Mielipide

Antti Miettinen löytänyt viimein huippuvireen

NHL / Kolumni
Viidettä kauttaan Pohjois-Amerikassa pelaava hämeenlinnalainen Antti Miettinen pelaa juuri nyt uransa parasta kiekkoa. Hyvät otteet ovat tuoneet paikan Dallas Starsin huippuketjussa. Henkilökohtainen menestys NHL:ssä ei ole kuitenkaan tullut sormia napsauttamalla.

HPK:ssa Jukka Jalosen valmennuksessa kukkaan puhjennut Antti Miettinen siirtyi kesällä 2003 Pohjois-Amerikkaan tavoitteenaan vakiinnuttaa pelipaikka maailman kovimmassa kiekkoliigassa. SM-liigaa parhaimmillaan dominoinut laitahyökkääjä oli monipuolisena ja ennen kaikkea fyysisenä pelaajana valmis NHL:n haasteisiin.

Paljolti juuri kuluttavan pelityylin vuoksi Miettisen NHL-uran alkutaival muodostui mutkaiseksi. Loukkaantumiset seurasivat toisiaan ja varsinkin miehen olkapäät olivat kovilla. Tulokaskaudella 2003–2004 Dallas-organisaatiossa tilille kertyi 16 NHL-ottelua ja pääsipä Miettinen myös juhlimaan uransa ensimmäistä NHL-maaliaan, mikä syntyi läpiajosta Nashvillen Tomas Vokounin selän taakse. Bill Guerin poimi kiekon hämeenlinnalaiselle muistoksi ensimmäisestä maalista.

Suurin osa tulokaskaudesta sujui kuitenkin AHL:n Utah Grizzliesissä tai sairastuvalla. Seuraavalla kaudella NHL:ssä ei pelattu työsulun vuoksi. Miettinen päätti jatkaa uraansa Pohjois-Amerikan puolella Starsin uudessa farmijoukkueessa Hamiltonissa, vaikka ottajia Euroopassa olisi ollut mielin määrin. Kyseinen kausi meni kuitenkin taas pääosin loukkaantumisia parannellessa, eikä Miettinen pelannut kuin 35 ottelua Hamiltonin paidassa. Tehoja syntyi noissa otteluissa 8+20=28.

Terve mies ja uusi NHL

Kesällä 2005 NHL ja sen pelaajayhdistys pääsivät sopuun ja näin myös Miettinen pääsi jälleen kokeilemaan kannuksiaan Dallasissa. Kaudesta 2005–2006 muodostuikin positiivinen, sillä suomalaishyökkääjä pääsi pelaamaan organisaation emoseurassa viittä vaille täyden kauden; 79 ottelua. Peliaikaa kertyi noin 12 minuuttia per ottelu, pääosin kolmosketjussa toisen HPK-kasvatin Niko Kapasen laidalla. Tehoja kertyi melko hyvin peliaikaan nähden; 11+20=31. Miettinen pääsi maistamaan myös pudotuspelien maailmaa viiden ottelun verran, kun Colorado voitti Starsin avauskierroksella keväällä 2006.

Viime kaudella 2006–2007 piti tapahtua Miettisen läpimurto hyökkäävään rooliin, mutta toisin kävi. Lisääntyneestä peliajasta huolimatta suomalaisen panos jäi vaisuksi ja varsinkin maalinteon kanssa oli suuria vaikeuksia. Hyvin liikkuvana aggressiivisena pelaajana Miettinen pelasi kyllä itsensä usein maalipaikoille, mutta heikohko viimeistelytaito jätti ruudin kosteaksi. Ensimmäistä kertaa urallaan hämeenlinnalaiskasvatti joutui myös fanien hampaisiin, mikä myös osoitti sen, että odotukset joka puolella olivat suuret. Tehoja kertyi 74 ottelussa vain 25 ja jopa Dallasin silloinen toimitusjohtaja Doug Armstrong arvosteli Miettisen tehottomuutta mediassa.

Innokkaana ketjujen muuttelijana tunnettu päävalmentaja Dave Tippett kokeili Miettistä lukuisissa eri koostumuksissa kaudella 2006–2007, mutta sopivaa roolia ei miehelle löytynyt. Tehopörssiin muodostui runkosarjan päätteeksi ruma lukema -5. Pudotuspeleissä Stars putosi jälleen ensimmäisellä kierroksella ja Miettinen istui viltissä ratkaisevan seitsemännen ottelun voitokasta Vancouveria vastaan.

Vaikeuksien kautta voittoon

Kesällä 2007 Miettisen sopimus oli katkolla ja osapuolet joutuivat hakemaan tulevalle sopimukselle ratkaisua välimieskäsittelyn kautta. Yhteisymmärrykseen päästiin ja Dallas solmi vuoden mittaisen jatkosopimuksen suomalaisen kanssa. Alkukaudesta ei taas hyvältä näyttänyt, kun Miettinen loukkasi nivusensa ja oli syyskaudella sivussa 12 ottelusta. Joulukuun alussa Dave Tippett siirsi tervehtyneen Miettisen Dallasin ykkösketjuun Mike Ribeiron sekä Brenden Morrow'n rinnalle. Tuolla paikalla aiemmin pelannut Jere Lehtinen joutui pitkälle sairaslomalle ja näin Miettinen sai erinomaisen paikan näyttää taitojaan. Ja tätä paikkaa ei hämeenlinnalainen enää jättänyt käyttämättä.

Joulukuun kahdeksassa ottelussa Miettinen on tehnyt peräti 11 tehopistettä (5+6) ja Ribeiron johtama ykkösketju on ollut muutaman viikon ajan koko liigan kuumimpia, ellei kuumin. Kentällisen roolit ovat selvät; Ribeiro järjestelee viisaana taitoniekkana paikkoja energiselle Miettiselle sekä jämerälle kapteeni Morrow`lle. Viimeksi näin tehokkaasti toimivassa hyökkäysketjussa suomalainen on pelannut SM-liigassa Eero Somervuoren sekä Tommi Santalan kanssa.

Miettinen on nyt ensimmäistä kertaa NHL-urallaan vakiinnuttanut paikkansa hyökkäävässä roolissa sekä ykkösylivoimassa ja tulosta syntyy. Jere Lehtisen palatessa kaukaloihin Miettisen paikka pysynee Ribeiron ja Morrow`n vierellä. Lehtinen palannee tutulle paikalleen Mike Modanon vierelle.

Miettisen syöttötaito sekä huippuluokan karvaaminen ovat keränneet kehuja eri median tahoilta sekä pelikavereilta.

– Antti on hyvin samantyylinen pelaaja, kuin Jere Lehtinen. Hän on erinomainen karvaaja ja kaikin puolin monipuolinen hyökkääjä, jonka kanssa on helppo pelata, sanoi ketjukaveri Ribeiro.

Voi hyvällä omalla tunnolla sanoa, että Miettinen pelaa toistaiseksi uransa parasta kiekkoa. Mies uskaltaa käyttää vahvuuksiaan eikä hätäile enää kiekon kanssa. Toisin sanoen, Miettinen pelaa suurella itseluottamuksella.

HPK-kasvatti on siis vihdoin murtautunut sinne, missä tavoitteet ja odotukset olivat jo muutama kausi sitten. Ensi kesänä miehestä tulee rajoittamaton vapaa-agentti, mutta viimeaikaisten esitysten vuoksi on jonkin sortin ihme, jos Stars ei kiinnitä 27-vuotiasta hyökkääjäänsä sopimukseen ennen ensi kesää. Nyt Dallas-johto nimittäin tietää, mihin SM-liigan parhaaksi pelaajaksi aikanaan valittu Miettinen parhaimmillaan pystyy.

» Lähetä palautetta toimitukselle