Mielipide

Värityskirja: Hiilidioksidia aivotärähdyksiin

LIIGA / Kolumni
Hyvää pyhäpäivän jälkeistä päivää! Viikon verran olemme saaneet toipua kellojen siirtelyn aiheuttamasta jetlagista. Tällä viikolla framella on taas TPS ja tohtori Veren hämäläinen vastaanotto.

Kysyin kerran sukulaismieheltä, joka oli pelannut jääpalloa sekä Svealandissa että Niemellä, mikä oli suurin ero maiden palloilukulttuurien välillä. Tovin ylähuulta purtuaan hän sanoi, että tuhansien järvien maassa kun tekee erheen eli virheen pelikentällä saa osakseen kettuilua. Tuhansien palaverien maassa taas viesti on posiitivisempi: "kom igen, kom igen".

Pussinokkien jokapaikanhöylä Pasi Nurminen antoi tänä syksynä rakentavaa kritiikkiä pelaajalleen tähän tyyliin: "Jos sä et vittu tiedä, mitä teet kentällä, niin älä sitten vittu tee mitään!" Se pelikirjan sivu, missä puhuttiin joukkueen viivelähdöstä, avautui pelaajalle varmasti paremmin.

Valitettavasti Nurminen ei ole tällä hetkellä enää mukana tuomassa päijäthämäläistä positiivisuutta ja empatiaa Pelicansin päivittäiseen toimintaan. Suomen jääkiekon oma Eino Leino Ville Nieminen ei ole saanut Pelicansin peliä vielä lentoon. Toivottavasti homma lähtee. Muuten pussinokat lentävät keväällä matkustajakoneella vastaan, kun ensimmäiset sorsat lentävät pohjoiseen, maahan kylmään sohjoiseen.

Tarina suomalaisesta versiosta positiivisuutta hiipii mieleen aina, kun katsoo Telian Liigaliveä. Älykkään kiekon antaman datan avulla analysoidaan kaikkea maan ja taivaan väliltä. Yksi laukauksiin liittyvä kuriositeetti on häirinnyt minua läpi sateisen syksyn. Osa joukkueiden laukauksista menee Telian mukaan vastustajan blokkiin.

Merkitystasolla on suuri ero, onko laukaus blokattu vai ammuttu blokkiin. Jos laukaukset ammutaan blokkiin,  laukoja epäonnistuu. Jos laukaus blokataan, blokkaaja onnistuu. Telian filosofialla yksi Suomen kautta aikojen parhaista puolustajista Teppo Winnipeg on tienannut miljoonia muiden epäonnistumisten tiellä seisten. Teppo on kurmoottanut huolella ammatikseen epäonnistuvia.

Tohtori Kiminkinen on väistynyt televisiosta. Uusi reality-kasvo voisi löytyä Tampereelta. Hakaskutsin pukuhuoneen nurkasta löytyy Tapparan oma mediciini-mies Ben Blood, joka härmäläisittäin tunnetaan Pena Verenä. Tohtori Veri on avannut vastaanoton Lirkuttimeen, jossa jakoi viime viikolla neuvojaan Kärppien Radek Koblizekille. Tohtori Veren hoito-ohje päänalueen vammoihin on miehistyminen sekä hiilidioksidin hengittely. Ravintopuolella hän haukkui aiemmin Liigan ruokavastaavat. Isoja sanoja mieheltä, joka on aiemmin kertonut joukkoviestimissä luottavansa tislatun veden voimaan.  En suosittele tohtori Veren vastaanottoa.

Huomenna on kansallinen kateuden päivä, kun Härmän eniten ansaitsevat laitetaan jonoon. Jokainen saa käydä väijymässä, löytyykö naapurin nimi listalta ja miettiä, miten tuokin noin paljon ansaitsee. Perjantaina ensi vuoden listalle saattoi nousta yksi  henkilö lisää. TPS, kun kaappasi pisteiden sijasta itselleen Jyväskylästä valmentajan, joka nostanee palkkaa nyt sekä JYPistä että TPS:stä. 

Värityskirja on toimittaja Petri Lajusen ajankohtaisiin aiheisiin tarttuva pakina, joka julkaistaan joka toinen sunnuntai.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös