aika kärkeen. Tämä on asia, jota kaikki eivät saa, vaikka olisivat yhtä kauan mukana. Siinä suhteessa arvostan sitä paljon. Kun ajattelee, mistä asti niitä on jaettu ja nyt on vasta 137 koossa.

Mitä mieltä olet MM-kisojen tuomarilinjasta?

-Nyt näyttää siltä, että eri maiden kiintiöt tuomaristossa ovat ongelma. Suomi-Saksa -ottelun tuominnut sveitsiläinen tuomari oli erittäin heikko. Virheet ja roikkumiset pitäisi ottaa pois. Taitojoukkueet eivät pääse oikeuksiinsa. Olen joskus ennenkin sanonut, että parhaiden pitäisi viheltää, on sitten jostakin maasta kolme tuomaria tai jostakin vähemmän. Kiintiöt pitäisi unohtaa.

Kuka päätuomareista on mielestäsi onnistunut parhaiten?

- Turun Suomi-Tshekki -ottelun amerikkalainen tuomari oli siinä pelissä hyvä. Kun en ole nähnyt paljon pelejä paikan päältä vaan televisiosta, pidän tätä amerikkalaistuomaria parhaana näkemänäni.

Myös Tsekin tuomari on viheltänyt aika hyvin. Aina ei edes tiedä kuka on viheltämässä, kun kansainvälisen liiton touhu on sellaista. Tuomareilla ei ole nimeä selässä. Vanhana tuomarina ole sitä mieltä, että jos ei nimeään pysty kantamaan selässään, ei kannata mennä viheltämäänkään.

Entä onko ollut selkeitä floppeja?

- No kyllä tuo sveitsiläinen oli mielestäni aika huono. Kun itäblokin maat käyttävät järkyttävästi mailaa muuhun kuin pelaamiseen ja siihen ei puututa. Valko-Venäjä ja Ukraina pelaavat sellaista tyypillistä venäläistä mailapeliä. Kun ne eivät pärjää muuten, niin peli on sellaista.

Minkä arvosanan Suomen Timo Favorin saa tekemisistään?

-En ole nähnyt hänen peleistään kuin joitakin pätkiä. Ei niitä pelejä ole kuitenkaan tuntunut niin kauheasti olevan. Sieltä se aina paistaa.

Keväistä viihdettä kansalle

Monet pelaajat ovat arvostelleet kisoja liian suurista tasoeroista osallistuvien maiden kesken.

-Sillä saadaan jääkiekko leviämään. Sveitsin juniorityö on tuottanut paljon hyviä pelaajia viime vuosina ja he ovat pärjänneet maajoukkueessa hyvin. Ei Tanskassa, Sveitsissä tai Itävallassa harrasteta jääkiekkoa, elleivät A-maajoukkueet pelaa A-sarjassa.

Miten itse arvostat MM-kisoja? Onko turnauksen voittaja todellinen maailmanmestari, vai onko tämä enemmän keväistä viihdettä?

-Kyllä tämä aika pitkälle keväistä viihdettä on. Ei siitä päästä mihinkään. Mielestäni tässä pitäisi olla erilaiset alkulohkot ensin. Kuudesta kahdeksaan maata saisi pelata ensin oman sarjansa ja parhaat tulisivat mukaan vasta myöhemmin. Alkulohkosta mukaan pääsisi kaksi joukkuetta kovien maiden mukaan. Pudotuspeleissä pelattaisi kaksi ottelua vastakkain. Se olisi hyvä.

Markkinameininkiä

Mitä MM-kisojen todellisen urheilullisen arvon nostamiseksi voitaisi realistisesti ajatellen tehdä?

-En oikein osaa sanoa. Kuuntelin radiota ja Leinosen Kimmo oli siellä äänessä. Tarkoitus on kehittää ilmeisesti enemmänkin markkinointia MM-kisojen ympärille. Hän taisi sanoa, että jo Itävallan kisoissa alkaa tulla enemmän jääkiekon ulkopuolista hommaa. En tiedä, tuleeko näistä vain kauheat markkinat.

-Siinä suhteessa pidän MM-kisoja negatiivisena, että vaikka ihmisellä olisi oma loosi, joutuu silti maksamaan 30 euroa lipusta. Ne ovat järkyttäviä summia! Tavalliset rivi-ihmiset eivät edes saa lippuja. Nämä ovat markkinahommia ja firmat ostavat liput.

Lippujen pakettimyynti on ollut ikävä ratkaisu. Nähdäkseen Suomen pelin on pitänyt hankkia lippupaketti, jonka muihin peleihin ei enää ole riittänyt kiinnostusta saapua katsomaan.

-Kyllä. Siinä suhteessa käytäntö on huono. Kyllä lippuja pitäisi olla. Puolet lipuista voidaan myydä yrityksille ja toinen puoli ihan vapaasti.

Vanhat pelimiehet arvossaan

Olet saavuttanut kiekkoväen kunnioituksen, mutta millaisia pelaajia itse arvostat?

-Sanoisin, että arvostan kaikkia huippupelaajia. En ole nähnyt itselläni oikeastaan ollenkaan vihamiehiä. Tietysti joku pelaaja on joskus kiukutellut. Kuitenkin aina kun tullaan vastakkain, on vanhoja pelimiehiä erittäin miellyttävää tavata.

Entä valmentajien osalta?

-Arvostan Suomessa melkein kaikkia valmentajia. Tietenkin poikkeuksia on, mutta suurinta osaa kyllä. Hienoja aikoja on ollut ja välillä on otettu yhteen kovaakin. Silti olemme pahuksen hyviä kavereita. Jortikankin kanssa olemme joskus ottaneet kovaakin yhteen, mutta uskoisin, ettei monellakaan tuomarilla ole hänen kanssaan kentän ulkopuolella yhtä hyviä suhteita kuin minulla. Meillä on erittäin hyvät suhteet.

Millainen on SM-liigan tuomarien taso?

-Kyllä sitä pyritään koko ajan kehittämään. Kyllä sen nyt suht koht hyvä on. En minä sitä nyt niin huonona pidä. Nämä tuomareiksi ryhtyneet vanhat pelimiehet ovat hyviä, mutta ei heitäkään saa olla liikaa. Tuntuu siltä, että muutama tulkitsee liikaa peliä. He sanovat tietävänsä, miten pelaaja toimii eri tilanteissa. Ei kuitenkaan voi viheltää niin kuin joskus on pelattu, vaan virheet pitää ottaa pois.

Vaikkapa Levonen on onnistunut kuitenkin kohtuullisen hyvin.

-On hän ihan kohtuullisesti onnistunut, ei siinä mitään. Ihan hyvä tie tuomariksi on palaajataustakin, mutta siinä tehdään hallaa sellaisille tuomareille, jotka ovat lähteneet alhaalta asti ja ovat olleet mukana kymmenenkin vuotta. Sitten saakin huomata, että toiset tulevat ja ovat korkeintaan vuoden divisioonassa ja pääsevät liigaan. Homma loppuu alatasolta. Kukaan ei ole kiinnostunut, kun ei ole mahdollisuutta edetä. Siinä katsottaisi vanhat pelimiehetkin, kun heidät pantaisi ensin vuodeksi viheltämään junioriotteluja korkeintaan A-junioreissa ja seuraavana katsotaan miten luonto kestää.

Vain yksi päätuomari

Ammattimaiseen tuomarointiin tietysti pitäisi pyrkiä ammattilaisliigassa.

-Ammattituomarit olisivat hyvä asia, jos siihen työhön vaan löytyy tekijöitä. Itse yritin yhden vuoden, mutta ei se toiminut kateellisessa yhteiskunnassa.

Lopetit urasi, kun SM-liigassa siirryttiin kahden päätuomarin systeemiin. Ovatko mietteet asiasta pysyneet samoina vai muuttuneet?

-Kyllä ne ovat ihan samat. Kantani on vain vahvistunut, kun näitäkin kisoja seuraa. Kyllä yhden miehen pitää nähdä kentän tapahtumat. Tietenkin aina jää jotakin viheltämättä, mutta pelinlukutaidon pitää olla sellainen, että haistaa mitä selän takana tapahtuu. Linjatuomarin kanssa pitää olla yhteistyötä.

Usein huomaa, että tuomari tietää varsin hyvin jonkin selvän virheen jääneen viheltämättä ja paikko tulee sitten aivan mitättömästä tilanteesta.

-Se ei ole yhtään kohdallaan. Jos joku virhe jää viheltämättä, niin se jää viheltämättä. Sitten luistellaan pelaajan ohi ja sanotan, että sori, se jäi viheltämättä. Ei tässä mitään, vaan jatketaan vaan eteenpäin.

Keskiviivan paitsio - kyllä vai ei?

-Keskiviivan paitsion poistaminen on nopeuttanut peliä aika paljon. Kyllähän se tämän päivän jääkiekkoon kuuluu, että sitä ei ole.

Rangaistukset syystä

Ovatko jäähyt ja pelikieltojen kesto liikaa sidoksissa pelaajan loukkaantumiseen tilanteessa? Tuleeko rangaistus syystä vai seurauksesta?

-Kyllä minä uskon, että se tulee syystä. Tuomarien pitäisi ottaa raaempi linja selkään taklaamiseen ja päähän kohdistuviin taklauksiin. Kun kyynerpää tai poikittainen maila osuu päähän, niin 5+20 tai ottelurangaistus joka kerta. Kyllä kyynerpäät alkavat pysyä alhaaalla.

Pitäisikö esimerkiksi selkeän polvitaklauksen yhteydessä taklaaja hyllyttää pois kaukalosta loukkaantuneen pelaajan toipumisen ajaksi lisäten siihen vielä pelikiellon?

-Olin sitä mieltä jossakin vaiheessa, että pitäisi tehdä niin, että tuomio olisi sama, mutta ei se oikeastaan ole sekään tälle lajille hyväksi. Kyllä tuomarin pitää nähda ja nauhalta pitää nähdä koska taklaus on todella tahallinen. Pelaajalle on vaistomainen liike yrittää saada ohi pääsevä vastustaja kiinni jollakin konstilla. Jos si ole muuta, niin pannaan polvi tai muuta eteen. Se on refleksi. Ei pelaaja silloin ajattele, että kaveri voisi loukata.

Et erityisemmin usko tahallisiin polvitaklauksiin?

-En erityisemmin, se on pelaajan vaistomainen liike. Päähän kohdistuneet taklaukset ja selästä taklaamiset pystyy kyllä harkitsemaan. Tänä päivänä vastassa on joustamaton lasiseinä ja tuloksena on aina aivotärähdys.

Kannatatko rahallisten sanktioiden käyttöön ottamista vaikkapa päähän kohdistuneiden taklausten ja laitataklausten osalta?

-Se olisi yksi hyvä ratkaisu. Joku sovittu summa, kun pelaaja saa ottelurangaistuksen ja pelikiellon. Silloin voisi tulla myös rahallinen rangaistus.

Ei kunnon tappeluja liigassa

Ovatko SM-liigassa tappeluista annetut rangaistukset linjassa verrattaessa vaikkapa laitataklauksesta annettavien kanssa?

-Eihän meillä ole kunnon tappeluja koskaan ollutkaan. En ole oikeastaan nähnyt, että täällä olisi oikein tapeltu. Kyllähän siellä tönitään ja joku lyö jonkun kerran, mutta ei siellä ole sen näköistä, että jäällä olisi tapeltu. Rangaistukset kulkevat yhdestä ottelusta kolmeen tai neljään otteluun. On ihan hyvä, että tappelut eivät pääse yleistymään. Nuo kymmenvuotiaat naskalit ottavat liigasta oppinsa. Kun siellä lyötiin, täytyy heidänkin pelissään lyödä.

Mailalla hakkaaminen kohdistuu juuri taitopelaajiin. Calounin ja Machuldan tapaiset taitopelaajat ovat saaneet käsilleen oikein kunnolla. Hakkaamisen viheltämättä jääminen johtaa turhiin loukkaantumisiin.

-Tietenkin se on ongelma. Aina, kun takaa tai sivulta lyö kunnolla käsille, pitäisi antaa rangaistus. On sitten suojus tai ei. Kun pelaaja on pari potkua toisesta jälessä ja sieltä tulee käsille, on kyseessä aina mailahäirintä. Se on aina huitomista.

-Mailahäirintää on yritetty kitkeä pois ja joskus onnistuttukin. Aina sitä kuitenkin on, jos siihen ei kovalla kädellä puututa. Jos siihen kuitenkin puututaan, sanovat lehdistö, pelaajat ja johtajat, ettei tällaista voi katsella, kun aina on joku jäähyllä. Jokaisen maan omassa sarjassa pitäisi pyrkiä poistamaan mailahäirintää. Tämähän on Suomessa kiekkoilumme perusongelma.

Pitäisikö myös filmaajille antaa rangaistuksia videoiden perusteella?

-Kyllä tuomareiden pitää pystyä ratkaisemaan asia kentällä. Kun yksi ja sama pelaaja istuu kolmatta kymppiä, alkaa hänkin jo oppia. Ilman pelinäkemystä ja pelinlukutaitoa ei näitä asioita erota. Sellaisiakin tuomareita näkee niin näissä kisoissa kuin muuallakin, joilla on täysi työ luistella mukana.

Maalituomarit poistettiin SM-liigasta. Oliko ratkaisu oikea?

Olen aina sanonut, että maalituomareilla ei ole tarkoitusta. Takavuosinakin - kauan sitten - oli erotuomarikerhoissa seurojen ihmisiä, kovia joukkueen kannattajia maalituomareina. Valo paloi jo ennen kuin kiekko oli metriä lähempänä maalia. Nykyään, kun on videot ja pelit asian voi varmistaa sieltä.

Käskytyksestä ja kurinpidosta

Onko SM-liigassa valmentajia, jotka saattaisivat käskyttää pelaajia vahingoitaamaan vastustajaa?

-En tiedä, josko kukaan suoranaisesti käskyttää ketään, mutta monen pelipaikka voi olla siitä kiinni. Joku voi antaa ymmärtää, että pelaajan pitää tehdä jotakin. Valmentaja voi sanoa pelaajalle, että tuo on sinun miehesi ja sillä siisti. Sinä pidät tuon pelaajan. Jos et ole siinä pelissä sitä hoitanut, olet pari peliä viltissä. Ei voi sanoa, että kukaan käskyttää suoraan. Annetaan ymmärtää.

Oletko seurannut mediassa käytyä jääkiekkoväkivaltaa koskenutta keskustelua?

-En ole erityisemmin. Joka vihaa lajia, voi puhua mistä joukkueurheilulaijista tahansa. Lajeissa, joissa on hiukankin kontaktia, voidaan sanoa samat jutut.

Keväällä nähtiin surkea farssi kurinpidollisissa asioissa. Millainen kokoonpano liigan kurinpitoelimessä tulisi mielestäsi olla, jotta se toimisi?

-Siellä pitää olla yksi mies, joka hoitaa homman kuuden ottelun pelikieltoon asti ja sitten neljän tai viiden miehen ryhmä. Siellä pitäisi olla liigan edustaja, joku lakimies ja aina parempi, ettei ole mitään sidonnaisuuksia.

Olistko itse valmis lähtemään kurinpitäjäksi SM-liigaan?

-Sitä on monta kertaa kysytty. Suhteeni SM-liigaan ei ole mikään ruusuinen, kun minullakin on oma mielipide ja ketä arvostan ja ketä en. En pidä siitä, että ongelmia puidaan neljän seinän sisällä, eikä niitä saada sielläkään ratkaistua ja ongelmat pysyvät. Kyllä niistä pitää pystyä keskustelemaan suoraan. Tietenkin harkitsisin lähtemistä, ei se varmaan siitä ole kiinni. Kyllähän johdosta pitää joitakin ihmisiä vaihtua.

» Lähetä palautetta toimitukselle