Mielipide

Järkevä valinta

LIIGA / Kolumni
Kärppien ja Matti Alatalon yksivuotiseksi uumoiltu yhteiselo ei jäänytkään vain vuoden projektiksi. Mestaruutta puolustavalle kärppälaumalle Alatalon jatko oli paitsi helppo myös järkevä valinta.

Kaksi kuukautta sitten tilanne oli toinen. Kärpät konttasi SM-liigan alussa ja ikävä lokakuu vei joukkueen sarjataulukossa harvinaisen alas. Peli oli takalukossa, tappiot seurasivat toinen toistaan ja monet sovittelivat jo silmukkaa Alatalon kaulalle.

Sitten koitti marraskuun maaottelutauko. Tauko, joka muutti Kärppien kauden suunnan täydellisesti. Alatalo kokosi valmennusryhmänsä sekä pelaajiston yhteen. Mietintämyssyt vedettiin päähän, kun pelin ongelma-alueita lähdettiin purkamaan.

Reilun viikon mittaiselta paussilta kaukaloon palasi täysin uudistunut kärppälauma. Tuon jälkeen Kärpät on ollut SM-liigan kovin joukkue. Aikaa pelin korjaamiseen ei ollut paljoakaan, mutta tulokset puhuvat jo nyt puolestaan. Alatalo sai, ainakin toistaiseksi, kaivettua esiin Oulussa viime vuosina vahvasti asustaneen voittamisen kulttuurin.

''

Raa'an tuloksen tekemisen taustalla on pitkäjänteisyys.

Alatalo myönsi myös jatkosopimuksensa julkistamistilaisuudessa alkukaudesta tehdyt virheet. Valmentajan ideologia hyökkäävästä ja aktiivisesta pelityylistä oli ihailtavaa, muttei niinkään toimivaa. Kärppien pelisysteemi levisi monesta kohtaa kuin ne kuuluisat Jokisen eväät. Kun kaiken huipuksi sivussa oli kaksi liigatasolla johtavaa sentteriä, oli kriisin ainekset kasassa.

Tuon myrskyn Alatalon johtama paatti kuitenkin ohitti. Pian koittikin vuoden vaihde. Aika, jolloin Kärppien oli tehtävä päätös valmentajan optiovuoden käyttämisestä. Alatalo oli nostanut joukkueen taistelemaan kotiedusta. Se oli vähintäänkin hyväksyttävä sijoitus myös usein niin kriittiselle oululaisyleisölle. Alatalo oli näyttönsä antanut.

– Raa'an tuloksen tekemisen taustalla on pitkäjänteisyys, Alatalo tiivisti.

Viisaita sanoja viisaalta mieheltä. Alatalo kuvailee puolivuotiskauttaan Kärppien päävalmentajana kuin koeajoksi. Koeajoksi, jonka paitsi valmennus, myös koko Kärppien organisaatio läpäisi. Haaste ja tehtävä ei olisi voinut juuri suurempi olla.

Tästä eteenpäin Alatalo pääsee näyttämään, mikä hän todellisuudessa on miehiään. Kärpät osoitti tukensa valmentajan uusille, raikkaille ideoille, joita on monesta eri suunnasta kauden aikana kehuttu. Nyt oululaisyleisö odottaakin enää konkreettisia tuloksia.

Kun viimeinenkin todellinen haastaja teki jatkosopimuksen Aurajoen rannoille, ei Kärpille jäänyt mitään muuta järkevää vaihtoehtoa kuin jatkaa Alatalon sopimusta. Se valinta oli paitsi helppo, myös looginen ratkaisu. Tulevaisuus osoittaa, kuinka suuren potentiaalin Alatalo saa kaivettua joukkueestaan irti.



Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka arvostaa suomalaisessa jääkiekossa erilaisia ajattelutapoja.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös