Mielipide

Uusi ammattilaissarja PWHL antaa pelaajille unelmoitavaa − vaikutusten tulisi näkyä Suomessakin

Naisten Liiga, Muut Sarjat / Kolumni

Pohjois-Amerikasta kuului alkuviikolla suuria, kun naisten uusi ammattilaissarja PWHL julkisti suunnitelmansa ensimmäiselle kaudelleen. Tammikuussa 2024 käyntiin pyörähtävä liiga on osoitus siitä, että naistenkin ammattilätkälle on kysyntää. PWHL tuo jääkiekkoileville naisille myös jotain tavoittelemisen arvoista. Jotain tarunhohtoista − kuten NHL.

PWHL osoitti heti lanseerauspäivänään, että sillä on selvät suunnitelmat niin palkanmaksun, sarjajärjestelmän ja pelaajamarkkinoiden suhteen. Sarjasta sai heti ammattimaisen kuvan. Eikä taustalla häärikään mitään Helppo-Heikkejä. Onhan sarjan omistajana muun muassa Los Angeles Dodgersin osaomistaja Mark Walter.

Ihminen tarvitsee elämäänsä unelmia ja tavoitteita. Urheilija tarvitsee uralleen saavutettavia merkkipaaluja, mestaruuksia ja kokemuksia, joista unelmoida. PWHL:stä huokuu, että sarja haluaa tarjota kaikkea tätä maailman jokaiselle naispelaajalle. Sarjan ja joukkueiden ensimmäiset somepostaukset kielivät siitä, että siellä ollaan tosissaan.

"PWHL:stä huokuu, että sarja haluaa tarjota kaikkea tätä maailman jokaiselle naispelaajalle."

Laji kuin laji, parhaat pelaajat keräävät eniten katseita. Mikäli PWHL onnistuu keräämään maailman kaikki parhaat naispelaajat sarjaansa, kiinnittyvät esimerkiksi eurooppalaisten katseet SDHL:n sijasta Atlantin toiselle puolelle. Ruotsalaiset jäävät soittamaan kakkosviulua "vain" Euroopan parhaana sarjana.

Vielä ensimmäisellä kaudella PWHL:ssä tuskin nähdään kourallista enempää suomalaispelaajia, mutta pitkällä tähtäimellä esimerkiksi tulevat tyttöleijonamme voivat alkaa unelmoida pelaavansa jonain päivänä "naisten NHL:ssä". Naisten Liigassa pelaa tälläkin hetkellä pelaajia, joille on aivan realistista päästä tienaamaan ja säikenöimään omilla taidoillaan huippusarjaan.

Kun pelaajat alkavat tehdä töitä kohti nyt edessä siintävää suurta unelmaa on kansallisella tasolla seurojenkin herättävä siihen, että heidän riveissään on pelaajia, jotka janoavat kehitystä, onnistumisia ja mahdollisuuksia. Heille ei voi vain sanoa, että "ei nyt pysty".

Muun muassa SDHL ja alkavalla kaudella joillekin pelaajille palkkaa maksava Sveitsin pääsarja ovat jo tälläkin hetkellä sellaisia astinlautoja, joista matka voi jatkua PWHL:ään. Naisten Liiga ei sitä vielä ole − eikä sellaiseksi tulekaan, mikäli tulevaisuuden tähdillemme ei anneta parempia olosuhteita.

Maajoukkuetasolla Sveitsi, Tšekki ja Ruotsi panostavat naisiin rutkasti. Suomi uhkaa jäädä jälkeen, mikäli perusarjesta ei tehdä pelaajille kestävämpää. Uusi Amerikassa siintävä unelma suurella todennäköisellä kiihdyttää yksilöidenkin kansainvälistäkin kilpailua, kun pelaajat haluavat näyttää osaamisensa maailmantähteys mielessään.

PWHL on nuorille naispelaajille ympäri maailman juuri sellainen sarja, jota naisten jääkiekko tarvitsee. Unelmille täytyy olla kunnon vastine. Nyt se löytyy Pohjois-Amerikasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös