Mielipide

Katsojan silmin

NHL / Kolumni
NHL Premiere 2010 on saatu päätökseen. Carolina onnistui Suomessa hyvin ja lähtee kotimatkalle kaksi voittoa rikkaampana. Mutta miten itse tapahtuma onnistui ja tyydyttikö pelin laatu sitä tärkeintä, eli yleisöä? Tähän kysymykseen vastaa Jatkoajan perjantain ottelussa tapaamat neljä jääkiekonystävää.

Hartwall Areenan lehterit olivat ääriään myöten täynnä kun Carolina Hurricanes ja Minnesota Wild kohtasivat toisen kerran. Loppuunmyydyssä Areenassa oli 13 465 katsojaa, heistä neljä jääkiekkopelipaitoja keräävää herrashenkilöä, Matti Kinnunen, Toni Pekkinen, Kimmo Gustafsson ja Nikke Joki, kertoivat Jatkoajalle näkemyksiään NHL Premiere –tapahtumasta ja joukkueiden perjantaisesta kohtaamisesta.

– Onhan nämä kauden alkupelejä, tuollaista ”höntsää”. Ihan niin kuin viime vuonnakin, analysoi Matti Kinnunen, joka on sonnustautunut asianmukaisesti Sami Kapasen NHL-kaudella 2002–2003 käyttämään Carolina Hurricanesin paitaan. Mies esittelee innostuneena paidan umpeen ommeltuja reikiä, jokaisella paidalla on oma tarina kerrottavanaan.

Miesnelikko oli tyytyväinen pelin nopeuteen ja vauhtiin. Taklauksia nähtiin kaukalossa runsaasti, selvästi enemmän kuin vaikkapa SM-liigassa.

– SM-liigaan verrattuna vauhtia löytyy ihan toisella tavalla ja intensiteettikin on ihan toista luokkaa, kertoo Toni Pekkinen.

– Vaikka onkin kauden alkupeli, niin aika paljon ovat kähinöineet, Kimmo Gustafsson arvioi.

– Ihan NHL-matsin piirteet siinä, että taklaukset viedään joka kerta loppuun. Sitä ei Suomessa näe ollenkaan, Nikke Joki sanoo.

Itse tapahtuma saa miehiltä kehuja. NHL on käynyt Suomessa nyt kolmena vuonna peräkkäin. Syksyllä 2008 Pittsburgh pelasi harjoitusottelun Jokereita vastaan, viime syksynä NHL:n runkosarja saapui Helsinkiin Chicagon ja Floridan muodossa, tänä syksynä vuorossa olivat Minnesota ja Carolina.

– Juuri tuossa Niken kanssa puhuimme, että tämä tapahtuma on paljon parempi kuin viime vuonna. Nyt spotit seuraa maalintekijää ja niin edelleen. On tullut lisää tällaista yleisönviihdykettä, Gustafsson sanoo.

– Yleisökin on paremmin mukana kuin viime vuonna, tunnelma on parempi, Joki lisää.

– Ja yleisö on myös paremmin mukana kuin eilen, paikalla kauden avausottelussa ollut Kinnunen tietää kertoa.

Nikke Joki tietää kertoa, että tunnelma Suomen NHL-otteluissa on parantunut asteittain.

– Olin katsomassa Jokerit-Pittsburgh –ottelun, siellä tunnelma oli ihan kuollutta. Ja viime vuonna oli Premieressäkin vielä aika kuollutta, mutta nyt on hyvä fiilis.


Yleisö nautti tapahtumasta täysin siemauksin.

Ensimmäisen NHL Premieren joukkueet eivät suomalaisnäkökulmasta olleet niitä kaikkein mielenkiintoisimpia, mutta tänä vuonna joukkuevalinnassa on selvästi huomioitu kansallisuudet. Molemmissa joukkueissa mukana oli kolme suomalaista, eli yhteensä jäällä nähtiin kuusi isiensä mailla pelannutta pelaajaa. Mutta kumpi suomalaisia kiinnostaa enemmän, suomalaiset vai kiekkomaailman kirkkaimmat supertähdet?

- Kyllähän joku Washington-Pittsburgh tai Washington-Anaheim olisi kova sana. Mutta toki suomalaisittain ei paljon mielenkiintoisempaa paria voisi olla, Pekkinen arvioi.

– Ehkä se Anaheim olisi ollut vielä kovempi joukkue kyllä, Kinnunen pohtii.

– Tämähän olisi ollut täydellinen, jos Osala olisi vielä päässyt pelaamaan, Osalan tavoin vaasalaislähtöinen Joki naurahtaa.

– Henkilökohtaisesti nyt Tukholmassa olisi ainakin toinen joukkue, joka minua kiinnostaisi enemmän, eli Sharks, Gustafsson kertoo.

Washington supertähtineen olisi nelikon mielipiteiden perusteella eniten tervetullut joukkue Suomeen.

– Minnesota-Anaheim tai Washington ketä tahansa vastaan, kun näkisi Alexander Ovetshkinin, Joki arvioi suomalaisille kiinnostavinta otteluparia.

– Kyllä minä luulen, että kaikki, ketkä kiekkoa seuraavat haluaisivat nähdä Ovetshkinin, Gustafsson uskoo.

– Jos kadunmieheltä lähdetään kysymään, että kuka on Martin Havlat, niin varmaan olisi vähän, että mitä ihmettä. Mutta jos kysytään, että kuka on Alex Ovetshkin, niin eiköhän heti tietäisi, kenestä on kysymys. Varmasti Capitals vetäisi eniten yleisöä, Pekkinen selvittää.

Lopuksi miehet esittävät vielä hennon toiveensa NHL-päättäjille; he toivovat, että myös tämän NHL Premieren käytetyt pelipaidat tulisivat edellisten tapaan huutokaupattavaksi.

– Toivottavasti tulee nämä paidat myyntiin täältä, keräilyharrastuksen ystävänsä Joen innoittamana vuonna 2006 aloittanut Gustafsson toivoo.

– Niin, toivon mukaan. Päästäisi sitten huutamaan kilpaa, vuoden Gustafssonia myöhemmin, 2007, ensimmäisen käytetyn pelipaidan ostanut Pekkinen heittää.

– Hah, täytyy etukäteen sopia, että kuka huutaa mitäkin, ettei nosteta hintoja turhaan, naureskelevat Kinnunen ja Joki, jotka aloittivat harrastuksen vuonna 2004.

Summa summarum, NHL:lle on Suomessa myös jatkossa tilausta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös