Mielipide

Huikeaan maalitahtiin yltänyt Jeff Carter on Kingsin pudotuspelitoivo

NHL / Kolumni
13 maalia 21 pelissä neljän kuukauden loukkaantumisen jälkeen. Jeff Carter on NHL:n arvokkain maalintekijä.

Aleksandr Ovetškin voitti NHL:n maalipörssin 49 osumallaan. Patrik Laine teki eniten ylivoimamaaleja − Ovetškinin ja Steven Stamkosin ohella ainoana vähintään 20 ylivoimaosumaa kaudessa tällä vuosikymmenellä.

Molemmat ovat hienoja ja kunnioitettavia saavutuksia, mutta NHL:n arvokkain maalintekijä on Los Angeles Kingsin Jeff Carter.

Loukkaantumisesta toivuttuaan Carter on viimeistellyt peräti 20 prosenttia Kingsin kaikista maaleista.

33-vuotias hyökkääjä oli neljä kuukautta sivussa nilkkavamman vuoksi, mutta on pelikuntoon palattuaan pelannut todella tehokkaasti. 21 ottelussa on syntynyt 13 maalia ja yhteensä 19 tehopistettä. Enemmän maaleja samalla aikajaksolla tekivät vain Laine, Jamie Benn, Cam Atkinson, Nathan MacKinnon ja Connor McDavid.

Otanta on pieni, mutta Carterin maalitahti loukkaantumisesta toivuttuaan on jopa kovempi kuin maalipörssin voittaneella Ovetškinilla. Kingsille Carterin maaleilla on ollut iso merkitys. Loukkaantumisesta toivuttuaan kokenut sentteri on viimeistellyt peräti 20 prosenttia Kingsin kaikista maaleista.

Maaleja per ottelu -saldo nousi Carterin paluun myötä 2,8:sta 3,1:een. Myös Kingsin ylivoimatehokkuus parani puolitoista prosenttiyksikköä − 13 maalistaan Carter viimeisteli kahdeksan ylivoimalla.

Esimerkiksi Edmonton Oilersin Connor McDavid teki 17,9 prosenttia kaikista joukkueensa maaleista, ja Winnipeg Jetsin maalitykki Laine tykitti tämän vuoden puolella 18,5 prosenttia joukkueensa osumista. Molemmat ovat kuitenkin saaneet pelata ehjän kauden, eikä kummankaan tarvinnut käydä stressaavaa taistelua pudotuspelipaikasta.

Carterin suoritustaso pitkän loukkaantumisen jäljiltä on ollut ilmiömäistä, ja Kings kaipaa kipeästi ratkaisijoita aiempaa leveämmällä rintamalla. Koko kautta tarkastellessa tehot ovat olleet liikaa Anze Kopitarin, Dustin Brownin ja Drew Doughtyn harteilla.

Molemmilla Kingsin mestaruuskausilla Carter on ollut pudotuspeleissä tehokas ja pystynyt parantamaan suoritustaan runkosarjasta. Tällä kaudella konkarihyökkääjällä oli iso rooli Kingsin hinaamisessa pudotuspeleihin.

Jos Carterilla on vielä bensaa tankissaan ja pari vaihdetta käyttämättä, Kingsillä voi olla mahdollisuuksia nousta kevään yllättäjäksi, kuten vuonna 2012.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös