Mielipide

Kärpät valmiina tositoimiin

LIIGA / Kolumni
Jatkoaika tavoitti Kärppien valmennusjohdosta Mikko Haapakosken kaksi päivää ennen oululaisten play off –urakan käynnistymistä.

Kärpät päätti pitkän perussarjarupeamansa komeasti runkosarjan voittoon reilu viikko sitten. Sen jälkeen oululaisleirissä on ladattu akkuja ja siirretty katseet kohti kihelmöivää pudotuspelikevättä.

- Tässä ollaan harjoiteltu, levätty ja hoideltu pikkuvammoja tämä väliaika. Nyt on sitten ollut virittäytymisjakso, että saadaan taas pelitempo takaisin, kakkosvalmentaja Mikko Haapakoski kertoo.

Niin, se pelitempo. Kärppien puolivälierävastustajaksi selvitti tiensä Tappara, joka kukisti play off –karsinnassa JYPin. Tapparalla on siis takuulla hyvä pelituntuma päällä kolmen tasaisen väännön jälkeen, kun puolestaan Kärppien edellisestä ottelusta on kulunut aikaa siis jo yli viikon päivät.

Haapakosken mukaan etukäteen on mahdotonta sanoa, kumpi joukkue käytössä olevasta systeemistä hyötyy – vai hyötyykö kumpikaan.

- Todella vaikea arvioida, onko meille tauosta etua vai haittaa. Historia tuntee paljon tapauksia puolin ja toisin.

Tapparaa tarkkailtu

Kärppien valmennusjohto käytti pelitauon oman joukkueen asioiden lisäksi myös tulevan vastustajan analysoimiseen. Tiistaina Haapakoski ja päävalmentaja Kari Jalonen olivat paikan päällä Jyväskylässä näkemässä, kun nousuvireinen Tappara passitti JYPin kesälaitumille.

Haapakosken mukaan ottelu vahvisti käsityksen siitä, että uuden valmentajansa alaisuudessa Tappara on löytänyt peliinsä uudet sävelet ja tulee olemaan vaikea este oululaisten unelmien tiellä.

- Tapparalla on puoli joukkueellista kahden vuoden takaisin mestareita, joten he kyllä tietävät, miten pudotuspeleissä pitää pelata. Todella kova sarja on tulossa, Haapakoski miettii.

Viime kevään mestaruus ja tämän kauden runkosarjan voitto tuovat oululaisille mukanaan myös ylimääräistä painolastia, sillä fakta on, että perjantaina alkavassa puolivälieräsarjassa kaikki paineet ovat Kärppien niskassa.

- Tätä asiaa on joukkueen kesken sivuttu, mutta ei siitä turhia paineita kannata ottaa. Haluamme uhrautua joukkueen eteen ja meillä on kova usko omaan tekemiseen, Haapakoski latelee tutut fraasit.

- Onnistumisia pitää tietysti lähteä heti alusta alkaen hakemaan, ja eiköhän sitä kautta se rentouskin sitten löydy.

Millä aseilla Kärpät sitten lähtee Tapparan kaatoon?

- Ne eivät tietenkään ole julkisia asioita. Omaan peliin keskitytään ja jotakin jätetään takataskuun vastustajaa ajatellen, Haapakoski kommentoi.

Tauon aikana Oulussa ja myös Kärppien joukkueessa on myllertänyt pienimuotoinen vatsatauti, jonka kourissa ovat olleet ainakin Kimmo Lotvonen ja Henrik Juntunen. Mitään suurempia eristämistoimenpiteitä Kärppäleirissä ei kuitenkaan ole jouduttu tekemään.

- Sairaat ovat olleet kotona ja hygieniassa olemme pieniä varotoimia käyttäneet. Kaikki alkavat kuitenkin nyt olla jo mukana harjoitusvahvuudessa ja päivä kerrallaan mennään eteenpäin, Haapakoski sanoo.

Mielenkiintoinen taistelupari

Kärppien ja Tapparan väliseen play off –sarjaan tuo oman lisämausteensa joukkueiden keskinäinen pudotuspelihistoria. Vuodesta 1976 lähtien joukkueet ovat kohdanneet SM-liigan pudotuspeleissä neljä kertaa.

Ensimmäisen kerran joukkueet iskivät yhteen keväällä 1981, ja tuo ottelusarja on oululaisittain kaikkein mieluisinta muisteltavaa. Kärpät nimittäin oli viiden ottelun finaalisarjassa lopulta Tapparaa parempi ja voitti historiansa ensimmäisen Suomen mestaruuden. Mestaruuden takuumiehenä hääri muuan Kari Jalonen.

Tuon finaalisarjan jälkeen joukkueiden play off –kohtaamiset ovat olleet Tapparan juhlaa. Keväällä 1986 Tappara kellisti oululaiset välierissä ja seuraavana keväänä kirvesrinnat nappasivat mestaruuden petolauman nenän edestä.

Tapparan mestaruusjuhliin päättyi myös joukkueiden viimeisin pudotuspelikohtaaminen kaksi vuotta sitten, kun kärppäkasvatti Esa Pirnes hiljensi Raksilan ja ratkaisi finaalisarjan tamperelaisille.

Kahden vuoden takaisen finaalisarjan joukkueista on edelleen mukana paljon samoja pelaajia, kun kiekko putoaa Raksilan hallin jäähän perjantaina. Kärpät hamuaa revanssia Tapparasta, ja onkin tällä kertaa selkeä ennakkosuosikki.

- Vaikea sanoa, onko tässä ilmassa jotain revanssihenkeä. Jos joku meidän pelaajista sellaista kokee, niin se on vain positiivinen signaali, josta saa varmasti ylimääräistä virtaa, Mikko Haapakoski pohtii.

Play off –sarjojen ensimmäisen ottelun ja ensimmäisen maalin arvoa pidetään usein korkealla. Antaahan ensimmäinen voitto joukkueelle heti ylimääräistä itseluottamusta, kun puolestaan hävinnyt osapuoli joutuu jo pieneen pakkorakoon seuraavaa ottelua ajatellen.

Haapakosken mukaan nykyisessä paras seitsemästä –systeemissä on kuitenkin se puoli, että yksi voitto ei vielä paljoa merkitse.

- Neljä voittoa pitää saada, joten ei se mahdollinen yksi tappio maata kaada. Ei kuitenkaan kannata tietenkään turhaan vastustajalle eteen antaa, koska takaa on aina vaikeampi tulla.

- Omaa, rentoa peliämme lähdemme pelaamaan, eikä sorruta ylilataukseen, niin hyvä tulee, Haapakoski päättää.

Pitkän, ja osin puuduttavankin runkosarjan jälkeen on siis vihdoin tosipelien aika.

Se on menoa nyt.

» Lähetä palautetta toimitukselle