Mielipide

Mock draft 2002

NHL / Kolumni
Viime vuonna kolme jatkoaikalaista veikkasi keitä pelaajia otetaan ensimmäisellä kierroksella. Tänä vuonna kunnioitamme perinteitä, mutta vaihdamme hieman formaattia. Tällä kertaa kysymys kuuluu: mitä tekevät pudotuspelien ulkopuolelle jääneet joukkueet ensimmäisen kierroksen varausvuoroillaan. Pitävät vuoronsa? Kenet varaavat? Myyvät vuoronsa? Minne ja mihin hintaan?

Tämän vuoden draftia pidetään laadultaan varsin vaatimattomana, vaikkakin kärkipäätä pidetään kovatasoisena. Useasti vuoden 2002 pelaajamateriaalia on tasoltaan verrattu vuoteen 1996, niin juuri, tuohon jo kyseenalaisen maineen saavuttaneeseen vuosikertaan. Palautan lukijoiden mieliin ko. vuoden ensimmäisen kierroksen väkeä. Ykkösenä meni Ottawaan Chris Philips, josta ei vieläkään ole päästy selville onko hän pakki vai laituri. Toisena valinnut San Jose päätyi Andrei Zyuziniin, jonka potentialia ei ole saanut esiin sen paremmin San Josen, Tampa Bayn kuin New Jerseyn valmentajat - eikä näiden organisaatioden farmijoukkueidenkaan valmentajat. Islanders otti kolmosena Jean-Pierre Dumontin, mutta Mike Milbury ehti myydä tämänkin lupauksen ennen kuin hänestä kehittyi pelimies. Washington valitsi kierroksen ensimmäisellä varauksellaan Aleksander Volchenkovin, joka nykyisin tuittuilee jossakin päin Siperiaa. Viitosena meni rightiltä ampuva pakki Richard Jackman, jonka puhkeamista kukkaan Dallas jaksoi odottaa aina tähän vuoteen asti. Ei puhjennut ja siksi Jackman kaupattiin mahdollisimman halvalla Bostoniin.

8. Jonathan Aitken, 11. Dan Focht (tämä Jokereissakin käväissyt suurlupaus), 12. Josh Holden, 16. Mario Laroque, 17. Jaroslav Sjevskovsky, 18. Matt Higgins, 19. Matthieu Descoteux, 22. Jeff Brown (hänkin taisi käydä jossakin päin Suomea kokeella), 23. Craig Hillier. Näitä nimiä ei monikaan NHL:ää seuraava tunne, sillä he ovat traagisia tapauksia, menetettyjä ensimmäisen kierroksen varauksia. Heidät jokainen NHL-joukkueen toimitusjohtaja haluaa unohtaa ja moni skoutti haudata mahdollisimman syvälle. Mutta tämän vuoden ensimmäistä kierrosta tapahtumia veikkatessa nämä surulliset tarinat ovat hyvinkin opettavaisia. Joinakin vuosina kannattaa vaihtaa korkeakin ensimmäisen kierroksen vuoro kokeneeseen pelaajaan, jos ei tiedä saako varauksella Aleksander Volchenkovin, Dainius Zubruksen vai parhaassa tapauksessa Derek Morrisin.

Vaikkei tämä vuosi olekaan kokonaisuudessaan viiden viime vuoden luokkaa, niin ryhmän kärkinelikkoa pidetään kivikovana. Suomalaisten kannalta mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että puolet tuosta top four-joukosta on suomalaisia: Joni Pitkänen ja Kari Lehtonen. Huippunelikon toisen puoliskon muodostavat kanukit, pakki Jay Bouwmeester ja powerhyökkääjäksi väitetty Rick Nash. Oikeastaan juuri näiden neljän pelaajan ympärille kauppahuhut punoutuvat, sillä missään organisaatiossa ei tunnuta olevan yksimielisiä kvartetin potentiaalista, eikä edes heidän keskinäisestä paremmuudestaan.

Mutta mennään itse asiaan. Kaava noudattaa viime vuoden mallia. Ensiksi on varausvuoron numero, sitten tällä hetkellä vuoron omistava seura ja sitten veikataan mitä kukin toimitusjohtaja varausvuorollaan tekee. Mockaajat ovat Pasi Roimela (San Jose Sharks), Miika Mänty (Vancouver Canucks) ja Heikki Kallionsivu (Colorado Avalanche).

1. Florida

Heikki: Panthersien valmentaja Mike Keenan haluaisi treidata tämän varauksen saadaksen lisää valmiita pelaajia, mutta vuoron kohtalosta ei päätä Keenan vaan GM Dudley. Toimitusjohtaja päättää valita varman päälle ja ottaa konsensusykkösen - Jay Bouwemeester.

Miika: Florida etsii itselleen kiekollista nuorta pakkia ja tämän kesän drafti on kuin tehty heille. Kaikkien arvostettujen listojen ykkösenä on koko kauden (ja viime kauden) ollut kiekollinen puolustaja Jay Bouwmeester. Hyvin luisteleva puolustaja rankattiin ykköseksi niin The Hockey Newssin kuin myös Central Scouting Servicen lopullisissa Draft listoissa. Hän on ollut koko kauden ykkönen myös Red Line Reportin ja Hockey's Futuren rankkauksissa. Itseasiassa Edmontonista kotoisin oleva Bouwmeester on ollut scouttien eniten tarkkailtu pelaaja ja vuoden 2002 draftin ykkössuosikki aina siitä saakka kun hän täytti 15 vuotta ja siirtyi pelaamaan Western Leagueen.

Bouwmeesterin parhaita ominaisuuksia ovat loistava kiihtyvyys ja kyky kontrolloida peliä luistelulla ja pelisilmällä - hän on siellä, missä kiekko. Hän on hyvä kiekonkäsittelijä ja omaa hyvän itseluottamuksen pitää kiekkoa. Jay on hyvä syöttäjä ja laukoo kovaa, etenkin hänen suoraan syötöstä lähtevää laukaustaan on kehuttu paljon. Iso koko on lisäksi aina plussaa. Hän ei pelaa kovinkaan agressiivista peliä, mutta vie taklaukset loppuun. Bouwmeester sijoittui Top Prospect ottelun (tänä vuonna Team Hrudey vastaan Team Tiger - nimet tulevat Kelly Hrudeyn ja Dave "Tiger" Williamsin mukaan) yhteydessä järjestetyn taitokisan nopeusluistelu osuuden kolmanneksi ja kiekonkäsittely osuuden toiseksi.

Pasi: Floridalla on tarvetta kaikenlaisille pelaajille paitsi maalivahdille. Joukkue on nuori ja onkin epävarmaa pitääkö Florida varauksensa vai kauppaako se varauksen vaihdossa hyvään ja jo kokeneeseen pelimieheen. Varmaa lienee se että Bouwmeester menee ykkösenä jos Florida varaa itse. Luongo on kuitenkin nuori tähtimaalivahti Floridassa joten kautta aikain ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus menee tänäkin vuonna ohitse. Varaa sitten ykkösenä kuka tahansa niin Bouwmeesterin kaltaista isoa ja taitavaa pakkia ei joka vuosi kohdalle osu.

2. Atlanta

Miika: Atlanta saa hyviä tarjouksia muilta joukkueilta kakkosvarauksestaan, mutta koska seuran upporikas omistaja Ted Turner on luvannut sijoittaa kahden - kolmen seuraavan vuoden aikana paljon joukkueeseen ja hankkia vapaita agentteja, niin GM Don Waddelilla on helppo päätös pitää varausvuoro ja hankkia tulevaisuutta. Atlanta kaipaa nuorten huippuhyökkääjien (Heatley, Kovalchuk) tueksi lupaavaa maalivahtia, eikä kukaan ole tämän vuoden draftissa yhtä lupaava kuin Kari Lehtonen.

Lehtonen onnistui erinomaisesti viime vuodenvaihteessa pelatuissa nuorten MM-kisoissa Tsekissä, jossa hänet valittiin parhaaksi maalivahdiksi ja kakkos all-stars kenttään. Lisäksi Lehtonen torjui kauden päätteeksi Jokereille SM-liigan kultaa loistavalla pelillään. Lehtosen parhaat avut ovat mahtavat refleksit ja huikea itseluottamus. Melko isokokoinen maalivahti, jonka tulevaisuudelle ja menestymiselle NHL:ssä hyvät edellytykset - tosin maalivahdeista ei koskaan tiedä.

Atlanta ottaa Lehtosen Pasi Nurmisen joukkuekaveriksi ja ajaa häntä kärsivällisesti sisään NHL:ään. Lehtosesta tulee kaikkien aikojen korkeimmalla numerolla varattu suomalainen ja hän jatkaa hienoa suomalaismaalivahtien sisäänmarssia NHL:ään. Ei tarvitse mennä kauas taaksepäin, kun kukaan NHL:ssä ei olisi uskonut suomalaisten maalivahtien koskaan ottavan ykkösmaalivahdin asemaa mistään joukkueesta. Tällä hetkellä Suomi tuottaa jatkuvalla syötöllä huippumaalivahteja ja heistä kirkkaimpana timanttina loistaa tulevaisuudessa Kari Lehtonen.

Pasi: Todennäköisin kauppa on tämän vuoron kohdalla. Atlanta tarvii kipeästi apuja Heatleyn ja Kovalchukin rinnalle, peliätekevä sentteri on takuulla toivelistalla korkealla mutta Atlantan kapeahko materiaali kaipaa apuja joka pelipaikalle. Tällä hetkellä joukkueella ei ole selkeää ykkösmaalivahtia. Ellei kauppaa tule niin oletettavaa onkin että Lehtosen Kari lähtee Nurmisen jalanjäljissä kohti Atlantaa.

Heikki: Atlanta saa jos jonkin näköistä kauppatarjousta, mutta he tekevät viisaan valinnan: ”Emme kauppaa tulevaisuuttamme, vaan pidämme vuoromme.” Trashers on saanut ensikäden kokemusta suomalaisen maalivahdin kilpailukyvystä ja siksi valinta kohdistuu Kari Lehtoseen.

3. Columbus

Pasi: Columbus teki hieman heikkoja valintoja valitessaan pelaajia laajennusdraftissaan. Rostislav Klesla on joukkueen nuori pakkilupaus mutta mikään ei estä Columbusta huutamasta itselleen Joni Pitkästä takalinjojensa täytteeksi. Sen verran Columbuksessakin tiedetään että oman pään kautta joukkuettakin rakennetaan, nyt heillä on lupaava maalivahti ja pakki viime vuosilta ja nyt vielä soppaan lisätään pohjoisen poika Pitkänen.

Heikki: Columbus otti ensimmäisessä draftissaan puolustajan, toisessa maalivahdin ja nyt, kolmannella kerralla, vuorossa on Rick Nash. Vedettyään värikkään Jackets-paidan päälle Rick ilmoittaa tavoitteekseen pelata NHL:ssä jo ensi kaudella. Sinitakkien GM Doug MacLean kuuntelee hymyillen Nashin lausuntoa ja taputtelee hoikkavartaloista kanukkia olkapäälle: ”Yes, yes. Tavoitteet korkealle, poika, tavoitteet korkealle!”

Miika: Isokokoinen ja kovaa pelaava Rick Nash menee Columbukseen, jonka manageri Doug MacLean on jo pitkään etsinyt joukkueelleen tulevaisuuden hyökkääjätähteä. Nashia on pidetty Pohjois-Amerikkalaisista junnuista toisiksi lupaavimpana koko tämän ja viime kauden. Jotkut vertaavat Nashia Joe Sakiciin, toiset taas puhuvat tulevasta huippuvoimalaiturista, jolta löytyisi tulevaisuudessa kovuutta, ilkeyttä ja röyhkeyttä ajaa maalille. Nämä vertaukset todistavat vain yhtä asiaa; Nash on todella monipuolinen hyökkääjä. Nash sijoittui Top Prospect ottelun taitokisassa pikapyrähdyksen ( 60'Dash ) viidenneksi.

Nashin kohdalta nuorten MM-kisat menivät pisteellisesti melko heikosti, mutta muuten hän on onnistunut nuorten kansainvälisissä otteluissa hyvin. Esimerkki tästä nähtiin viime syksynä, kun Nash teki kaksi maalia ja antoi kolme syöttöä kuuden maan turnauksen finaalissa Kanadan voittaessa Tsekin maalein 9-4. Nash sai kauden aikana paljon kehuja ympäri Kanadaa ja yksi hänen suurimpia ylistäjiään oli Kanadan nuorten valmentaja ja Oshawa Generalsin GM George Burnett; "Joka kerta kun Nash tekee jotain, hän tekee suuren vaikutuksen, eikä pelkästään pisteellisesti. Hän on johtajaluonne ja pelaa tärkeimmät tilanteet."

4. Tampa Bay

Heikki: Kolmen tapahtumaköyhän varauksen jälkeen alkaa säpinä. Ensiksi Tampan toimitusjohtajan pöydällä soi puhelin, Feaster nostaa luurin korvalleen, kuuntelee, nostaa kätensä pystyyn ja pyytää aikalisää. Minuuttia myöhemmin kauppa on tehty. Tampan ensimmäisen kierroksen varaus (4th overall), tsekkipakki Pavel Kubina ja slovakkipakki Kristian Kudroc matkaavat Denveriin ja Kalliovuorilta Floridan lämpöön kaasuttelee Milan Hejduk, Stephane Yelle, iso tonkallinen IcePoweria ja särkylääkkeitä sekä Avalanchen ensimmäisen ja kolmannen kierroksen varausvuorot. Coloradon GM Pierre Lacroix käyttää saamansa vuoron Joni Pitkäseen ja lausuu: ”Laitettiin kertaheitolla joukkueen puolustuksen tulevaisuus kuntoon.”

Miika: Tampa hakee tulevaisuutta varaustensa kautta ja joukkueen manageri Jay Feaster on yrittänyt saada puolustukseensa enemmän liikettä. Nyt Tampalle tarjotaan draftin kautta juuri liikkuvaa puolustajaa ja joukkueella on helppo tehtävä päätyä suomalaiseen Joni Pitkäseen. Pitkäsestä Tampa saa tulevaisuuden ylivoimapuolustajan, joka tulee pelaamaan "pointilla" yhdessä Pavel Kubinan kanssa. "Nyt meidän tulevaisuutemme puolustus on vihdoin kunnossa", toteaa manageri Feaster varauksen jälkeen. Pitkänen tulee pelaamaan armeijan vuoksi vielä ainakin ensi kauden Suomessa ja sen jälkeen hän seuraa kahden suuren oululaisen Reksa Ruotsalaisen ja Janne Niinimaan jalanjälkiä NHL:ään. Pitkäsen valinnalla Tampa rikkoo tutuksi tulleen linjaansa. Joukkue ei ole varannut yhtään puolustajaa ykkösvarauksenaan sitten kesän 1997 (Paul Mara).

Pasi: Tervemenoa Tampaan Rick Nash. Tampa ei ole pelaajapolitiikassaan pitänyt minkäänlaista linjaa vuosien saatossa, välillä rakennetaan taitojoukkuetta, välillä hankitaan isoja rontteja. Rick Nash on onneksi tarvittavassa määrin molempia.

5. Pittsburgh

Miika: Pingviinien omistaja Mario Lemieux on pettynyt kiekollisen puolustajan Joni Pitkäsen varatuksi tulemisesta jo numerolla neljä, sillä hän olisi halunnut omaan joukkueeseensa puolustajan, joka osaisi pelata ylivoimaa. Nyt manageri Craig Patrickin pitää ottaa paras tarjolla oleva pelaaja ja hän päätyy isokokoiseen ja kovaa pelaavaan Ryan Whitneyyn. Patrickille Whitneyn varaaminen ottaa koville, sillä hän rakastaa europelaajia ja olisi mielummin ottanut jonkin tsekin. Whitneylla on kuitenkin tarjolla olevista pelaajista paras upside, eikä Patrick voi muuta kuin tyytyä kohtaloonsa.

Whitneyta on verrattu paljon Chris Prongeriin, eikä ehkä turhaan. Whitney on Prongerin tapaan isokokoinen, fyysinen puolustaja, joka omaa myös hyvän hyökkäyskäsityksen. Hän kuului USA:n nuorten maajoukkueeseen viimeksi pelatuissa nuorten MM-kisoissa ja oli jenkkien puolustajista paras pistemies. Myös kausi Bostonin yliopistossa meni hyvin ja hänet rankattiin Central Scouting Bureaun toimesta pohjois-amerikkalaisista pelaajista kolmanneksi.

Pasi: Pittsburgh on hieman antanut periksi tsekki-innolleen ja joukkueeseen on hankittu lisää pohjois-amerikkalaisia pelaajia eikä tahti muutu nytkään. Ryan Whitney on turvallinen valinta vaikkei olekaan missään erityisen huomiota herättävä. Hyvät raamit omaava ja järkevä puolustaja on aina joka joukkueelle tervetullut lisä.

Heikki: Pittsburghilla on tulossa isokokoisia senttereitä ja nuoria puolustajia, mutta särmää puuttuu. GM Patrickin tekisi mieli ottaa lahjakas venäläinen pakki Kiril Koltsov, mutta nuorukaisen pienehkö koko sekä maine omapäisenä ja vaikeastivalmennettevana sooloilijana pelottaa. Lopulta Pingviinit päätyvät ottamaan Brenden Morrow-tyyppisen kanukkilaiturin Scottie Upshallin, joka on takoi WHL:ssä kunniotettavat 32 maalia ja 139 jäähyminuuttia.

6. Nashville

Pasi: Nashville on pienikokoinen joukkue joka tarvii lisää voimaa varsinkin hyökkäyspäähänsä. Scottie Upshall ei ole kookas mutta on loistava johtajatyyppi ja kokoonsa nähden reipasotteinen pelaaja joka varmasti tuo joukkueeseen taistelua ja henkistä vahvuutta. Loistava joukkuepelaaja ja takuuvarmasti tulee olemaan kapteeni NHL:ssä.

Heikki: Nashvillessä halutaan pudotuspelipaikka nyt eikä huomenna, joten vuoro on kaupan kaikille halukkaille. Vastikkeeksi halutaan kokenut pisteidentekijä, joka voisi opettaa Scott Hartnellille ja David Legwandille mitä voittaminen tarkoittaa. Predatorit joutuvat kuitenkin pettymään, sillä kukaan ei ole niin kiinnostunut jäljelläolevista pelaajista että treidaisi ylöspäin. Nashville joutuu käyttämään oman vuoronsa isokokoiseen venäläiseen pakkiin Anton Babchukiin. ”Kokoa ei voi opettaa”, toteaa Nahvillen toimitusjohtaja.

Miika: Pitkän linjan jääkiekkomies, Norman "Bud" Poilen poika ja Nashvillen historian ainoa manageri David Poile pitää eurooppalaisista pelaajista. Aikanaan Washingtonin managerina Poile varaili jo todella paljon europelaajia ja Nashvillessa hän on ottanut kolmen viime vuoden aikana peräti 23 europelaajaa 36 varauksestaan. Tämä vuosi tekee kuitenkin poikkeuksen. Poile näkee Kamloopsin laiturissa Scottie Upshallissa tulevan Adam Deadmarshin ja ykkösketjun laitahyökkääjän ja ottaa hänet.

Upshall ei ole kooltaan tyypillisen power forwardin luokkaa, mutta se ei haittaa, sillä hän pelaa erittäin kovaa ja laittaa peliin aina kaiken energiansa. Scottiella on hyvät kädet ja hän lukee peliä hyvin. Hän kuului Kanadan nuorten maajoukkueeseen viimeksi pelatuissa nuorten MM-kisoissa ja turnaus meni hyvin; seitsemässä pelissä syntyi kuusi (3+3 ) pistettä ja lisäksi hän teki Kanadan 3-1 maalin finaalissa Venäjää vastaan. Näin ollen Upshall oli turnauksessa tehokkaampi kuin viime kesänä kärjessä varatut Jason Spezza ja Stephen Weiss ja tämän kesän kolmantena viety Rick Nash.

7. Anaheim

Heikki: Anaheimissa kaivataan kipeästi tulevaisuuden tähtiä. Paul Kariya lähtee seurasta heti kun saa tilaisuuden eikä venäläisestä Stanislav Chistovista ole yleisömagneetiksi. Anaheimin uusi GM päättää satsata WHL:ssä hurjalla tahdilla maaleja takoneeseen Joffrey Lupuliin. ”Joffreyn luistelu ei ole Paulin luokkaa, mutta ei kaikkien tarvitse olla pikakiitäjiä. Onhan Luc Robitaillekin takonut täällä Kaliforniassa maaleja kilokaupalla, vaikka ei ole mikään sulava luistelija.”

Miika: Anaheimin manageri suunnittelee vaihtavansa ykkösvarauksensa johonkin valmiiseen pelaajaan, koska seura on pakko saada nousuun, eikä kannattajilla ole enää kärsivällisyyttä. Ankat kuuntelevat muiden seurojen tarjouksia, mutta ei saa keneltäkään varteenotettavaa tarjousta ja he "joutuvat" käyttämään varausvuoron itse. Anaheim valitsee "paras pelaaja, pelipaikalla ei väliä" periaatteella ja päätyy Kitchenerin puolustajaan Steve Emingeriin, joka pelasi loistokauden OHL:ssä.

Eminger pelasi ensimmäisen ehjän kauden kahteen vuoteen ja teki nuorelle puolustajalle erittäin hyvät pisteet, sillä 64:ssä ottelussa syntyi 58 (19+39 ) pistettä. Hän nousi koko kauden ajan Draft listoilla ylöspäin ja sijoittui lopulta Central Scouting Servicen listalla Pohjois-Amerikkalaisista pelaajista kuudenneksi. Hänen henkilökohtaisista taidoistaan nähtiin hyvä esimerkki Top Prospect ottelun taitokisassa kun Eminger sijoittui 60'Dashin kiihtyvyys kisassa kolmanneksi, 150'Dashin kisassa neljänneksi ja kiekonkäsittelyradan ykköseksi (kakkonen oli Bouwmeester). Emingerista Ankat saavat Oleg Tverdovskylle pakkiparin ylivoimaan.

Pasi: Anaheim ei ole onnistunut drafteissaan kovinkaan hyvin. Jostakin syystä Anaheim tuntuu varaavan pelaajia jotka saattavat onnistuessaan olla hyviä NHL-pelaajia mutta useinmiten he floppaavat. Valinta saattaa osua puolustaja Anton Babchukiin koon puolesta mutta valinta osuu maaliahneeseen hyökkääjään, Joffrey Lupuliin. Lupul ei ole yksipuolinen maalipyssy vaan omaa pieniä powerhyökkääjän elkeitä ja pystyy pelaamaan kaikilla hyökkääjän paikoilla.

8. Minnesota

Miika: Minnesotan manageri Doug Risebrough on ottanut seuran historian kahden aikaisemman draftin ykkösvarauksena kaksi hyökkääjää, Marian Gaborikin ja Mikko Koivun. Tällä kertaa katseet kohdistuvat isokokoiseen venäläispuolustajaan, Anton Babchukiin, joka pelasi tällä kaudella Elektrostalissa Venäjällä. Babchukia pidetään kovaa pelaavana kahden suunnan puolustajana, jolla on hyvä liike ja kova laukaus. Babchuk voisi olla Minnesotan tulevaisuuden ykköspuolustaja ja koska Minnesotalla on melko vähän lahjakkaita puolustajia, hän sopii joukkueeseen hyvin.

Risebrough on ollut aina erittäin aktiivinen scoutatessaan pelaajia ja kiertänyt paljon ympäri jääkiekkomaailmaa. Hän on panostanut scouttaukseen myös paljon rahaa. Ennen vuoden 2000 draftia hän oli kiertänyt yli 90.000 mailia ympäri maailmaa ja hänen scouttinsa olivat olleet tien päällä yli 200.000 mailia. Pelkkä Euroopan scouttaus maksoi Minnesotalle vuonna 2000 yli miljoona dollaria. Viime kaudella Risebrough vain lisäsi panostustaan scouttaukseen ja tällä kaudella scoutit ovat kiertäneet vielä viime kautta enemmän. Laajennusjoukkueelle tulevaisuus on kaikki kaikessa ja sen huomaa kun katsoo Minnesotan touhuja.

Pasi: Tuntien Minnesotan pelityylin ja rauhallisen joukkueen rakentelun niin valinta osunee puolustajaan. Steve Eminger on taitava puolustaja kiekollisena ja tälllainen pakki joukkueelta puuttuu. Joukkueen ylivoimapeli on joukkueen hyvä ase ja hyvä kiekollinen pakki tulee parantamaan sitä entisestään.

Heikki: Minnesotalla on edessään ongelma: Tähtilaituri meillä jo on ja sentterikapteeni tulossa, joten otetaanko me maalivahti vai puolustaja? Ryan Whitney vai Jeff Drouin-Deslauries? ”Puolustus voittaa mestaruuksia”-politiikan mukaisesti Willit valitsevat puolustaja Whitneyn.

9. Calgary

Pasi: Calgary ei varmasti uskalla ottaa riskivalintaa tehdessään varauksia, onhan pienen markkina-alueen joukkueen mahdollisuudet saada kovia pelimiehiä vapaina agentteina aika olematon. Drafti on syytä siis tehdä huolella. Turvallinen valinta löytyy jenkkisentteri Chris Higginsistä. Pyyteetön pelityyli ja hyvä peliäly ovat ennenkin riittäneet pitkälle draftissa mutta myös Higginsin kohdalla ongelmaksi tulee tuttuasia; pienehkö koko. Riskitön valinta.

Heikki: Calgary olisi halunnut treidata ylöspäin saadakseen Rick Nashin, mutta paukut eivät riittäneet. Sitten he halusivat treidata alaspäin valitakseen Eric Nyströmin, mutta sopivaa kauppakumppania ei löytynyt. Lopulta he tekevät valinnan ”paras pelaaja”-periaatteella ja ottavat puolustaja Steve Emingerin. ”Meillä on nuoria puolustajia jo ennestäänkin paljon, mutta emme voineet tehdä muuta. Steve oli mielestämme selvästi paras jäljelläolevista pelaajista.”, selittelee GM Craig Button tekemäänsä valintaa joukkueen faneille.

Miika: Calgary on joukkue, joka varaa ykkösvarauksensa lähes aina Pohjois-Amerikan juniorisarjoista, eikä tämäkään kesä tee poikkeusta. Flames haluaa joukkueeseensa lisää maalintekijöitä Jarome Iginlan rinnalle ja ottaa siksi Medicine Hattin Joffrey Lupulin. Lupul teki WHL:ssä ikäisekseen uskomattomat 56 maalia ja nousi Draft listoilla tämän vuoden puolella kymmenen joukkoon. Lupulin parhaat ominaisuudet ovat kyky olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja hänen mahtava
kiihtyvyytensä. Hän oli Top Prospect taitokisassa 60:n Dashin kisan neljäs ja 150:n Dashin kisassa toinen.

Lupul oli myös erittäin lähellä voittaa WHL:n pistepörssin, mutta Lethbridge Hurricanesin sentteri Nathan Barrett (entinen Vancouver Canucksin varaus, mutta tähän draftiin osallistuva pelaaja) voitti Lupulin pisteellä. Pistepörssin voittotaistelu Barrettin ja Lupulin välillä oli tänä vuonna todella kova, sillä Lupul johti pörssiä vielä toiseksi viimeisenä päivänä pisteellä, mutta Barrett ajoi viimeisessä pelissä ohi syöttämällä kaksi maalia.

10. Florida (NyR)

Heikki: Floridan toinen ensimmäisen kierroksen varaus. Tälläkään kertaa Mike Keenan ei saa tahtoaan läpi, vaan Pantterit pitävät vuoronsa. Yllättäen organisaatio päätyy tälläkin kertaa puolustajaan - nyt europuolustajaan eli venäläiseen Denis Grebeshkoviin. ”Bouwmeester, Grebeshnikov ja Lukas Krajicek tulevat muodostamaan puolustuksemme rungon seuraavat viisitoista vuotta.”

Miika: Koska Florida otti puolustajan (Bouwmeester) ensimmäisellä varauksellaan, niin seura varaa toisellaan parhaan tarjolla olevan hyökkääjän ja sellainen on Sault Ste. Marien (OHL) Petr Taticek. Taticek on isokokoinen keskushyökkääjä, joka siirtyi täksi kaudeksi pelaamaan Pohjois-Amerikan juniorisarjoihin ja onnistui siellä hyvin. Hän on perinteinen keskushyökkääjätyyppi, jonka paras puoli tulee esiin pelinrakentamisessa. Hän näkee kentän hyvin ja osaa pyörittää ylivoimapeliä taitavilla käsillään. Taticekilla on lisäksi kova laukaus ja tämä tuli esiin Top Prospect ottelun taitokisassa kun hän veti kiekon tutkaan 94.6 mailin nopeudella ja sijoittui kisan viidenneksi.

Pasi: Florida varannee itselleen toisen puolustajan Bouwmeesterin lisäksi. Isokokoinen Anton Babchuk on vielä vapaana ja Florida käyttää toisen varauksensa häneen. Iso koko ja fyysinen pelityyli ovat Antonin parhaat kyvyt ja näillä aseilla Florida aikoinaan marssi Stanley Cupin finaaleihin.

11. Buffalo

Miika: Buffalon puolustus ja maalivahtipeli (Biron, Noronen ja Miller) ovat aikaisempien vuosien draftauksen jäljiltä kunnossa ja nyt haetaan hyökkääjää. Manageri Darcy Regier on kiinnostunut Jiri Hudlerista, joka teki vakuuttavaa jälkeä (46 ottelua, 15+31=46 pistettä) Tsekin Liberecissa. Hudler on uskomattoman taitava, mutta erittäin pieni ja siksi tämän draftkesän todellinen jokerikortti. Toisaalta koko ei sulje menestystä kokonaan, ainoastaan vaikeuttaa sitä. Sillä jos kerran vielä Hudleria pienempi Sergei Samsonovkin pärjää, miksei sitten Hudler?

Buffalon kohdalla draft päivän kiinnostavin kysymys liittyy kuitenkin maalivahteihin. Kauppaako seura vihdoin jonkun kolmesta lupaavasta maalivahdistaan? Darcy Regierille satelee draft päivänä tarjouksia, sillä monet seurat ovat kiinnostuneita maalivahtilupaus Ryan Millerista. Regier toteaa kuitenkin kaikille kiinnostuneille joukkueille; "Me emme kauppaa Milleria vielä pois, koska emme ole varmoja hänen tulevaisuudestaan".

Pasi: Buffalo ei varmasti tule varaamaan maalivahtia. Joukkueella on kolme nuorta ja lupaavaa maalivahtia organisaatiossaan. Pakisto on kohtalaista mutta hyökkäyspäähän joukkue kaipaa apuja. Varaus osuu Kanadan junnusarjoissa pelaavaan Petr Taticekiin. Taitava pelaaja ja hyvä pelintekijä joka on jo oppinut Pohjois-Amerikan pelityyliä on tässä vaiheessa draftia ihan hyvä valinta.

Heikki: Sabresit omistava Regierin perhe on taloudellisissa vaikeuksissa ja organisaatio epävarmuuden tilassa. Kelvollisen draftauksen ja Mike Pecan myynnin jäljiltä joukkueessa on runsaasti nuoria lupaavia pelaajia, joten GM Darcy Regierillä on varaa pelata uhkapeliä ja ottaa venäläinen pakki Kiril Koltsov. ”En pidä valmentajista joilla on viikset, enkä pidä valmentajista joilla ei ole viiksiä - yleisesti ottaen en pidä valmentajista, sillä he yrittävät kahlehtia minun luovuuttani pelatessani jääkiekkoa”, toteaa Kiril varauksen jälkeisessä haastattelussa. Taustalla seisova Sabres-valmentaja Lindy Ruff ei näytä olevan lausunnosta kovinkaan ilahtunut.

12. Washington

Pasi: Washington on hieman ongelmissa maalivahtipuolella. Kölzig on työhevonen eikä kakkosveskari Billington pelaa enää kauaa. Pari vuotta sitten varattu Jomar Cruz ei liene NHL-tason maalivahti joten maalivahti matkaa draftissa USA:n pääkaupunkiin. Jeff Drouin-Deslauriers on tuttuun tapaan Quebecin maalivahtikoulun kasvatti ja sen koulukunnan maalivahteja on NHL:ssä roppakaupalla. Useinmiten vielä voittavina maalivahteina.

Heikki: Ensimmäinen Capitalsin kolmesta ykköskierroksen varauksesta. Washingtonilla on riveissään yksi NHL:n nousevista nuorista tappelijoista, Stephen Peat, joten heillä on varaa ottaa pienikokoinen ja aranoloinen tsekkitaituri Jiri Hudler. Ja onhan organisaatiolla hyviä kokemuksia entisestä Tsekkoslovakiasta tulevista pelaajista - tai ainakin nykyisestä Slovakiasta tulevista pelaajista.

Miika: Manageri George McPhee hakee joukkueeseensa lisää "haalarihommien miehiä" ja sellainen löytyy Guelph Stormista (OHL), jossa Dan Paille on pelannut hyvän kauden yhdessä ensi kesän varaustilaisuuden top 10 prospectin Dustin Brownin kanssa. Paillea pidetään kovana työntekijänä ja pelaajana, jolta löytyy luonnetta koviin peleihin. Hän on ollut pienestä saakka kova kilpailija ja omaa voittajan maineen ja luonteen. Paille on hyvä henkinen liideri ja hän oli tällä kaudella nuoresta iästään huolimatta yksi Guelphin johtajista. Hän on kahteen suuntaan pelaava keskushyökkääjä, joka voittaa aloituksia ja tekee pieniä asioita hyvin. Paille sijoittui Top Prospect ottelun taitokisassa 150'Dashin kisan kolmanneksi. Paillea pidetään melko varmana tulevaisuuden NHL pelaajana, joten seuraavassa varauksessa Capsit voivat "heittää kolikkoa".

13. Washington

Heikki: Toinen Capitals-valinta heti perään. Jos Hudler oli riski, niin nyt pelataan varman päälle. Eric Nystrom on Islanders-legenda Bobby Nystromin poika, joka pelaa USA:n yliopistosarjassa Michiganissa. Sinne hänet voidaan jättää kehittymään kolmeksi seuraavaksi vuodeksi, ei tarvitse sijoittaa ajatustakaan - eikä penniäkään - sopimusneuvotteluihin.

Miika: Toinen Capsien kolmesta ykkösvarauksesta ja nyt manageri McPhee pelaa riskiä. Quebecin juniorisarjassa pelaava keskushyökkääjä Pierre-Marc Bouchard on ehkä vielä Jiri Hudleriakin suurempi jokeri. Bouchard on erittäin pienikokoinen ( lähes kymmenen kiloa Hudleriakin kevyempi ), mutta omaa loistavat offensiiviset lahjat ja taistelijan sydämen. Hän voitti QMJHL:n pistepörssin tehden 140 (46+94 ) pistettä ja vaikka QMJHL:ssä ei tämä( kään ) pistemäärä ole harvinaista, niin harvinaista on kuitenkin Bouchardin esittämä peli. Hän oli oman joukkueensa Chicoutimi Sagueneen yksinäinen hyökkäystähti ja joukkueen valmentaja Alain Rajotten mielestä Bouchardilla on edessään loistava tulevaisuus;" Hänen kokoiselle pelaajalle koko on merkittävä asia, mutta se joka varaa Pierre-Marcin, tulee näyttämään tulevaisuudessa erittäin
viisaalta. Hän on pieni, mutta en tiedä olenko koskaan nähnyt pelaajaa, jolla on yhtä hyvä pelinäkemys hänen ikäisenään".

Pasi: Caps varaa peräkkäin ja valinta osuu Drouin-Deslauriersin seurakaveriin Chicoutimista, sentteri Pierre-Marc Bouchardiin. Bouchard on taitava kuin mikä mutta kokoa kaverilla on vähän. Riskivalinta mutta Caps haluaa ottaa tietoisen riskin, toisaalta kun Daniel Briere pärjää Phoenixissa hyvin niin ei kai Bouchard voi olla pekkaa pahempi.

14. Edmonton

Miika: Edmontonin manageri Kevin Lowe muistelee vanhoja aikoja kun perivihollisen New York Islandersin leirissä pelasi Ericin isä, Bob Nystrom. Bob Nystrom oli aikanaan todellinen taistelija ja hän pelasi koko uransa ( 14 kautta ja 900 ottelua ) New York Islandersissa, voittaen neljä Stanley Cupia. Lowella ja Nystromilla oli aikanaan monia tiukkoja taisteluja ja nyt kun Lowella on mahdollisuus saada Bobin poika omaan joukkueeseen, hän ei jätä tilaisuutta käyttämättä. Lowe ajattelee, että mikäli pojasta kasvaa edes vähänkin isänsä kaltainen, on parempi, mikäli hän pelaa meillä, eikä muualla.

Eric pelaa CCHA yliopistosarjassa Michiganin joukkueessa ja hän kuuluu jo nyt joukkueen parhaimmistoon. Hän pelasi yliopistossa 32 ottelua tehoilla 15+9=24 ja edusti lisäksi USA:ta nuorten MM-kisoissa Tsekissä. Hän muistuttaa isäänsä jo nyt yhdessä asiassa; Eric on myös todella hyvä kahteen suuntaan pelaava laitahyökkääjä ja tämä antaa toivoa, että Ericista kehittyisi isänsä kaltainen pelaaja.

Pasi: Oilers on hyvä varaaja ja onnistuu usein löytämään pelaajamassasta tulevia tähtiä. Tässä vaiheessa odotellaan jo Hudlerin tai Nystromin valintaa mutta Edmonton yllättää ja valitsee Ben Eagerin. Iso laituri joka pitää kulmakahinoista ja tekee rajusti töitä pärjätäkseen.

Heikki: Oilersit yrittivät treidata ylöspäin saadakseen Joni Pitkäsen tai Kari Lehtosen, mutta eivät ole valmiita maksamaan top four-joukkueiden pyytämää hintaa. Vihdoinkin koittaa Öljymiesten oma vuoro ja Kevin Lowe tekee pitkän tähtäimen valinnan - sveitsiläinen maalivahti Tobias Stephan, vai oliko se Stephan Tobias. ”Kaksi vuotta Euroopassa, vuosi farmissa AHL:ssä, vuosi kakkosmaalivahtina ja sitten hän on valmis ottamaan Tommy Salon paikan joukkueemme ykkösvahtina.”, kertoilee Lowe suunnitelmistaan.

Bubling under

Pasi: Venäläinen Sergei Anshakov saattaa nousta jopa top-10 pelaajaksi. Myös Daniel Paille ja Jakub Koreis saattavat olla kovassa huudossa jos joku joukkue uskaltaa riskeerata hieman arvostusta kaipaavien pelaajien kohdalla. Jiri Hudler on rankattu korkealle mutta ei niin korkealle kuin lopullinen varaus tulee olemaan. Silti hänkin on 1. kierroksen varaus.

Heikki: Jakub Koreis, tsekkisentteri Plzenista. Jiri Dopitan esitykset kansainvälisissä peleissä ja Josef Vasicekin esitykset playoffseissa lisäävät kiinnostusta jo aikuisten sarjoissa pelannutta, isokokoista eurooppalaista kohtaan.

Miika: Daniel Fernholm. Erittäin isokokoinen ja vahva ruotsalaispakki näytti vielä kaksi vuotta sitten tämän kesän top 5 pelaajalta, mutta joutui polvileikkaukseen ja oli kaksi kautta pelaamatta. Tippui listoilla hännille, mutta jatkossa kaiken pitäisi olla kunnossa.

Sum summarum

Ei isoja yllätyksiä - jollei siksi lasketa Pasin veikkaamaa Nashin putoamista neloseksi - ja vain yksi veikkaa että alkukierroksilla tehdään merkittävää kauppaa. Viime vuosien kokemusten perusteella päivä ei ole ihan näin tylsä, mutta ans kattoo ny...

Ja kokonaisuus taulukkona:

Vuoro Joukkue Heikki Miika Pasi
1 Flo Bouwmeester, D Bouwmeester, D Bouwmeester, D
2 Atl Lehtonen, G Lehtonen, G Lehtonen, G
3 Clb Nash, C/W Nash, C/W Pitkänen, D
4 Tampa Pitkänen, D Pitkänen, D Nash, C/W
5 Pitts Uppshall, W Whitney, D Whitney, D
6 Nsh Babchuk, D Uppshal, W Uppshal, W
7 Ana Lupul, W Eminger, D Lupul, W
8 Min Whitney, D Babchuk, D Eminger, D
9 Cgy Eminger, D Lupul, W Higgins, C
10 Flo Grebeshnikov, D Taticek, C Babchuk, D
11 Buf Koltsov, D Hudler, F Taticek, C
12 Wsh Hudler, F Paille, C Drouin-Deslauris, G
13 Wsh Nystrom, W Bouchard, C Bouchard, C
14 Edm Stephan, G Nystrom, W Eager, W

» Lähetä palautetta toimitukselle