Mielipide

EHT: Kilpailukykyisenä Ruotsiin?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Jatkoajan maajoukkuetoimitus käy läpi Ruotsin EHT-turnauksen lähtökohtia. Onko Suomen joukkue iskukykyinen? Mitä Sami Kapasella ja Petteri Nummelinilla on annettavaa joukkueelle? Keihin kohdistuvat korkeat odotukset? Onko Ruotsi turnauksen ennakkosuosikki? Mitä fiiliksiä stadion-ottelu herättää?

Jatkoajan maajoukkuetoimituksen Ilari Savonen ja Ilari Isotalo pohdiskelevat Euro Hockey Tourin kolmannen osaturnauksen Ruotsin-turnauksen lähtökohtia.

Jukka Jalonen nimesi edelliseen EHT-turnaukseen verrattuna selvästi kokeneemman ryhmän Ruotsin-turnaukseen. Mitä mieltä olet joukkueesta?

Ilari Savonen: Joukkue on ainakin Moskovan-turnaukseen verrattuna mielenkiintoisempi. Maalivahdit ovat kovaa tasoa, puolustuksesta löytyy laatua ja hyökkäyksessäkin on edelliseen turnaukseen verrattuna enemmän käsiä ja taitoa tarjolla. Kysymysmerkkejä toki löytyy erityisesti hyökkäyspään osalta.

Ilari Isotalo: Ristiriitaiset tuntemukset. Toisaalta joukkueessa on monia hyviä hakuja ja mielenkiintoisia nimiä, toisaalta taas paljon pelaajia joiden taso tällä tasolla alkaa olla jo nähty. Maalivahtiosasto on erittäin kova, tosin sielläkin olisi uusia nimiä, kuten Antti Raanta etunenässä, voitu nähdä. Ilmeisesti tämä kaksikko taistelee tosissaan paikoista kevään kotikisoihin.

Kokeneet Sami Kapanen ja Petteri Nummelin jättäytyivät pois turnauksesta. Konkareiden ja loukkaantuneen Tuomas Kiiskisen tilalle mukaan nimettiin JYPin Jani Tuppurainen, KalPan Tuomas Kiiskinen ja Jokereiden Teemu Eronen. Millaisia pelaajia korvaajat ovat?

Savonen: Salmista odotin jo Moskovan-turnaukseen ja onkin mukava nähdä, että mihin miehen taidot riittävät kansainvälisellä tasolla. Tuppurainen puolestaan pelaa hyvää kautta JYPissä ja edellisvuosien EHT-valinnoista poiketen kyseinen kutsu oli hyvinkin ansaittu. Eronen puolestaan tuo kokeneeseen puolustukseen nuorta kiekollista taitoa. Mukava nähdä, mihin hyvää kautta Jokereiden puolustuksessa pelaava Eronen Ruotsin-turnauksessa pystyy.

Isotalo: Kokeneiden ratsujen sekä Kiiskisen poisjääminen harmittaa toki, mutta myös korvaava kolmikko on varsin mielenkiintoinen. Eronen on pelannut vahvan syksyn Jokereiden takalinjalla ja ollut narrilauman yksi valopilkkuista. Salminen on pelannut jo pitkään hyvin ja miehen valinta oli myös selviö. Tuppurainen puolestaan on loistanut Jyväskylässä ja pelannut uransa parasta kautta. Siinä mielessä korvaajiksi löydettiin kolme vireessä olevaa kiekkoilijaa.


Salminen nimettiin takakautta Ruotsin-turnaukseen. Mihin SM-liigan maalipörssin jaetulla toisella sijalla oleva 23-vuotias laitahyökkääjä pystyy kansainvälisellä tasolla?
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Mitkä Suomen valmennusjohdon tekemät pelaajavalinnat Ruotsin-turnaukseen yllättivät eniten?

Savonen: SaiPa-hyökkääjä Jarno Koskirannan valinta oli positiivinen yllätys. Pidin myös Mikko Kousan valinnasta, sillä hän oli yksi Suomen puolustuksen parhaimmista Moskovan-turnauksessa. Kauttaaltaan on mukava nähdä iskukykyisempi Suomen joukkue, sillä viimekertainen kokeiluryhmä ei suurta mielenkiintoa herättänyt.

Isotalo: Sakari Salmisen odotettu maajoukkuedebyytti on hieno uutinen ja osuva valinta Jaloselta miehistöön. Suurinta ihmetystä edustaa Perttu Lindgrenin sekä Marko Anttilan valinnat. Kummankin pelaajan näytöt on tällä tasolla jo annettu, joten on vaikea keksiä, mitä uutta kaksikko pystyy joukkueeseen tuomaan.

Perttu Lindgren ei onnistunut odotusten mukaisesti Moskovan turnauksessa. Mitä odotusarvoja häneen ja Helsingin-turnauksessa vaisummin pelanneisiin Petri Kontiolaan ja Juhamatti Aaltoseen kohdistuu Ruotsin-turnauksessa?

Savonen: Lindgren oli iso pettymys Moskovassa. Ei pystynyt kantamaan tulosvastuuta ja peliesitykset olivat nihkeitä. Koko kolmikolta on odotettavissa, ja täytyy odottaa, ennen kaikkea tehoja Ruotsin-turnauksessa. Kaikki ovat kuitenkin roolituksiltaan hyökkäyspään pelaajia ja myös heidän vastuullaan on ylivoimapelin tehokkuus.

Isotalo: Lindgren ei ole Lukossakaan ollut viime peleissä mitenkään erityisen näkyvä ja miehen kausi jalkavamman jälkeen on ollut vaikea. Siinä mielessä pelkään, että liike koituu tässäkin turnauksessa miehen suurimmaksi puutteeksi. Aaltosella on selvästi potentiaalia ja Kontiolakin tuntuu olevan vielä hieman katsomaton kortti vaisuista Helsingin otteista huolimatta.

Keillä Suomen pelaajista on suurimmat näyttöpaineet kevään MM-kisoja ajatellen?

Savonen: Maalivahtien lisäksi Janne Pesosella, Aaltosella, Kontiolalla ja osittain myös Jesse Joensuulla. Lindgrenin täytyy pelata erittäin hyvä turnaus, jotta MM-haaveet pysyvät edes jollakin tasolla hengissä.

Isotalo: Kovimmat paineet lienevät maalivahtiosastolla, missä Suomessa kilpailu on armotonta. Sekä Niko Hovinen että Ari Ahonen ovat vahvoja ehdokkaita kisoja ja kevättä ajattelen. Kenttäpelaajista Aaltoselta ja Kontiolalta on tarjolla erityisesti näytön paikat. Vahvaa kautta pelaavat Joensuu ja Kousa ovat myös molemmat mahdollisia yllätysvalintoja MM-kisoihin.


Ruotsilla on kasassa kova nippu kotiturnaukseen. Yltääkö länsinaapurimme turnausvoittoon?
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Ruotsilla on kotiturnauksessa mukana aiempia turnauksia kokeneempi ryhmä. Onko Ruotsi turnauksen ennakkosuosikki Tony Mårtenssonin ja Matias Weinhandlin johdolla?

Savonen: Ruotsilla on erittäin kova nippu kasassa kotiturnauksessa. Puolustus on erittäin kokenut, maalivahtiosasto hyvässä kuosissa ja hyökkäykseen on saatu kokeneita nimiä. Nimillä ei kuitenkaan marssita turnausvoittoon, mutta lähtökohtaisesti joukkue vaikuttaa erittäin laadukkaalta ja kovalta EHT-turnausta ajatellen.

Isotalo: Ruotsi kokosi erittäin kovan joukkueen kotiturnaukseen, mikä oli ennakoitavissakin. Varsinkin hyökkäyksessä Pär Mårtsilla on edellä mainitun lisäksi asettaa melkoisia nimiä ja parivaljakoita kasaan. Siinä mielessä joukkuetta voi pitää turnauksen ennakkosuosikkina.

Suomi ja Venäjä avaavat turnauksen Helsingin Olympiastadionilla. Onko ottelusta odotettavissa spektaakkelia vai jääkö pelin tunnelma ja taso HIFK:n ja Jokereiden talviklassikon taakse?

Savonen: Kyseessä on vain yksi EHT-turnauspeli muiden joukossa, mutta niin pelaajille kuin yleisöllekin tapahtuma tulee olemaan varmasti mielenkiintoinen. Venäjä on ollut tähän mennessä hankala vastustaja Suomelle ja niin se tulee olemaan myös Ruotsin-turnauksessa. Tasaista ja tiukkaa kamppailua odotan, ja toivottavasti mukana on myös tunnetta ja viihdyttäviä yksilösuorituksia.

Isotalo: Ainakin ennakkoon tapahtuma on jäänyt pahasti Talviklassikon varjoon. Jos paikalle ei saada kunnolla väkeä, voi tunnelmakin laskea jopa normaalia EHT-tunnelmaa alhaisemmaksi. Mielenkiintoista, miten venäläiset valtaavat tapahtuman, sillä heitä on varmasti odotettavissa paljon paikalle. Pelaajille tämä on kaikille joka tapauksessa unohtumaton kokemus. Toivottavasti myös yleisö löytää itsensä paikalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle