Mielipide

Juha-Pekka Haataja läpimurron kynnyksellä

LIIGA / Kolumni
Jatkoaika tapasi HIFK:ta vastaan pelatun harjoitusottelun jälkitunnelmissa Kärppien nuoren hyökkääjän Juha-Pekka Haatajan, joka valmistautuu liigakauteen 2004-2005 luottavaisella mielellä.

Juha-Pekka Haataja pääsi viime keväänä nostelemaan Kanada-maljaa kotiyleisön edessä oman kaupungin poikana. Lapsuuden suuresta unelmasta oli tullut totisinta totta.
Palataanpa vielä hetkeksi viime huhtikuuhun tunnelmiin. Mestaruuden voittaminen kasvattajaseurassa ja kotikaupungissa sukulaisten ja ystävien edessä oli luonnollisesti tähänastisen jääkiekkouran mahtavin saavutus.

-Kyllä se oli aivan fantastinen saavutus. Kotikaupungissa kavereiden ja perheen edessä voittaminen teki siitä kaikesta vielä isomman jutun kuin mitä se olisi ollut jossain muualla voitettuna. Luulen, että näin nuorena viimekeväistä saavutusta ei vielä ihan oikeissa mitoissa osaa arvostaa. Sen näki muutamista vanhemmista pelaajista, että se oli todella iso juttu heille.

-Varmasti muutaman vuoden kuluttua arvostan mestaruuden vielä korkeammalle. Sitä ei ehkä vielä ole tajunnut, miten vaikeaa mestaruuden voittaminen on, ja miten paljon työtä se vaatii.

-Mestaruus oli hieno kiitos meiltä myös faneille, jotka ovat tukeneet tätä joukkuetta todella vaikeinakin aikoina.

Haataja otti komeaa roolia jo viime kevään pudotuspeleissä. Kärpillä oli semifinaalivaiheessa HIFK:ta vastaan veitsi jo syvällä kurkulla, mutta Haatajan jatkoaikamaali 4.ottelussa Helsingissä nosti oululaiset kuilun partaalta uudelleen henkiin.

-Pudotuspelit sujuivat henkilökohtaisesti hyvin, ihan niin kuin myös edellisenä keväänä.

Play off –kevättä lukuun ottamatta viime kausi oli kuitenkin Haatajalle raskas.

-Pääsin siinä vasta kesäkuussa, eli muutama kuukausi ennen kauden alkua armeijasta, joten kesäharjoittelu kärsi todella kovasti. Lähdin kauteen varsin keskenkuntoisena ja sitten lokakuussa petti polvi. Polvivammasta toipuminen kesti kolme kuukautta ja sitten oli taas haettava uutta vauhtia.

-Viime kausi oli todella rikkonainen ja henkisesti raskas, mutta onneksi kuitenkin pudotuspelit korvasivat kaiken.

Näytön paikka

Nyt, uuden kauden kynnyksellä, kannattajien keskuudessa käydyissä keskusteluissa yksi nimi on noussut ylitse muiden ja se nimi on J-P Haataja. Tarinat kaupungilla kertovat, että kesällä on menty suuria harppauksia eteenpäin ja harjoituksissa sekä syksyn harjoitusotteluissa jäällä on viilettänyt komeita kehitysaskelia ottanut Haataja. Kesällä on siis hommia paiskottu.

-Rikkonaisen viime kauden jälkeen tänä kesänä oli hirveä halu ja motivaatio harjoitella. Innostus on kova silloin, kun tietää, että kaikki on kunnossa ja uusi kausi edessä. Nälkää jäi viime kaudesta paljon nimenomaan henkilökohtaisella tasolla ja sen takia kesällä on todella tehty töitä. Olen nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan ja lähden luottavaisella mielellä alkavaan kauteen.

Jokainen jääkiekkoilija haaveilee pikkupojasta saakka saavansa joskus pukea päälleen Suomen maajoukkueen paidan. Lintulan Hurtista aikoinaan lätkämaailmaan ponnistanut Haataja on ehtinyt edustaa Suomea 15 nuorten maaottelussa, mutta A-maajoukkuedebyytti odottaa vielä hamassa tulevaisuudessa. Minkälaisia mietteitä ”Junnulla” on maajoukkueesta? Millä osa-alueilla olisi vielä kehitettävää, jotta kutsu jonakin päivänä Leijonapaitaan tulisi?

-Minulla on varmasti parannettavaa vielä jokaisella osa-alueella. A-maajoukkue ei ole ollut ajatuksissa lainkaan, vaan tärkein tavoite on nyt saada seurajoukkueessa pari ehjää ja hyvää kautta alle. Ikää on kuitenkin sen verran vähän ehtinyt kertyä, että maajoukkuetta ajatellen aikaa on vielä paljon.

Kärpät takaisin kultakantaan luotsannut Kari Heikkilä vaihtoi juhlien jälkeen Pohjois-Suomen maisemat uusiin haasteisiin ja vaihtoaition takana seisoo nyt paluun Ouluun tehnyt Kari Jalonen. Haatajan mukaan uusi päävalmentaja on tuonut uusia tuulia Kärppien harjoitteluun.

-Selkeä ero on ollut Jalosen vetämissä harjoituksissa verrattuna Heikkilään. Mutta, niinhän on tietenkin aina, kun vertaillaan kahta eri valmentajaa. Tuskin löytyy kahta eri valmentajaa, joiden toimintatyylit olisivat aivan samanlaiset. Jalosen aikana on keskitytty enemmän henkilökohtaiseen taitotasoon ja maalintekoon. Kaksinkamppailuharjoituksia puolestaan on ollut vähemmän viime kauteen verrattuna. Minulle tämän kesän tyyli on tehnyt todella hyvää. Etenkin taitopuolen harjoittelu on ollut mieluisaa.

Kärppien osalta liigakausi 04-05 käynnistyy 16.9, kun remontoituun Raksila-areenaan saapuu vieraaksi Hämeenlinnan Pallokerho. Lokakuun lopulla 22 vuotta täyttävä Haataja lähtee uuteen kauteen hyvällä mielellä. Edessä voi jopa olla se kuuluisa läpimurron kausi.

-Kuten sanottua, olen nyt saanut olla terveenä ja harjoitella täysipainoisesti. Olen hyvässä kunnossa ja nälkä on hirmuinen. Tavoitteena on saada yhä enemmän peliaikaa ja vastuuta myös erikoistilanteissa. Luottavaisella mielellä odotan kauden alkua.

Niinpä. Mikäli harjoitusotteluiden positiiviset otteet saavat jatkoa myös liigakauden käynnistyessä niin Oulussa saadaan nautiskellen seurata jälleen kerran, kun oman kaupungin poika marssii SM-liigan parrasvaloihin. Haatajalta sitä ”ratkaisevaa askelta” on jo hiukan ehditty odotellakin, joten olisiko nyt sen aika? Kaikki mahdollisuudet siihen ovat olemassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös