Mielipide

Detroitin moottori alkanut yskiä

NHL / Kolumni
Melkein kaiken voittaneen joukkueen runko on alkanut pahasti ikääntyä. Riittääkö Red Wingsin nälkä alkavalla kaudella?

Hockeytownissa koettiin viime kaudella suuri pettymys, kun Detroit Red Wings tippui aikaisessa Stanley Cup-jahdissa. San Jose Sharks tiputti tylysti pudotuspelien toiselle kierroksella yhden suurimmista mestarisuosikeista ja Detroitissa pelaajat joutuivat viettämään harvinaisen pitkän kesäloman.

Ikääntyvä runko ja suuret odotukset ovat jälleen kerran joukkueen riippakivenä. Olisi ihme, jos joukkue pystyisi aina mestaruuteen saakka. Potentiaalia menestykseen on olemassa, mutta valitettavasti monen pelaajan parasta ennen päivä on ohitettu jo pitkän aikaa sitten.

Kun katsotaan pari vuosikymmentä taaksepäin, voi huomata Detroit Red Wingsin olevan koko NHL:n paras joukkue. Ei olekaan ihme, että Red Wings-organisaatiota on sanottu koko liigan timantiksi. Toimitusjohtajan pallilla häärivä Ken Holland on ollut erinomainen. Valmentajan pallilla toimi ensin lajin yksi suurimmista legendoista Scotty Bowman. 2000-luvulla Detroitia on luotsannut jo usean kauden ajan arvostettu Mike Babcock.

Detroitin pelaajamateriaali on vahva, mutta ei samaa tasoa kuin seuran kultaisina vuosina. Monen pelaajan täytyykin parantaa rutkasti edellisestä kaudesta, jotta Stanley Cup palautettaisiin monen kauden jälkeen Detroitiin.

Potentiaalia parantaa

Detroitin hyökkäyksestä löytyy todella kovia nimiä: Henrik Zetterberg ja Pavel Datsjuk tulevat taatusti kylvämään kauhua vastustajan puolustajille. Tausta tukea antavat Todd Bertuzzi, Valtteri Filppula, Johan Franzen, Daniel Cleary, Mike Modano ja Jiri Hudler. Potentiaaliasia 20 maalin miehiä joukkueesta löytyy kymmenkunta. Se kertoo materiaalin leveydestä.

Puolustuspäässä Niklas Lidström on itse oikeutettu liideri. Brian Rafalski, Niklas Kronwall ja Brad Stuart muodostavat yhden koko liigan kovimmista puolustusrungoista. Nuoremmasta kaartista Jakub Kindl, Jonathan Ericsson ja Derek Meech saanevat tällä kaudella enemmän näytönpaikkoja ja peliaikaa, kuin edellisellä kaudella.

Red Wingsin maalivahtipeli parani kauden 2009-10 aikana rutkasti, kun suhteellisen kokematon Jimmy Howard pääsi sinuiksi NHL:n temposta ja pelitahdista. Jos Howard loukkaantuisi, joutuisi Red Wings maalivahtiostoksille, koska vanha sotaratsu Chris Osgood (37) oli edellisellä kaudella aivan pihalla.

Mike Babcock jatkaa Red Wings-luotsina. Kanadalaisvalmentaja on tehnyt loistavaa työtä jo viiden kauden ajan Detroitissa. Miltei kaiken mahdollisen urallaan voittanut valmentajavelho tietää, mitä voittaminen vaatii, joten valmennuksen ammattitaitoon Detroitin kausi ei tule sortumaan.

Muutokset pieniä

Pelaajamarkkinoilla Red Wings vietti hiljaiseloa. Muutamia muutoksia joukkueeseen toki tuli, mutta runko pysyi samana. Mielenkiintoisimmat hankinnat ovat eittämättä Modano ja Hudler, joiden tehtävänä on tuoda syvyyttä maalinteko-osastolle.

Dallas-ikoni Modano tuli värikkäiden vaiheiden jälkeen kotikaupunkiinsa pelaamaan viimeisen vuoden. Konkari on kärsinyt viime vuosina pahoista loukkaantumisista, joten valmennus tuskin lastaa liian suuria paineita keskushyökkääjälle.

Hudler puolestaan palasi Moskovan Dinamossa vietetyn KHL-vuoden jälkeen takaisin Detroitiin. Pienikokoinen hyökkääjä pääsee varmasti mukaville tehoille, koska taitava tshekki päässee pyörittämään Red Wingsien kakkosylivoimaa.

Vielä kerran veteraanit

Joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista on eittämättä Niklas Lidström, joka pelaa suurella sydämellä illasta toiseen. Kapteenilla on tänäkin vuonna suuri taakka kannettavana puolustuspäässä. 40-vuotias veteraani pelaa paljon tasakentällisin, sekä erikoistilanteissa.

Red Wings jatkoi konkarihyökkääjien Kirk Maltbyn (37) ja Kris Draperin (39) sopimuksia. Ylivoimapelin maskimies Tomas Holmströmkin täyttää kauden aikana 38 vuotta ja Modano on 40-vuotias. Puolustuspäästä löytyvät lisäksi uusi hankinta Ruslan Salei (35) ja Brian Rafalski (37). Kokemusta joukkueesta löytyy, mutta jaksaako pappaosasto pelata yhä vauhdikkaammassa NHL:ssä?

Veteraaniosastosta suurimmalle osalle kausi saattaa olla viimeinen. Moni haluaa varmasti lopettaa uransa huipulta Stanley Cup-mestarina. Kannu on voitettava nyt, koska ensi vuonna Red Wingsissä on edessä nuorennusleikkaus.

» Lähetä palautetta toimitukselle